Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
sportschool
14 december 2017

Naar sportschool of lekker uit eten?

Hoe vet zich gedraagt, verschilt van mens tot mens. Aankomen en afvallen hangen van veel meer af dan alleen van hoeveel je eet en beweegt. Hoe minder lichaamsvet, hoe beter, denken we vaak. Maar ons vet vervult allerlei lichaamsfuncties. Hoe houden we ons vet onder controle en hoe komt het dat de een zo veel sneller aankomt dan de ander? Wat bepaalt of je naar sportschool kunt of gewoon lekker uit eten?

Waarom de een wel dik wordt en de ander niet

Snel veel aankomen om dit vervolgens eraf te gaan trainen, is niet goed voor je lijf. Wie een groot aantal kilo’s aankomt, en al helemaal in korte tijd, zou zijn of haar lichaam daarmee wel eens een heel slechte dienst kunnen bewijzen, ook als die kilo’s er vervolgens weer vanaf gaan. Waarom dat zo is, valt te lezen in het boek The Secret Life of Fat van de Amerikaanse auteur Sylvia Tara, in het Nederlands verschenen bij uitgeverij Spectrum onder de titel Waarom de één wel dik wordt en de ander niet.

Ieder pondje door het mondje

Tara schreef het boek vanuit de frustratie dat ze steeds net dat perfecte maatje niet bereikte, ook al at ze duidelijk minder dan de vrouwelijke collega’s die wel in dat strakke mantelpakje pasten. Ze ontdekte dat de leus ‘elk pondje gaat door het mondje’ veel te simpel is. Er zijn allerlei factoren die ervoor zorgen dat die pondjes er bij de een veel sneller aan vliegen dan bij de ander. Lichaamsvet is veel meer dan alleen de opslag van overtollige energie. De vetcellen geven continu signalen af, vooral in de vorm van hormonen, waarmee ze onder meer de stofwisseling, eetlust en verzadiging reguleren.

Genen beïnvloeden stofwisseling

Hoe dat vetweefsel zich gedraagt, verschilt van persoon tot persoon, zegt internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum (42), die als hoofd van het Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC in Rotterdam vooral onderzoek doet naar de hongerhormonen ghreline (honger) en leptine (verzadiging), die door vetweefsel worden afgegeven.  De werking is ook genetisch bepaald. Genen beïnvloeden de stofwisseling en gevoelens van honger en verzadiging.

Stress, slaap en medicijnen

De werking wordt beïnvloed door stress en slaaptekort. Verder bepalen de bacteriën in de darmen mede hoeveel energie we uit voedsel kunnen opnemen en naar welk voedsel onze voorkeur uitgaat. Vrouwen slaan sneller vet op dan mannen, al is dat vaker vet op de heupen, wat niet schadelijk is. Ook geven stress en slaaptekort een verhoogde behoefte aan snelle calorieën, en tot slot kan ook medicijngebruik leiden tot sterke gewichtstoename.

Naar sportschool of lekker uit eten?

Van je zelf weet je heus wel of je door te veel eten of een ander probleem mogelijk aan de maat bent. In dat laatste geval moet je met dat probleem aan de slag gaan. En ben je een beetje zwaarder dan zou “moeten”, dan is het nog aan jou om hier iets aan te doen of niet. Naar de sportschool is trouwens helemaal niet erg. Dit kan heerlijk zijn, je lekker in het zweet werken. Maar lekker uit eten klinkt natuurlijk ook niet verkeerd.

Bron: Verwarrend vetweefsel, door Jop de Vrieze

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Bied gratis mee & WIN!

gerelateerde artikelen

Ontdek culinair Costa Rica in jouw eigen keuken

Met wat extra tijd thuis, komt ook extra tijd en liefde...

Geniet tijdens thuis-quarantaine van de smaakvolle Thaise keuken

Ben je voor vanavond toe aan iets anders? Goed nieuws! Wij...

Waarom een fitte date aantrekkelijker is

Of je nu een man of vrouw bent, als je fit...

Overheerlijk singles recept: wortelsoep met kokosmelk

Deze eenvoudige wortelsoep wordt extra lekker doordat je hem romig maakt...

Meer bewegen en gezonder eten dit jaar? Met deze tips hou je het vol!

Heb jij het idee dat jij je naar de sportschool moet...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie