vrouw en computer

Mindful daten: 3 down-to-earth tips

Op zoek naar een nieuwe partner? Dan ben je ook vast actief op datingsites. Na wat gesnuffel en geflirt breekt het moment aan dat je daadwerkelijk een afspraakje hebt weten te versieren. Zie je er een beetje tegenop, die eerste date? Geen paniek, want met deze 3 tips maak je er een zeer relaxte eerste date van.

Zo’n eerste date is voor iedereen hartstikke spannend! En ter voorbereiding zijn er twee dingen die je kunt doen: op hoop van zegen maar kijken of het in het echt ook zo  klikt tussen jullie, of een paar slimme technieken gebruiken waarmee je jouw date optimaal leert kennen. Deze drie tips van coach Marisa Garau helpen je vast op weg.

Verkeerde dingen zeggen

“Veel dates draaien uit op een ramp omdat beide partijen dood nerveus zijn en dan precies de verkeerde dingen zeggen en doen. Met mindfulness maak je gebruik van de kracht van je denken. Daarmee kun je je zenuwen onder controle houden en zo zorgen dat je tijdens het afspraakje jezelf bent en samen een leuke tijd hebt. Bovendien kun je je date op z’n gemak stellen, zodat hij laat zien wie hij werkelijk is.”

Tip 1: geef rustige aandacht

“In plaats van jezelf tijdens een date te ‘verkopen’ door hem te vervelen met een eindeloze stroom aan carrièresuccessen, verhalen over je hyperintelligente kinderen of je ‘grappige’ strubbelingen tijdens de vakantie, kun je tijdens die eerste ontmoeting beter de houding van ‘rustige, wijze vrouw’ aannemen.

Een wijze vrouw zit niet in het wilde weg over zichzelf te kletsen, maar is juist oplettend en geeft oprechte aandacht aan haar gesprekspartner. Dat betekent: luisteren met aandacht. En dat is dus wat anders dan beleefd je mond houden zolang hij aan het woord is, om zodra er een stilte valt hijgerig te beginnen over jezelf.

Een date is geen wedstrijd en niets is dodelijker dan elk pauzemomentje op te vullen met holle zinnen. Natuurlijk vertel je iets over jezelf wanneer hij naar jouw leven vraagt, maar verder zorg je dat je innerlijk rustig bent en openstaat voor zijn verhalen. Je wilt hem immers leren kennen – hoe beter je luistert, hoe sneller je weet wat er in hem omgaat en hoe hij in het leven staat. Bovendien is aandacht onweerstaanbaar, dat krijgen we als mens allemaal graag. Dus hoe meer rustige aandacht je hem tijdens die eerste date geeft, hoe groter de kans dat hij je een tweede keer wil ontmoeten.”

Tip 2: laat je instant oordelen thuis

“Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar hoe je date zal zijn en verwacht je dat het een leuk, spontaan type is. Maar als hij niet aan die verwachting voldoet, hoef je niet meteen in de stress te schieten en alle hoop op een leuke avond te laten varen. Instant oordelen en afwijzen is niets meer dan een trucje van het ego om jou (in het geval van daten) vrijgezel te houden. Je ego wil je situatie voorspelbaar en veilig houden, en dat lukt het best als ingrijpende veranderingen, zoals het aangaan van een relatie, worden voorkomen.

Zodra je je date ontmoet, zal het ego dan ook al snel in je hoofd tekeer gaan: ‘Hij is veel korter dan hij leek op zijn profielfoto! Heb je die neus gezien?! En wat is dat voor een raar overhemd?’ Wees je ervan bewust dat je ego je wantrouwend, ‘kritisch’ en single wil houden, en ga niet mee in dit soort kinderachtige gedachten. Houd je daarentegen aan je eigen voornemen om een potentiële levenspartner te leren kennen en stel je open voor de ervaring van de ontmoeting.

Kortom: geef jezelf een eerlijke kans en kijk verder dan je oordelen lang zijn. Vertrouw erop dat dit gewoon een interessant afspraakje wordt. Door vertrouwen te hebben, voel jij je minder gestrest en voelt je date zich ook sneller op z’n gemak. Op deze manier zal hij meer van zijn karakter laten zien zodat jij meteen doorhebt of je hem vaker wilt zien of niet.”

Tip 3: ga niet mee in zinloos geklaag

“Uit onderzoek blijkt dat veel daters tijdens een eerste ontmoeting klagen over eerdere mislukte afspraakjes en vervelende relaties. Wees er alert op dat je dit zelf niet doet tijdens jullie date. Omdat klagen een sociale aangelegenheid is die onderlinge banden tussen mensen versterkt, is de kans groot dat je date op een bepaald moment gaat zitten klagen over eerdere ontmoetingen die op niets uitliepen of de ellende die hij had met zijn ex voordat het zijn ex werd. Als je wilt dat jullie eerste avondje uit slaagt, trap dan niet in deze valkuil door met hem mee te doen. Hoe verbindend klagen ook lijkt – ‘Jee, heb jij dat ook gehad?’ – in feite is het een negatieve gewoonte die energie slurpt  en niets oplevert.

Begint hij al snel ergens over te klagen tijdens jullie ontmoeting? Luister dan rustig naar zijn verhaal en realiseer je dat het gewoon de zenuwen kunnen zijn – niets verontrustends dus. Maar breng het gesprek daarna bewust op een ander, positief onderwerp, bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk dat je doet of een interessante tentoonstelling of mooie film die je onlangs hebt gezien. Zo bied je de ander op een elegante manier een uitweg uit die nare klaaggewoonte en geef je jullie afspraakje een positieve vibe. Vooral achteraf zul je merken dat dit effect zal hebben. In plaats van energie weg te laten lekken door een potje zinloos zeuren, heb je energie toegevoegd dankzij het delen van positieve ervaringen. Als jullie daarna met een goed gevoel naar huis gaan, is de kans veel groter dat je elkaar nog een keer wilt ontmoeten.”

Over Marisa Garau

Marisa Garau heeft een website waarmee zij je helpt stress de baas te worden met behulp van mindfulness-zonder-zen-gedoe. Omdat zij altijd ondernemer is geweest, is haar aanpak down-to-earth en resultaatgericht.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam