zin in seks

Minder zin in seks

Heb jij soms minder zin in seks? Maar voel jij je daar prima bij? Geen probleem toch. Waarom moeten we dan uit de media en de bladen geloven dat iedereen een spetterend seksleven heeft? Omdat het prettig is als alles spetterend is. Maar wat goed is dat is voor iedereen persoonlijk. Zit je er wel mee dan kun je er mogelijk zelf iets aan veranderen.

7 libidokillers

Wellicht heb je het idee dat je een minimum aantal keer per week moet ‘halen’, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Ieders seksuele behoefte is anders, er bestaat geen normale hoeveelheid zin in seks. Sommige mensen hebben nu eenmaal weinig lustgevoelens. Bovendien kan je libido door allerlei oorzaken tijdelijk wat lager zijn. Zit je verminderde libido je in de weg, dan is daar vaak wel iets aan te doen.

1. Stress

Stress is een beruchte libidokiller. Een beetje spanning houd je scherp en alert, maar van spanningen die lang aanhouden word je juist moe en geïrriteerd. Heb je veel zorgen door financiële problemen, een ziek kind, werkstress of een vervelende gebeurtenis, dan is seks wel het laatste waar je aan denkt.

Eén oplossing tegen stress is er niet. Maar probeer stress te herkennen. Voor iedereen is het hebben van stress anders. Niet iedereen heeft hoofdpijn, de één valt af, de ander gaat zich volproppen. Let goed op de signalen die je lichaam geeft. Leer van vorige stress-situaties, zodat je snel kan ingrijpen als het je weer overkomt.

2. Slaapproblemen

Ga je vaak laat naar bed of moet je heel vroeg uit de veren? Heb je moeite met in slaap komen of word je ’s nachts steeds wakker? Slaapproblemen zorgen ervoor dat je je moe voelt en vermoeidheid zorgt voor verlies van libido.

Een vast ritme kan helpen om beter te slapen: sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga elke dag even laat naar bed. Zorg voor een donkere, koele slaapkamer en gebruik deze alleen om in te vrijen en te slapen. Drink ’s avonds geen alcohol of drank met cafeïne en zet een uur voordat je naar bed gaat alle lichtgevende schermen uit (televisie, smartphone, computer en tablet). Vroeg in de avond sporten kan je nachtrust verbeteren, laat op de avond nog sporten houdt veel mensen juist wakker.

3. Somberheid

Als je somber bent, heb je waarschijnlijk nergens zin in. Niet zo gek dat je dan geen zin hebt om te vrijen. Somberheid is vaak tijdelijk, maar het kan overgaan in een depressie. Een depressie leidt vaak tot een verminderd libido: je vindt eigenlijk geen enkele activiteit meer leuk en hebt geen energie om iets te ondernemen. Ook als je angstig of onzeker bent, kan dat gevolgen hebben voor je zin in seks.

Hoewel het leven uitzichtloos lijkt als je depressief bent, denk niet dat er geen behandeling mogelijk is. Zes van de tien mensen met een depressie is binnen een half jaar hersteld. Vraag je huisarts daarom om hulp als je je al een hele tijd somber voelt.

4. Medische oorzaken

Allerlei lichamelijke oorzaken kunnen ervoor zorgen dat vrijen een stuk lager op je verlanglijstje staat. Chronische ziektes bijvoorbeeld, zoals reuma, diabetes en hart- en vaatziekten. Hetzelfde geldt voor pijn, erectieproblemen, een laag testosteronniveau, de overgang, te zwaar zijn en vermoeidheid. Misschien durf je na een hartinfarct niet meer te vrijen.

Bepaalde medicatie heeft als mogelijke bijwerking libidoverlies, waaronder antidepressiva, de anticonceptiepil en medicijnen tegen een te hoge bloeddruk. Ook andere behandelingen (een operatie, chemotherapie of bestraling) kunnen de behoefte aan seks verminderen. Een kleinere dosis of overstappen op een ander geneesmiddel kan helpen. Bespreek dat met je arts.

5. Kinderen

Een kind krijgen, heeft een grote impact op je relatie. Ineens ben je niet meer alleen partners, maar vooral ouders. Dit kan ervoor zorgen dat je minder zin krijgt in seks. Bovendien slaap je waarschijnlijk zeker als je een baby hebt een stuk slechter en kost het opvoeden van kinderen je veel tijd en energie.

Probeer wat meer tijd te maken voor elkaar. Regel een oppas en plan een avond waarop je ongestoord samen kunt zijn. Seks inplannen klinkt niet erg romantisch, maar het kan toch goed werken.

6. Relatieproblemen

Een van de belangrijkste libidokillers is een probleem binnen je relatie. Slechte communicatie, veel ruzie maken, je partner niet vertrouwen: het doet je seksleven allemaal geen goed. Zeker voor vrouwen is je geliefd voelen een belangrijke voorwaarde voor het voelen van lust.

Maak bewust tijd voor elkaar vrij en bespreek je problemen. Onderneem samen meer, ook activiteiten die niets met seks te maken hebben. Kom je er samen niet uit, dan kun je de hulp van een relatietherapeut inschakelen.

7. Je eigen overtuigingen

Angst, onzekerheid, schaamte of bepaalde overtuigingen kunnen je behoefte aan seks behoorlijk in de weg zitten. Sommige mensen hebben allerlei vooroordelen of ideeën over seks die hun lust wegnemen. Overtuigingen vanuit hun opvoeding of cultuur, maar ook ideeën zoals dat vrijen altijd spontaan moet gebeuren, mannen altijd wel zin hebben of dat je per se moet klaarkomen.

Bang zijn dat iemand je hoort of dat vrijen pijn doet of dat je erectie snel verdwijnt kan een rol spelen. Je kunt bang zijn voor een zwangerschap of een seksueel overdraagbare aandoening. Je schamen voor je lichaam of je gevoelens kan ervoor zorgen dat je seks liever vermijdt. Spelen dergelijke problemen bij jou een rol en kom je er zelf niet uit, dan kun je gerust eens contact opnemen met je huisarts. Misschien vind je het zelf een lastig gespreksonderwerp, maar het zijn veelvoorkomende kwesties waar je dokter echt niet van opkijkt.

N0g meer lezen over je gezondheid, kijk dan op Gezondheidsnet.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.