Minder seks doet langer leven

Als je geen seks hebt, leef je langer. Zo ontdekte professor Rudi Westendorp die namens het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoek doet onder 500 Nederlandse 90-plussers.

‘We weten van fruitvliegen en andere organismen dat als je voor seks gaat, je een korter leven hebt, en als je geen seks hebt dat je een langer leven hebt’, zegt Westendorp in het Radio 1-programma Nu Al Wakker Nederland. De professort ontdekt steeds meer factoren die belangrijk zijn voor een lang leven.

Overigens zijn er maar weinig ouderen die zich aan dat advies houden. Wel ziet Westendorp een overeenkomst bij alle 90-plussers: plezier in het leven. ‘Op het moment dat je stil gaat zitten in een hoekje is de kans kleiner dat je een lang leven beschoren bent. Dat heeft te maken met wat psychologen coping noemen. Oftewel dat je bereid bent voor alle problemen, die je elke dag, elk jaar tegenkomt, oplossingen te verzinnen. Die positieve drive is iets wat je bij alle oude mensen terugvindt. Zij die door willen, ondanks het feit dat ze ziekte of tegenslag hebben, gaan gewoon langer mee.’

‘Lichaam moet je onderhouden’
Naast deze mate van positiviteit, heb je ook een sterk lichaam nodig. Professor Westendorp is gefascineerd door dit gegeven. ‘Waarom hebben sommige mensen lijven die steviger zijn, worden sommigen minder snel ziek en zijn anderen beter gebouwd?’ De onderzoeker vergelijkt het menselijk lichaam graag met wasmachines. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de goede wasmachines als die van Miele en de minder goede zoals de Zanussi’s. ‘Zelfs een Miele kun je natuurlijk helemaal stuk krijgen als je hem niet behandelt, als je hem buiten zet en dergelijke. Een goed lijf kun je dus helemaal uitwonen. Maar ook met een Zanussi kun je, als je hem goed onderhoudt en af en toe repareert, heel lang doen.’

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?