depressief

Mindfulness helpt bij depressie

Ben je van nature niet het zonnetje in huis en nogal gevoelig voor stemmingswisselingen en depressies? Dan is mindfulness echt iets voor jou! 

Genezing na depressie

De meditatietechniek mindfulness beschermt tegen een terugval na genezing van een depressie, zo blijkt uit een nieuwe studie.  De meditaties die mensen leren bij mindfulness zijn ongeveer net zo effectief als antidepressiva. Mensen die na afloop van hun depressie een cursus mediteren volgen, worden in 44 procent van de gevallen opnieuw neerslachtig. Van de patiënten die medicijnen blijven slikken, valt 47 procent terug. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oxford in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Antidepressiva

Bij het onderzoek werden 424 volwassenen gevolgd die vanwege een depressie opgenomen waren geweest in een psychiatrische instelling. Ze slikten in eerste instantie allemaal antidepressiva om het risico op een terugval te verminderen. Bij het experiment werden de deelnemers opgedeeld in twee groepen. In de eerste groep werd de medicatie afgebouwd en volgden de patiënten een gezamenlijke cursus mindfulness, waarbij ze leerden mediteren en ook visualisatie-oefeningen deden. De proefpersonen in de tweede groep bleven alleen antidepressiva gebruiken. Ze volgden geen meditatietraining.

Mindfulness werkt beter na depressie

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat mensen na een depressie niet per definitie medicijnen hoeven te blijven slikken. “Deze studie bewijst weliswaar niet dat mindfulness beter werkt dan antidepressiva die worden geslikt tegen een terugval”, aldus hoofdonderzoeker Willem Kuyken op nieuwssite ScienceDaily. “Maar deze resultaten bieden wel een nieuwe keuze aan de miljoenen mensen die last hebben van terugkerende depressies en daarvoor herhaalrecepten gebruiken.”

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.