Groepsreis

Minder vrienden dan vroeger: dat is heel gewoon

Heb je minder vrienden dan vroeger? Dat is helemaal niet zo vreemd. Waar we vroeger meer vrienden hadden dan we op twee handen konden tellen, is dat aantal naarmate de jaren vorderden bepaald geslonken. Hoewel de meesten onder ons zich daar wel eens onzeker over durven voelen, is dat helemaal niet nodig. In tegenstelling, het is zelfs de normaalste zaak van de wereld.

Kwaliteit van vriendschappen

Een recent onderzoek toont aan wat we eigenlijk allemaal al lang wisten: geluk draait om de kwaliteit van je vriendschappen, niet de kwantiteit. De studie, die onder de verantwoordelijkheid van Cheryl L. Carmichael van de universiteit van Brooklyn viel, toont aan dat geluk rond je dertigste door twee factoren die te maken hebben met vriendschap bepaald wordt: het aantal vrienden dat je hebt tijdens je twintigste, en de kwaliteit van je vriendschappen tijdens je dertigste.

Langdurige studie

De onderzoekers analyseerden data van meer dan 200 universitaire studenten, aan wie gevraagd werd om een dagboek bij te houden waarin ze hun sociale activiteiten beschreven over een periode van twee weken. Dat moesten ze twee keer doen, één keer toen ze 20 waren, en één keer toen ze dertig waren. Daarbij moesten ze letten op hoe vaak ze met mensen in contact kwamen, alsook het niveau van intimiteit bij die interacties. Op hun vijftigste werden de mensen opnieuw gecontacteerd, en ondergingen ze enkele testen om het gehalte van hun eenzaamheid, depressie en algemeen geluk te meten.

Kwaliteit versus kwantiteit

Zo ontdekten de onderzoekers een verband tussen geluk en het aantal vriendschappelijke interacties op hun twintigste, maar blijkbaar lagen de zaken anders in hun dertigste levensjaar. Toen was het voornamelijk de kwaliteit van de vriendschappen dat een positief effect had op het latere geluksgevoel van de deelnemers.

Verschillende levensfases

Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de levensfase waarin je je in je dertigste bevindt: familie, kinderen en je carrière maken dat je niet heel veel tijd over hebt om vriendschappen te onderhouden, en dus doet de kwaliteit van die enkele vriendschappen er meer toe. Bovendien heb je op je dertigste een beter idee van wie je bent, waardoor je niet meer zo veel vrienden moet ‘proberen’ en je gelukkiger bent met die kleine groep van mensen die je ontzettend graag hebt.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.