depressief

Mindfulness helpt bij depressie

Ben je van nature niet het zonnetje in huis en nogal gevoelig voor stemmingswisselingen en depressies? Dan is mindfulness echt iets voor jou! 

Genezing na depressie

De meditatietechniek mindfulness beschermt tegen een terugval na genezing van een depressie, zo blijkt uit een nieuwe studie.  De meditaties die mensen leren bij mindfulness zijn ongeveer net zo effectief als antidepressiva. Mensen die na afloop van hun depressie een cursus mediteren volgen, worden in 44 procent van de gevallen opnieuw neerslachtig. Van de patiënten die medicijnen blijven slikken, valt 47 procent terug. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Antidepressiva

Bij het onderzoek werden 424 volwassenen gevolgd die vanwege een depressie opgenomen waren geweest in een psychiatrische instelling. Ze slikten in eerste instantie allemaal antidepressiva om het risico op een terugval te verminderen. Bij het experiment werden de deelnemers opgedeeld in twee groepen. In de eerste groep werd de medicatie afgebouwd en volgden de patiënten een gezamenlijke cursus mindfulness, waarbij ze leerden mediteren en ook visualisatie-oefeningen deden. De proefpersonen in de tweede groep bleven alleen antidepressiva gebruiken. Ze volgden geen meditatietraining.

Mindfulness werkt beter na depressie

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat mensen na een depressie niet per definitie medicijnen hoeven te blijven slikken. “Deze studie bewijst weliswaar niet dat mindfulness beter werkt dan antidepressiva die worden geslikt tegen een terugval”, aldus hoofdonderzoeker Willem Kuyken op nieuwssite ScienceDaily. “Maar deze resultaten bieden wel een nieuwe keuze aan de miljoenen mensen die last hebben van terugkerende depressies en daarvoor herhaalrecepten gebruiken.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!