onderzoek seks

Millennials hebben minder sekspartners dan babyboomers

In een tijdperk waarin datingapps zoals Tinder hoogtijdagen beleven en alle taboes verleden tijd lijken zou je denken dat jongeren een heel actief seksleven hebben. Maar wat blijkt? De zogenoemde millenials hebben minder bedpartners dan de babyboomers.

Onderzoek sekspartners

Hoogleraar psychologie Jean Twenge van de San Diego State University onderzocht meer dan 33.000 volwassen Amerikanen. Twenge vergeleek het gemiddelde aantal sekspartners van 25-jarigen onder de verschillende generaties.

Generatie X en Y

De generatie die tussen 1901 en 1924 werd geboren had gemiddeld drie sekspartners in hun volwassen leven. Babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964) lustten er wel pap van met gemiddeld elf partners. Generatie X (geboren tussen begin jaren zestig en begin jaren tachtig) had gemiddeld tien partners. Millennials, ook wel Generatie Y genoemd (geboren tussen 1982 en 1999), doken met gemiddeld acht mensen de koffer in.

Later seksueel actief

Terwijl millennials het idee van ‘friends with benefits’ zou hebben uitgevonden (vrienden met wie je seks kunt hebben zonder relatie), hebben ze volgens Twenge ‘seks binnen een kleinere kring van mensen’.

Ook worden millennials later seksueel actief dan Generatie X. Tussen 2006 en 2008 had elf procent van de tienermeisjes en veertien procent van de tienerjongens seks voor hun vijftiende. In 1995 was dat percentage nog respectievelijk negentien en 21 procent, volgens cijfers van het Guttmacher Institute. Twenge vermoed dat millennials beter op de hoogte zijn van geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen dan de generaties voor hen. Ook trouwen millennials later en hebben ze minder problemen met seks voor het huwelijk of relaties met personen van hetzelfde geslacht.

Betekenis

Seksuoloog Rik van Lunsen vraagt zich af wat de betekenis is van het onderzoek. ,,Het verschil is vrij klein. De onderzoekers zijn vooral verbaasd dat het aantal seksuele partners niet is toegenomen, ondanks de liberalere moraal. Het wordt ophangen aan de denkbeelden over seks voor het huwelijk. Bovendien zeggen mensen wel dat ze minder sekspartners hebben, maar ze hebben niet minder seks of minder plezier in seks. En ook de definitie van seks is veranderd in Amerika, president Clinton gaf daar een andere betekenis aan.”

In Nederland is er de afgelopen decennia nauwelijks iets veranderd, stelt Van Lunsen. ,,Het gemiddelde aantal partners schommelt hier al jaren tussen de zeven en tien, dus dat is vergelijkbaar met Amerika.”

Seks in Nederland

Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF deed in 2011 het onderzoek Seks onder je 25e onder 12- tot 25-jarigen. Daar vallen ook millennials onder. ,,Van de 21- tot 25-jarigen gaf veertig procent aan vier of meer sekspartners te hebben gehad”, zegt Ineke van der Vlugt. ,,25 Procent had twee tot drie partners, zo’n 23 procent had één partner en de rest geen.

Verschil later en hoger opgeleiden

,,Er zijn ook verschillen tussen lager- en hogeropgeleiden: lager opgeleiden hadden vaker vier of meer partners,” aldus Van der Vlugt. ,,Onder de 18- tot 20-jarigen in 2011 gaf 25 procent aan vier of meer partners gehad te hebben, en dezelfde percentages voor één, twee, drie of geen partner(s). Wij hebben ze echter niet gevraagd naar hoeveel partners zij precies hebben gehad.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.