sportschool

Naar sportschool of lekker uit eten?

Hoe vet zich gedraagt, verschilt van mens tot mens. Aankomen en afvallen hangen van veel meer af dan alleen van hoeveel je eet en beweegt. Hoe minder lichaamsvet, hoe beter, denken we vaak. Maar ons vet vervult allerlei lichaamsfuncties. Hoe houden we ons vet onder controle en hoe komt het dat de een zo veel sneller aankomt dan de ander? Wat bepaalt of je naar sportschool kunt of gewoon lekker uit eten?

Waarom de een wel dik wordt en de ander niet

Snel veel aankomen om dit vervolgens eraf te gaan trainen, is niet goed voor je lijf. Wie een groot aantal kilo’s aankomt, en al helemaal in korte tijd, zou zijn of haar lichaam daarmee wel eens een heel slechte dienst kunnen bewijzen, ook als die kilo’s er vervolgens weer vanaf gaan. Waarom dat zo is, valt te lezen in het boek The Secret Life of Fat van de Amerikaanse auteur Sylvia Tara, in het Nederlands verschenen bij uitgeverij Spectrum onder de titel Waarom de één wel dik wordt en de ander niet.

Ieder pondje door het mondje

Tara schreef het boek vanuit de frustratie dat ze steeds net dat perfecte maatje niet bereikte, ook al at ze duidelijk minder dan de vrouwelijke collega’s die wel in dat strakke mantelpakje pasten. Ze ontdekte dat de leus ‘elk pondje gaat door het mondje’ veel te simpel is. Er zijn allerlei factoren die ervoor zorgen dat die pondjes er bij de een veel sneller aan vliegen dan bij de ander. Lichaamsvet is veel meer dan alleen de opslag van overtollige energie. De vetcellen geven continu signalen af, vooral in de vorm van hormonen, waarmee ze onder meer de stofwisseling, eetlust en verzadiging reguleren.

Genen beïnvloeden stofwisseling

Hoe dat vetweefsel zich gedraagt, verschilt van persoon tot persoon, zegt internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum (42), die als hoofd van het Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC in Rotterdam vooral onderzoek doet naar de hongerhormonen ghreline (honger) en leptine (verzadiging), die door vetweefsel worden afgegeven.  De werking is ook genetisch bepaald. Genen beïnvloeden de stofwisseling en gevoelens van honger en verzadiging.

Stress, slaap en medicijnen

De werking wordt beïnvloed door stress en slaaptekort. Verder bepalen de bacteriën in de darmen mede hoeveel energie we uit voedsel kunnen opnemen en naar welk voedsel onze voorkeur uitgaat. Vrouwen slaan sneller vet op dan mannen, al is dat vaker vet op de heupen, wat niet schadelijk is. Ook geven stress en slaaptekort een verhoogde behoefte aan snelle calorieën, en tot slot kan ook medicijngebruik leiden tot sterke gewichtstoename.

Naar sportschool of lekker uit eten?

Van je zelf weet je heus wel of je door te veel eten of een ander probleem mogelijk aan de maat bent. In dat laatste geval moet je met dat probleem aan de slag gaan. En ben je een beetje zwaarder dan zou “moeten”, dan is het nog aan jou om hier iets aan te doen of niet. Naar de sportschool is trouwens helemaal niet erg. Dit kan heerlijk zijn, je lekker in het zweet werken. Maar lekker uit eten klinkt natuurlijk ook niet verkeerd.

Bron: Verwarrend vetweefsel, door Jop de Vrieze

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.