huilende vrouw

Moet jij ook weleens huilen na de seks?

Heb je net echt een ontzettend lekker potje seks gehad, barst je zomaar ineens in tranen uit! Herkenbaar? Je bent niet de enige.

Post seks blues

Het fenomeen wordt ‘post-sex-blues’ genoemd en naar schatting zou 46 procent van de vrouwen tussen de 18 en 55 het al eens meegemaakt hebben. Sommige vrouwen moeten zelfs een paar keer per maand huilen tijdens of na de seks. En ook mannen hebben er last van. Hoe komt dat?

Spontaan huilen

Het lijkt een paradox om na een zalige vrijpartij plots naar de andere kant van het spectrum der emoties te worden gekatapulteerd. Nu is het helemaal niet abnormaal dat euforie plots omslaat naar verdriet na de seks. Seks roept zoveel emoties op, zowel positieve als negatieve. Sommige mensen koppelen zonder dat ze het (vaak) doorhebben negatieve associaties uit het verleden aan seksuele ervaringen en beginnen daarom spontaan te huilen tijdens of na de seks. Maar dat is maar één van de oorzaken.

Heftige cocktail

Tijdens seks komt er een combinatie van neurohormonen vrij in de hersenen, die onder andere het endorfinegehalte, het knuffelhormoon oxytocine en het hormoon prolactine verhogen. Een heftige cocktail die samen vrijkomt, gek is het dus niet dat je lichaam reageert op een emotionele manier. Sommige mensen barsten ook in lachen uit, al komt huilen vaker voor. Niks om je voor te schamen dus!

Resolutiefase

Professor Robert Scheitzer legt uit dat zo’n reactie heel natuurlijk is en niks te maken heeft met hoe de vrijpartij is verlopen. “Sommigen knuffelen graag na seks, anderen willen alleen zijn en dan zijn er nog die kampen met ‘post-sex blues’. We noemen die reacties vlak na een vrijpartij de resolutiefase. Het duurt niet lang en gaat vanzelf weer over.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.