weer aan het daten

Met deze do’s (en don’ts) voor een eerste date kom jij er goed doorheen!

Na de zomervakantie maken veel singles zich op voor een nieuw dateseizoen. Maar wat als je nieuw bent op de markt? Met deze tips van deskundigen sla jij je er goed doorheen!

1. Wees voortvarend

Heb je beet op een datingsite en denk je: ‘Dit zou weleens iets kunnen zijn?’ Stel een afspraak dan niet langer uit. ,,Mail niet eindeloos heen en weer”, zegt datingcoach Denise Janmaat. Daar koop je niks voor.

Pas bij een fysieke ontmoeting kom je erachter of de date je type is. Voelt het online contact goed? Spring dan in het diepe en stel voor elkaar binnenkort face to face te ontmoeten.

2. Bereid je voor

Zó. Er staat een afspraak op de planning. Leuk! Maar ook doodeng. Want stel dat er van die pijnlijke stiltes vallen. ,,Bereid je goed voor om die te vermijden, zeker als je geen date-ervaring hebt’’, zegt Janmaat. ,,Verzin vooraf een aantal vragen waarop je altijd kunt terugvallen. Dan kan je niks gebeuren en hoef je niet zenuwachtig te zijn.’’

Versiercoach Tim Veninga raadt aan zelf niet te veel te praten. Een bekende valkuil, zegt hij. ,,Wie nerveus is heeft de neiging leegtes te vullen met monologen. Een slecht idee. Luister liever en stel oprechte vragen die zorgen voor interessante gespreksstof.’’

Stel, je date is accountant. Je kunt vragen: wat voor werk doe je precies? ,,Maar als je vraagt naar zijn motivatie: wat heb je met cijfers, waaróm juist dit werk? Dan leer je werkelijk iets over iemands karakter.’’

3. Kies een actieve date

Bowlen, kanoën, een museum bezoeken: Janmaat zweert bij de actieve date. ,,Want de kans dat er dan een klik ontstaat is groter dan als je keurig tegenover elkaar zit en van je koffie nipt.’’ Wat je doet maakt niet zo veel uit. Wie geen sport- of museumliefhebber is, kan ook kiezen voor een simpele wandeling door een park. Janmaat: ,,Zo leer je veel over elkaar dat ertoe doet.’’ Hoe reageert de date als een kind een bal zijn kant op schiet? Geïrriteerd, of juist speels? Houdt de potentiële vlam van dieren? Of moet hij niks hebben van de hond die vrolijk op hem af rent?

De wandeling kun je afsluiten met een drankje. ,,Maar, zorg dat je de eerste keer niet langer dan twee uur samen doorbrengt.’’ Tijdens de eerste date zijn mensen geneigd hun hele verleden op te rakelen, zegt Janmaat. Een afrader. Want het verleden is niet belangrijk, niet in deze fase althans. ,,Je wilt eerst weten wat voor vlees je in de kuip hebt.’’ Praat de date luid, is iemand aardig tegen de bediening, ruikt hij lekker; twee uur is tijd zat om daar achter te komen.

4. Maak ‘de move’

Versiercoach Veninga hamert erop: wacht niet met een move tot het moment dat je afscheid neemt. ,,Dan wordt een kus ongemakkelijk. Want je weet allebei: het is nu of nooit. Daardoor ligt het er te dik bovenop.’’ Veninga adviseert om al tíjdens de date lichamelijk contact te zoeken als je daaraan behoefte hebt. Zo voorkom je geklungel.

Hoe maak je een move? Belangrijk is dat je niet tegenover elkaar zit als het tijd is voor een drankje. ,,Dan creëer je een afstand die moeilijk te overbruggen is. Neem plaats náást je date.’’

Dus til je stoel op en zet die op een geschikte plek. Wie naast elkaar zit, hoeft niet keihard te praten. En zo leg je gemakkelijk even een hand op iemands knie of arm, wat weer kan leiden tot een spontane kus. ,,Maar’’, zegt Janmaat ,,een zoen tijdens een eerste of tweede date is beslist geen must.’’

5. Plan afspraak twee

Een move maken kan ook betekenen dat je een volgende afspraak plant. Ook daarvoor geldt: zodra je denkt dat dit een geschikt moment is, stel dan een tweede afspraak voor. Veninga: ,,Dat kan al na een uur. Begin zo halverwege date één over afspraak twee. En houd het luchtig.’’

Tip van Janmaat: denk vooraf al na over een leuke vervolgdate. Zegt iets als: ‘Hé, dit is leuk. Toch? Heb je zin om een potje met me te tennissen, volgende week?

Bron: AD

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam