Is je partner je soulmate en vormen jullie een twee-eenheid? Of is je relatie meer een zoektocht en gaat het om het overbruggen van verschillen? Het lijkt er op dat het laatste type relatie meer kans van slagen heeft.

Verschillen zijn er om overbrugd te worden

Onderzoekers uit Canada en de VS bevestigen eerder onderzoek: partners die denken dat ze een perfecte match zijn, hebben meer kans om uit elkaar te gaan. Waarom dan?  Ze hebben meer moeite om problemen te overwinnen. Koppels die daarentegen gewend zijn om veel verschillen te overbruggen, zien hun relatie meer als een lange reis met hordes, die worden genomen door te blijven praten.

Vragen en stellingen

Koppels die al lange tijd bij elkaar zijn ,werden door wetenschappers onderworpen  aan een aantal vragen.  “Vinden jullie jezelf gemaakt voor elkaar?” en “Zien jullie je relatie als de perfecte match?” Ook moesten ze kijken of ze zich zelf konden vereenzelvigen met een aantal stellingen. “We zijn zo ver gekomen” en “We hebben alle problemen overwonnen”.

Herinneren van ruzies

Daarna werd hen gevraagd om zich ruzies te herinneren. Koppels voelen zich door ruzies minder tevreden met hun relatie. Maar dat gold met name voor partners die zichzelf als een twee-eenheid zagen. Vreugdevolle momenten riepen bij beide typen relaties dezelfde mate van tevredenheid op.

Dit komt overeen met eerder onderzoek, waaruit bleek dat soulmates slechtere relaties hadden dan de paren die hun relatie zagen als een manier om te groeien en er samen uit te komen.

Bron: Welingelichtekringen