weinig seks

Mijn man wil geen seks

Het is een probleem als jij wel wilt vrijen na de geboorte van je kind, maar dat je man niet meer wilt. Wat te doen als je man nooit meer enig initiatief neemt? Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Hij wijst me af

Ik ben een vrouw van 29 jaar en ben al zeven jaar samen met mijn man. We hebben een dochtertje van drie, en een zoontje van een jaar. Mijn probleem is dat mijn man sinds de geboorte van onze jongste niet meer met me wil vrijen. Hij neemt nooit initiatief. Als ik toenadering zoek, dan wijst hij me keer op keer af. Ik word er vreselijk onzeker van en eigenlijk ook wel kwaad.

Moet ik van hem weggaan?

Ik heb hem al heel vaak gevraagd wat er aan de hand is, of hij me niet meer aantrekkelijk vindt, of dat hij iemand anders heeft. Het enige wat hij zegt, is dat hij zich moe voelt en gewoon geen zin heeft. Ik word radeloos. Seks is heel belangrijk voor mij. Moet ik van hem weggaan?

Mannen zijn ook maar mensen

Veel koppels gaan in hun relatie door langere periodes waarbij minstens één van de twee weinig of geen zin heeft in seks. In de levensfase waarin jullie nu zijn aanbeland, is het bijna typisch. Een zwangerschap en de zorg voor een baby zijn serieuze uitdagingen. De slapeloze nachten, de lichamelijke klachten, de stress. Het is allemaal niet bevorderlijk voor het libido. Een kind erbij betekent ook dat de taakverdeling en allerlei routines herbekeken moeten worden, en dat kan conflicten veroorzaken. En het is zeker niet altijd de vrouw die er tijdelijk de brui aan geeft in bed. Mannen zijn ook maar mensen. In tegenstelling tot de gangbare mythe zijn het geen seksmachines die altijd en overal zin hebben.

Wat kan je doen?

Ik zou in ieder geval je huidige strategie laten vallen. Ik bedoel: hem regelmatig aan een kruisverhoor onderwerpen en hem beschuldigen van overspel. Ik begrijp dat de constante afwijzing pijn doet en verwarrend is. Je snakt naar een verlossende uitleg die alles verklaart, zodat je bevrijd wordt van je angst en je kwaadheid. Dat is menselijk. Maar wees realistisch: als je die uitleg na een jaar nog niet uit hem hebt gekregen, hoe groot is dan de kans dat het alsnog zal gebeuren? Het werkt gewoon niet. Wat kan je dan wel doen? Hieronder een paar adviezen.

Houd je angsten in bedwang

Je moet ze niet relativeren of onderdrukken. Accepteer dat ze er zijn. Maar besef tegelijk ook dat al die rampenscenario’s niet noodzakelijk waar zijn. Misschien heeft hij inderdaad iemand anders. Maar er zijn nog tientallen andere mogelijke verklaringen. Misschien is hij echt wel heel moe. Of misschien heeft hij het gehad met die ondervragingen. Jezelf een ongeluk piekeren levert niets op.

Probeer de situatie te zien vanuit zijn perspectief

Hoe zou het voor hem zijn om al zo lang moe te zijn en te merken dat hij geen zin meer heeft? Hoe zou het voor hem voelen om geconfronteerd te worden met jouw vragen en frustraties zonder daarop te kunnen antwoorden? Vertel hem dat je begrijpt dat het voor hem ook niet makkelijk is. In het beste geval krijg je van hem ook begrip terug voor jouw situatie.

Zoek naar oplossingen

Zoek samen naar mogelijke oplossingen, in plaats van naar verklaringen. Je kunt hem vragen om dingen te doen, maar het moet haalbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet eisen dat hij op commando opgewonden wordt. Want dat heeft hij zelf ook niet onder controle. Je kunt wel vragen dat hij tijd vrijmaakt, minder werkt, iets aan zijn levensstijl verandert, naar de dokter gaat, of dat hij jou iets vertelt over wat hem zo moe maakt. Vraag hem omgekeerd ook wat jij zou kunnen doen voor hem, zodat het makkelijker wordt om opnieuw zin te krijgen. Ook interessant: zijn er uitzonderingen? Momenten dat hij toch nog iets van zin ervaart? Zo ja, hoe krijgt hij dat dan voor elkaar?

Doorbreek de vermijding

Of het probleem daarmee snel opgelost raakt, dat weet ik niet. Soms moet je enkele dingen uitproberen om te merken wat helpt. Lukt het niet, of duurt het te lang, dan zou ik aanraden de stap te zetten naar een seksuoloog. Hoe dan ook is het voor de meeste koppels met een seksueel probleem cruciaal om de vermijding te doorbreken. Weten dat je partner het probleem erkent, dat hij begrijpt dat je er onder lijdt en zich inzet om er iets aan te doen, haalt vaak al heel wat druk van de ketel.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap rond preventieve gezondheidszorg.

Bron: Nieuwsblad

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.