kind op fietszitje
11 October 2016

Mijn hart verdwijnt mee

Susan Smit werd onlangs geintervieuwd voor haar nieuwste historische roman De eerste vrouw. Zij vertelt dat zij altijd veel vooronderzoek doet naar allerlei facetten. Ook komen universele en altijd actuele thema’s als ambitie, vriendschap. verraad en liefde aan bod. Van die laatste kan ze sinds vorig jaar putten uit eigen ervaring.

Putten uit eigen ervaring en verdriet

In BN DeStem &Magazine zegt Susan dat ze bij het doen van vooronderzoek soms helemaal kan overlopen, zoals een spons. Ze wil zoveel mogelijk weten voordat ze aan haar verhaal begint. Het komt dan ook voor dat ze bepaalde facetten helemaal niet gebruikt, maar die kennis is nooit weg. De ervaring in de liefde die ze onlangs zelf heeft meegemaakt, had ze waarschijnlijk ook liever aan haar deur voorbij zien gaan. Bruikbaar is het opgedane verdriet en kennis zeker.

Partner en vader vertrok onverwachts uit hun leven

Vorig jaar vertrok totaal onverwachts haar toenmalige partner en de vader van haar twee kinderen na bijna 7 jaar uit haar leven. Op dat moment was ze net bezig met het schrijven van hartverscheurende liefdesscenes voor De eerste vrouw, waardoor de inhoud bijna met haar werkelijkheid leek samen te vallen.

Mijn hart verdwijnt mee

Ze is nu een jaar verder en op de vraag of je zal helemaal over de breuk heen is, geeft ze een eerlijk antwoord. “Nee, ik heb het nog niet helemaal achter te rug. Ik ben nog steeds bezig de laatste restjes rouw en boosheid op te ruimen, want die zijn er. Wat denk je dat ik voel als hij de kinderen komt ophalen? Als ik hem met hen op het voor- en achterzitje de straat zie uit gaan? Het is alsof mijn hart mee verdwijnt op die fiets.”

Nieuwe werkelijkheid voelt niet normaal

Susan vertelt dat de scheiding absoluut niet haar keuze was. In volle overtuiging is ze met hem aan kinderen begonnen. De jongste was net van de borst af, toen hij meedeelde weg te gaan. Ze was zo verrast door de snelheid waarmee alles gebeurde. Nog steeds voelt de nieuwe werkelijkheid niet normaal. Haar verdriet om haar gebroken gezin is er. Die emoties laat ze ook toe. Ze wil niet verbitterd worden. Ik haar zoektocht waar het is fout gegaan, is ze niet te diep gegaan. Er is een soort berusting gekomen, hoewel ze het nooit helemaal zal begrijpen.

Gedachtencirkels maakten haar gek

In het begin zat ze compleet aan de grond, zeker nadat ze de kinderen had uitgezwaaid. Ze kon gerust een uur op de keukenvloer liggen huilen. “Ik zakte door de bodem van mijn bestaan. Ik begon in mezelf te praten, er was een soort hitte die eruit moest. Gedachtencirkels die mij gek maakten, sprak ik hardop uit. Door het verdriet niet uit de weg te gaan, schoonde zowel het verdriet en de paniek en de boosheid op. Levenslust kwam langzaam terug.

Verdriet blijft bij nieuwe liefde

Afscheid nemen van een oude relatie en gelukkig worden in een nieuwe relatie zijn twee gescheiden processen, die naast elkaar kunnen bestaan. Haar nieuwe vriend gunt haar de ruimte die zij hiervoor nodig heeft en ook dat ervaart ze als liefde. Ze vindt het fijn om bij hem in de buurt te zijn. Ze ziet dit als een nieuwe kans.

Ik ga nog steeds voor de liefde

“Ik ga nog steeds voor de liefde, meer dan ooit. Ik heb een bodem in mij zelf gevonden om op te staan, waardoor ik nooit meer zal zakken. Het sterker geloven in je zelf, maakt mogelijk dat je vollediger en zuiverder kunt liefhebben.” Zelf bepalen wat en hoe je wilt zijn en wie je bent, dat is hierin erg belangrijk.

Je wilt vast meer lezen over Susan Smit.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

advertentie