kletsen

Mythen over singles

Alsof je een ander soort mens bent, word je als single vaak in een hokje gestopt. Het klinkt daarentegen erg bijzonder wanneer er mythen blijken te zijn over singles. Dan ben je blijkbaar toch bijzonder genoeg om op te vallen. In Nederland zijn volgens het CBS zo’n 2,8 miljoen singles. Daar moet je toch ondertussen al een groot hok voor vrijhouden, zou ik denken.

Mythen over singles

De eerste mythe is dat je als alleenstaande maar met een ding bezig bent, namelijk gekoppeld worden. Er blijken mensen te zijn die thuis boven hun biertje huilen en radeloos zijn omdat ze geen schatje hebben.  Zolang je nooit aan een single vraagt wat hij wil, blijf je dit denken. Aan een groep van singles is in 2005 gevraagd of ze op zoek waren naar een partner om te trouwen. In 2010 is hen opnieuw die vraag gesteld. Het bleek dat minder dan de helft ja antwoordde. Naarmate ze ouder worden, hebben ze pogingen gedaan, die of niet gelukt zijn, of ze zijn gescheiden of ze zijn weduwe geworden. Mannen willen mogelijk sneller hertrouwen dan vrouwen, maar wanneer zij voldoende vrienden hebben en een sociaal leven, dan hoeven zij ook niet meer zo nodig.

Singles zijn niet de mensen die ongelukkig zijn in de liefde of bang om afgewezen te worden. Zij zijn niet aan het afwachten tot er iemand zich meldt. Singles houden van hun leven alleen.

Zij doen hun best een juiste balans te krijgen tussen de tijd die ze doorbrengen met andere mensen en de tijd die ze doorbrengen in tevreden eenzaamheid. ze houden ervan hun passies na te streven. Single is hun manier van leven.

Er zit een donker aura om degenen die single zijn. Deze tweede mythe dringt er op aan dat je als alleenstaande je ellendig voelt en eenzaam en dat je leven tragisch is. Mogelijk heb je zelfs gehoord van wetenschappelijke studies die aantonen dat je wanneer je trouwt gelukkiger zult zijn en op allerlei fronten beter af bent, dan wanneer je alleen blijft. Een sociaal wetenschapper die dit te horen kreeg ging zich echt verdiepen in de resultaten van deze studie. Het is allemaal bullshit zei ze. In die studie vroegen ze aan jongeren van 16 hoe gelukkig ze waren. Dit deden ze elk jaar, tien jaar lang. Nadat mensen een tijdje alleen waren en dan iemand tegen het lijf liepen en gingen trouwen, dan zijn ze optimaal gelukkig. Maar dan alleen even rondom het huwelijk. Daarna ebt geluk weer weg. Huwelijksreis effect is na een jaar echt voorbij. Ze voelen zich dan weer net zo gelukkig of ongelukkig als in de tijd dat ze single waren.  Maar hoe zit het met de mensen die getrouwd zijn geweest en nogmaal gingen trouwen om vervolgens weer te gaan scheiden? Ze hadden niet eens een huwelijksreis effect! Wanneer de dag van hun huwelijk naderde, werden ze steeds een beetje minder blij. Hun gelukgevoel werd minder en minder, tot het jaar vóór de scheiding definitief volgt. Dat was dan dieptepunt. Over het algemeen, hoe langer geleden de scheiding heeft plaats gevonden des te hoger wordt het niveau van geluk.

Mythe 3 is dat wanneer je trouwt, je gezonder en langer zult leven. Maar weet je hoe het onderzoek er echt uitzag? In een nationale enquête onder duizenden Amerikanen moesten de deelnemers hun eigen gezondheid beoordelen. Van de Amerikanen die getrouwd waren, werd van 92,9 % de gezondheid goed of uitstekend bevonden. Dit is natuurlijk zeer hoog. Echter de singles die ondervraagd werden hadden een score van 92,6%. Hoezo ziek en noodlijdend? En hoe zit het dan met langer leven? Er is een studie waarin mensen gevolgd waren die in 1921 schoolkinderen waren. Er werd bekeken wie nog leefde en of dat te maken had met verbonden zijn. Er werd bij voorbaat al van uitgegaan dat de mensen met een relatie wel langer in leven zouden zijn. Niets van dat was waar. Het leek er alleen op dat de gescheiden mensen iets korter leven. Maar een studie die hierover onlangs weer gepubliceerd is, zegt dat huwelijkse staat niet kan vertellen over lengte van leven.

Mythe 4 is dat alleenstaanden in heel hun doel en laten op zichzelf gericht zijn. Je zou dan ook niet voldoende gegroeid zijn. Je zou egocentrisch en onvolwassen zijn. Je tijd is niets waard omdat je die maar zit te verkloten.  Nee, die getrouwde stellen, daar moet de maatschappij het van hebben. Die zijn hulpvaardig naar anderen, ondersteunen hun ouders, zijn gewoon gemeenschappen te ondersteunen. Onbaatzuchtig dat is het woord voor deze groep. Gelukkig is er beter onderzoek geweest dat aangaf dat getrouwde mensen veel minder hulp geven aan hun ouders en schoonouders, dan een alleenstaande. Het is juist die alleenstaande die voor zijn ouders zorgt. Singles lijken meer tijd te hebben om bezoekjes te brengen, te bellen en in contact te blijven met broers en zussen. Ook banden met vrienden en buren worden door singles beter onderhouden.  Echtparen lijken namelijk vooral gericht op elkaar. Die zowel families en gemeenschappen in ere houden, zijn bij wijze van spreken op een hand te tellen.

Laat de mensen kletsen

Je zult er vast wel wat van herkend hebben, van deze fabels.  Niet dat het waar is, bedoel ik, maar dat de inhoud van de mythen jou ook wel eens ter oren komt. Laat de mensen maar praten, kletsen doen ze toch.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam