narcisme is mindfucking
2 May 2017

Narcisme is ernstige vorm van mindfucking

Wanneer je in een relatie zit met een narcist heb je kans dat je veel aan je zelf twijfelt. Wanneer vrouwelijke slachtoffers hun verhaal doen bij een therapeut is er een proces te ontdekken dat opgebouwd is uit een terugkerende stappen. Hoe een narcist zijn slachtoffer manipuleert wordt hiermee duidelijk. En hoe  hij controle houdt over zijn slachtoffer.  Gaslighting is het Engelse woord voor wat er hier gebeurt. Het is een soort mindfucking, maar dan op ernstig emotioneel vlak.

Gaslighting is geestelijke mishandeling

Als je Gaslighting letterlijk wil vertalen uit het Engels dan zijn daar meer woorden voor nodig. Het is een vorm van geestelijke mishandeling waarbij onjuiste informatie verstrekt wordt met het doel het slachtoffer aan twijfelen te brengen. Twijfelen over hun eigen geheugen, waarnemingen en gezond verstand. Er wordt als het ware met je mind gesold.

De stappen die herkenbaar zijn in het gedrag van een narcist richting zijn slachtoffer zijn van terugkerende aard. In iedere relatie zal het er net weer anders aan toe gaan, maar het zal in principe niet veel verschil maken.

1. De narcist gedraagt zich slecht

Als voorbeeld komt een narcist vaak te laat op afspraken. Hij laat graag op zich wachten. Of hij zegt af met een lullige smoes.

2. Twijfel bij slachtoffer

Het slachtoffer twijfelt tussen boos zijn op de narcist of hem ergens verantwoordelijk voor stellen. Zijn gebrek aan tijd management kan het slachtoffer gek maken. Te vaak wordt het persoonlijk opgepakt. Wanneer de narcist echt om een ander  geeft en een aardige vent is, dan moet hij gewoon op tijd komen. Dan plaatst hij zichzelf niet boven iedereen. Het slachtoffer twijfelt niet snel aan de verantwoordelijkheid van de ander. Ze laat het maar gaan, zonder dat hij zich ergens voor excuseert. In het begin wordt het slachtoffer vaak verweten te gevoelig te zijn of te veeleisend.

3. Boosheid passief getoond door slachtoffer

Het slachtoffer toont haar boosheid passief. Ze heeft aangeleerd indirect te zijn omdat hij haar buiten sluit wanneer ze direct is. Als voorbeeld rijdt een stel na een feest in stilte naar huis. Zij is boos om zijn gedrag. Ze draait hem haar rug toe in bed. De volgende dag belt hij haar op haar werk om te vragen waarom ze boos is. Ze neemt niet op maar schrijft hem wel een berichtje. Dat ze merkt dat het moeilijk voor hem is plannen met haar te maken en uit te voeren. Dat ze zich afvraagt zo nog wel verder met hem te willen leven. Het doel was hem te dreigen. Beter kan ze hem gewoon de les lezen, dat hij zich bij haar vertrek niet hoeft af te vragen wat hij nu eigenlijk fout gedaan heeft. Dat het slachtoffer vaak niet vertrekt is omdat ze vol is met zelf medelijden, maar ook omdat ze afhankelijk is van de narcist.

4. De narcist negeert het slachtoffer

Ze begint te stoppen met innemen eigen standpunt. De narcist op zijn beurt reageert niet op haar bericht dat ze twijfelt nog door te gaan met de relatie. Ook al weet zij zeker dat hij het gehoord of gelezen moet hebben. Hij zal wel boos zijn. Hij houdt er niet van de les gelezen te krijgen. De narcist laat gewoon even niks van zich horen. Het slachtoffer is daar weer erg gevoelig voor. Ze houdt er niet van dat hij verdwijnt, paniek slaat dan toe en dat gaat ze toch weer proberen hem te bereiken.

5. Het slachtoffer laat principes los

Het stilzwijgen van de narcist brengt door de jaren heen veel angst. Angst voor haar zelf en om verlaten te worden. Maar ook angst om hem te veel te bezeren. Dus gemaakte opmerkingen van haar kant worden teruggedraaid en verlangens worden genegeerd. Het is natuurlijk niet goed respectloos met andermans tijd om te gaan. Het is ook zeer kwalijk wanneer iemand geen enkele kritiek kan hebben.

De narcist  is eigenlijk zo breekbaar, zo snel van zijn stuk, bouwt snel een muurtje om hem heen, met de ontkenning dat hij zo is. Hij is boos, hij is aangedaan. Hij kan er toch niks aan doen dat hij is wie hij is?

Een deel van het twijfelen aan jezelf als slachtoffer is de gewoonte de andere de redden. De narcist zijn gedrag vergeven zonder dat hij sorry gezegd heeft, omdat zij bang is hem bezeerd te hebben door hem aan te spreken op zijn verantwoordelijkheden. Het resultaat mag niet zijn dat hij haar in de steek laat.

6. Zelftwijfel overheerst

Het slachtoffer is gevuld met zelf twijfel en zelf verwijten om toch maar met de narcist te blijven. Het slachtoffer is volledig in conflict met zichzelf en de ander. Van de ene kant is het slachtoffer er van overtuigd dat de narcist verantwoordelijk is voor zijn gedrag, en dat hij daar de verantwoordelijkheid voor moet dragen. Maar uiteindelijk geeft zij zichzelf verwijten door de retorische vragen te stellen. Moet ik wel op iedere slak zout leggen? Is het slachtoffer dan toch te gevoelig en fout bezig?

Narcisme is ernstige vorm van mindfucking

Wanneer je met iemand omgaat die geen goede omgangsvormen heeft, die jou de schuld geeft voor zijn slechte gedrag of jou straft voor het niet accepteren van zijn slechte gedrag, dan heb je grote kans dat je met een narcist van doen hebt. Dan zul jij vast overlopen van onzekerheid en zelftwijfel. Laat niet met je sollen. Probeer er onder uit te komen voor je er midden inzit. Want narcisme kan uitgroeien tot een ernstige vorm van mindfucking.

Delen:
Facebook Twitter Icon

2 reacties

  1. Dat was ook mijn gedachte, Tom Er zijn vast ook mannen die slachtoffer zijn geworden van vrouwelijke narcisten, lijkt me

    René | 2-05-2017
  2. Best raar. Er wordt altijd over vrouwelijke slachtoffers gesproken..

    Tom Prins | 2-05-2017
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Je balans vinden? 5 praktische tips!

Wanneer het leven net iets anders gaat en routines uit elkaar...

Gelukkiger in het nieuwe jaar: zo doe je het!

Dus je wilt er strakker uitzien, slimmer en succesvol zijn volgend...

Kwart werkenden doet zich op werk beter voor

Maar liefst 26 procent van de werkende Nederlanders doet zich op...

Maak je telkens dezelfde fouten in het leven?

Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin...

Seksuele intimidatie en onvrijwillige seks worden strafbaar

Minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat met deze wet...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie