onderzoek seks
11 May 2015

Millennials hebben minder sekspartners dan babyboomers

In een tijdperk waarin datingapps zoals Tinder hoogtijdagen beleven en alle taboes verleden tijd lijken zou je denken dat jongeren een heel actief seksleven hebben. Maar wat blijkt? De zogenoemde millenials hebben minder bedpartners dan de babyboomers.

Onderzoek sekspartners

Hoogleraar psychologie Jean Twenge van de San Diego State University onderzocht meer dan 33.000 volwassen Amerikanen. Twenge vergeleek het gemiddelde aantal sekspartners van 25-jarigen onder de verschillende generaties.

Generatie X en Y

De generatie die tussen 1901 en 1924 werd geboren had gemiddeld drie sekspartners in hun volwassen leven. Babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964) lustten er wel pap van met gemiddeld elf partners. Generatie X (geboren tussen begin jaren zestig en begin jaren tachtig) had gemiddeld tien partners. Millennials, ook wel Generatie Y genoemd (geboren tussen 1982 en 1999), doken met gemiddeld acht mensen de koffer in.

Later seksueel actief

Terwijl millennials het idee van ‘friends with benefits’ zou hebben uitgevonden (vrienden met wie je seks kunt hebben zonder relatie), hebben ze volgens Twenge ‘seks binnen een kleinere kring van mensen’.

Ook worden millennials later seksueel actief dan Generatie X. Tussen 2006 en 2008 had elf procent van de tienermeisjes en veertien procent van de tienerjongens seks voor hun vijftiende. In 1995 was dat percentage nog respectievelijk negentien en 21 procent, volgens cijfers van het Guttmacher Institute. Twenge vermoed dat millennials beter op de hoogte zijn van geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen dan de generaties voor hen. Ook trouwen millennials later en hebben ze minder problemen met seks voor het huwelijk of relaties met personen van hetzelfde geslacht.

Betekenis

Seksuoloog Rik van Lunsen vraagt zich af wat de betekenis is van het onderzoek. ,,Het verschil is vrij klein. De onderzoekers zijn vooral verbaasd dat het aantal seksuele partners niet is toegenomen, ondanks de liberalere moraal. Het wordt ophangen aan de denkbeelden over seks voor het huwelijk. Bovendien zeggen mensen wel dat ze minder sekspartners hebben, maar ze hebben niet minder seks of minder plezier in seks. En ook de definitie van seks is veranderd in Amerika, president Clinton gaf daar een andere betekenis aan.”

In Nederland is er de afgelopen decennia nauwelijks iets veranderd, stelt Van Lunsen. ,,Het gemiddelde aantal partners schommelt hier al jaren tussen de zeven en tien, dus dat is vergelijkbaar met Amerika.”

Seks in Nederland

Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF deed in 2011 het onderzoek Seks onder je 25e onder 12- tot 25-jarigen. Daar vallen ook millennials onder. ,,Van de 21- tot 25-jarigen gaf veertig procent aan vier of meer sekspartners te hebben gehad”, zegt Ineke van der Vlugt. ,,25 Procent had twee tot drie partners, zo’n 23 procent had één partner en de rest geen.

Verschil later en hoger opgeleiden

,,Er zijn ook verschillen tussen lager- en hogeropgeleiden: lager opgeleiden hadden vaker vier of meer partners,” aldus Van der Vlugt. ,,Onder de 18- tot 20-jarigen in 2011 gaf 25 procent aan vier of meer partners gehad te hebben, en dezelfde percentages voor één, twee, drie of geen partner(s). Wij hebben ze echter niet gevraagd naar hoeveel partners zij precies hebben gehad.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Veel sekspartners maakt vrouwen ongelukkig in het huwelijk

Vrouwen die voor hun trouwdag veel sekspartners hebben gehad zijn over...

Single verkiest huisdier boven nieuwe liefde

Ruim 63 procent van de singles weigert ronduit zijn of haar...

Singles ergeren zich aan smakken tijdens date

Lekker een hapje eten tijdens je eerste date? De romantiek is...

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van...

Temple of Love, het eerste virtuele pleasure festival van Nederland

Op zaterdagavond 1 mei wordt het eerste virtuele pleasure festival van...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie