huilende vrouw
11 September 2017

Moet jij ook weleens huilen na de seks?

Heb je net echt een ontzettend lekker potje seks gehad, barst je zomaar ineens in tranen uit! Herkenbaar? Je bent niet de enige.

Post seks blues

Het fenomeen wordt ‘post-sex-blues’ genoemd en naar schatting zou 46 procent van de vrouwen tussen de 18 en 55 het al eens meegemaakt hebben. Sommige vrouwen moeten zelfs een paar keer per maand huilen tijdens of na de seks. En ook mannen hebben er last van. Hoe komt dat?

Spontaan huilen

Het lijkt een paradox om na een zalige vrijpartij plots naar de andere kant van het spectrum der emoties te worden gekatapulteerd. Nu is het helemaal niet abnormaal dat euforie plots omslaat naar verdriet na de seks. Seks roept zoveel emoties op, zowel positieve als negatieve. Sommige mensen koppelen zonder dat ze het (vaak) doorhebben negatieve associaties uit het verleden aan seksuele ervaringen en beginnen daarom spontaan te huilen tijdens of na de seks. Maar dat is maar één van de oorzaken.

Heftige cocktail

Tijdens seks komt er een combinatie van neurohormonen vrij in de hersenen, die onder andere het endorfinegehalte, het knuffelhormoon oxytocine en het hormoon prolactine verhogen. Een heftige cocktail die samen vrijkomt, gek is het dus niet dat je lichaam reageert op een emotionele manier. Sommige mensen barsten ook in lachen uit, al komt huilen vaker voor. Niks om je voor te schamen dus!

Resolutiefase

Professor Robert Scheitzer legt uit dat zo’n reactie heel natuurlijk is en niks te maken heeft met hoe de vrijpartij is verlopen. “Sommigen knuffelen graag na seks, anderen willen alleen zijn en dan zijn er nog die kampen met ‘post-sex blues’. We noemen die reacties vlak na een vrijpartij de resolutiefase. Het duurt niet lang en gaat vanzelf weer over.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Nooit moet anale seks als een verplichting voelen

Bij het lezen van het volgend artikel, kwam de volgende gedachte...

Boost voor je relatie: maand dagelijks seks

Noem eens 5 redenen om elke dag seks te hebben met...

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van...

Kwart van de vrouwen geniet zelden van seks

Bijna een kwart (23%) van de vrouwen geniet zelden van seks...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie