narcisme modewoord
8 August 2016

Narcisme is een modewoord

Valt het jou ook niet op dat er te pas en te onpas wordt gesproken over narcistische exen? Daar hoorde je vroeger nooit iemand over. Hij zoop te veel, ging aan de lopende band vreemd, had losse handjes of was een lapzwans die ‘m niet meer omhoog kreeg. Dat was reden genoeg om het huwelijk vaarwel te zeggen. Maar een narcist?

Stoornis

Met terugwerkende kracht wordt de man waar ze ooit volmondig ‘ja’ tegen zeiden en ook jarenlang gelukkig mee zijn geweest gelabeld als iemand met een psychische stoornis. Terecht of een simpelweg een modewoord net als de alom vertegenwoordigde glutenallergie. Maar daarover een andere keer…

Mars Venus

Hoewel geen expert op dit gebied lijkt het toch verdacht veel op het laatste. Ook het Fonds Psychische Gezondheid erkent dat steeds meer mannen en vrouwen klagen over hun narcistische (ex)geliefde. Kijk, we weten allemaal dat de meeste mannen niet behept zijn met dezelfde voelsprieten als een vrouw. Mars en Venus remember? Dat de heren niet overlopen van tact, soms zelfs ronduit bot uit de hoek komen, niet zeggen wat ze voelen maar wat ze denken en emoties kunnen rationaliseren. Dat is waarom het mannen zijn en geen vrouwen. Vrouwen kunnen namelijk iedere (vooral negatieve) emotie dagen, weken, maanden herkauwen totdat zelfs onze beste vriendin denkt “nou weet ik het wel, get a life”! Van haar kunnen we dat dan wel weer hebben.  Niet van hem..

Gefaald

De narcist ontpopt zich opvallend genoeg ook vrijwel altijd pas na de scheiding. Toen de relatie nog in volle gang was werd hij tegen vriendinnen na een ruzie beschreven als ‘botte lul, weinig empathisch, binnenvetter, arrogante zak’. Eenmaal gescheiden weten ze het zeker; ze hadden gewoon te maken met een narcist pur sang! Logisch dat ze ongelukkig waren! Toch maar goed dat ze gescheiden zijn. Door je ex het etiketje ‘narcist’ op te plakken ben je zelf gevrijwaard van enige zelfreflectie. Jij kan er niks aan doen dat het zo gelopen is. Toch? Omdat iedereen na een scheiding in meer of mindere mate het gevoel heeft te hebben gefaald is het uitdelen van het ‘narcisme etiket’ een soort zelfgemaakte pleister op de toch wel zere wond.

Narcist?

Natuurlijk bestaan er narcisten. In allerlei gradaties zelfs. En niemand wil beweren dat uitgerekend jij niet écht te maken hebt met een narcistische ex. Maar het is nog altijd zo dat deze diagnose enkel en alleen gesteld kan worden door iemand met verstand van psychische aandoeningen. In ieder geval niet door jou. Is jouw ex een botte lul, een eikel die zijn afspraken niet nakomt, de alimentatie weigert te betalen, binnen no time een ander heeft, de kinderen niet (voldoende) ziet staan of erger? Dan heb je alle recht om verdrietig, boos en teleurgesteld te zijn. Maar of dat hem nou een narcist maakt…?

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Je zelfvertrouwen vergroten voor na de lockdown: 7 tips

De pandemie heeft onze ‘normale’ routine van dag tot dag beëindigd...

Waarom vallen (sommige) vrouwen voor getrouwde mannen?

‘De beste mannen zijn al weg’ hoor je vaak, maar is...

Een goede relatie met je piekergedachten

De gelukkige piekeraar van Bart Verkuil gaat over de kracht van...

Aan deze vijf signalen kan je een narcist herkennen op een eerste date

Een wolf in schaapskleren laat natuurlijk niet meteen zijn ware aard...

SIRE steekt met #DASLIEF Nederlanders hart onder de riem

SIRE wil deze lieve initiatieven een podium geven en start daarom...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie