Samen een doel hebben

Minder romantiek en meer ratio in de liefde

Er worden minder huwelijken gesloten in Nederland. Steeds meer geliefden kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Dat blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Verliest het huwelijk zijn aantrekkingskracht?

Juridisch verschil

Juridisch gezien bestaat er tussen trouwen en geregistreerd partnerschap weinig verschil. Voor de voltrekking zijn in beide gevallen getuigen nodig. Het gebruik van elkaars achternamen vereist geen instemming van beide geliefden. Sinds 2014 zijn partners ook automatisch de wettelijke ouders van kinderen, zonder dat zij die eerst te hoeven erkennen. De kosten bij de gemeente zijn even hoog.

Minder huwelijken

Toch kiezen steeds minder Nederlanders voor het huwelijk, en gaan vaker een geregistreerd partnerschap aan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde. Bijna één op de vijf mensen die in 2016 een verbintenis aangingen, koos voor zo’n geregistreerd partnerschap. Tien jaar geleden was dat nog één op de tien. Tegelijkertijd is de trend in het aantal huwelijken neerwaarts. Het belang van trouwen neemt af en de verbintenissen tussen geliefden zijn „rationeler” geworden, zegt CBS-demograaf Jan Latten.

Trouwden in 1970 nog ruim 120.000 Nederlandse stellen, in 2016 waren dat er nog maar 65.249. In 2015 waren dat er zelfs minder dan 65.000. Daarentegen gingen vorig jaar 15.706 stellen een geregistreerd partnerschap aan: drieduizend méér dan een jaar eerder. Inmiddels maakte geregistreerd partnerschap een vijfde uit van alle aangegane relationele verbintenissen.

Trouwen gaat om feest en koetsen

Het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap zit ’m met name in de symboliek, zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS. „Trouwen gaat om een feest, een jurk, koetsen. Een geregistreerd partnerschap is een rationelere handeling”, zegt Latten. Het symbolische geven van het ‘ja-woord’ ontbreekt bijvoorbeeld.

Het belang van de huwelijke symboliek neemt volgens Latten af – een belangrijke verklaring voor de opwaartse trend in het aantal geregistreerde partnerschappen. „Die zijn losgekoppeld van de symboliek, maar het biedt veel van dezelfde zekerheden.” Geen witte jurk en koets, wél de juridische voordelen.

Emancipatie vrouwen

Ook bestaat er volgens Latten minder economisch belang om te trouwen. „De geëmancipeerde vrouw werkt meer, en heeft daardoor minder economische reden zich te binden aan de man dan vroeger het geval was.” Een andere mogelijke verklaring, op korte termijn in elk geval: de aantrekkende huizenmarkt. Latten: „Hoewel we dat niet hebben onderzocht, is het wel een aannemelijke oorzaak. Ook starters kopen weer vaker een huis. Zij gaan vaak voor het eerst samenwonen, en regelen het meteen goed.”

De boel ‘goed regelen’ kan ook met een samenlevingscontract, maar dat vereist een gang langs de notaris en is daarom duurder.

Stedelingen trouwen meer

Wie precies de mensen zijn die niet trouwen maar wel een geregistreerd partnerschap aangaan, weet het CBS niet. Of bijvoorbeeld mensen met een lager inkomen minder trouwen om de kosten daarvan te ontlopen, is niet onderzocht, verklaart demograaf Latten. Een huwelijksceremonie kost al gauw meer dan tienduizend euro; het aangaan van een geregistreerd partnerschap, afhankelijk van de gemeente, enkele honderden euro’s.

Wel neemt het CBS een opvallend regionaal verschil waar: stedelingen gaan minder vaak een partnerschap aan dan mensen in kleinere gemeenten. Dat komt volgens het CBS omdat in de steden meer Nederlanders met een migratieachtergrond wonen, die vaker trouwen dan andere Nederlanders. Een partnerschap wordt in het buitenland minder vaak erkend, onhandig voor geliefden met meerdere nationaliteiten.

Bron: NRC

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.