7 tips om als single na een scheiding de draad op te pakken

Met deze 21 tips hou jij langer een vakantiegevoel

Ken je dat: dat je op vakantie ineens het gevoel hebt echt te léven? En dat je dat zalige gevoel het liefst zo lang mogelijk wilt vasthouden? Om eenmaal thuis toch alweer snel in je dagelijkse routines te vervallen? Dit zijn de 21 manieren waarop je het vakantiegevoel zo lang kunt vasthouden als je wilt.

 1. Geen wifi. Wat mij betreft is een vakantie pas echt vakantie als je geen wifisignaal hebt. Eigenlijk heel jammer dat providers tegenwoordig onbeperkt internet binnen Europa aanbieden, want voor je het weet zit je toch weer de hele tijd naar je schermpje te staren in plaats van naar dat prachtige mediterrane zeezicht voor je neus. Maar weet je wat ook kan? Je internet uitzetten. Of naar het strand en je telefoon in je huisje/tent/hut laten liggen. En het mooie is: dat kan thuis ook. Hoe vaker je je telefoon buiten bereik legt, hoe minder de drang wordt om er telkens op te kijken.
 2. Lees een boek. Mensen die een tv in hun caravan hebben staan – ik heb ze nooit begrepen. Het fijne van vakantie is juist dat je géén tv hebt. Geen neerslachtig nieuws, geen gewelddadige films, geen mensen met een mening, geen series over mensen die je niet kent en die trouwens ook niet bestaan. Geen tv kijken geeft mij het gevoel dat ik meer met beide benen in mijn eigen leven sta, in plaats van in dat van anderen. En als je toch even wilt ontsnappen, dan kan dat met een boek. Dat je in je eigen tempo kunt lezen, waarbij je je eigen mijmeringen en beelden kunt hebben. Boeken zijn zó veel minder opdringerig dan tv. Gek eigenlijk dat ze thuis toch weer in de kast blijven staan. Note to self: vanavond een boek lezen met de tv uit.
 3. In het moment zijn. Op vakantie lukt het meestal prima om je even helemaal niet druk te maken over de toekomst, je werk, to-do-lijstjes en andere kopzorgen. Je parkeert het gewoon tot je weer thuis bent. Maar dat parkeren, dat kunnen we thuis ook. Laat je zorgen los totdat het moment daar is dat je er echt iets mee moet – daar bedoel ik geen laks uitstelgedrag mee, wel het stoppen met onnodig gepieker. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Het nu is trouwens ook veel interessanter dan de toekomst (of het verleden).
 4. Zie dingen alsof je ze voor het eerst ziet. Op vakantie kijken we met andere ogen: we zien alles voor het eerst en zíen het ook echt. Als je net thuis bent, zie je je eigen huis en omgeving vaak nog even met andere ogen, maar al snel gaat er een filter overheen. Zet dat filter uit en kíjk. Wat zie je vandaag dat je gisteren niet zag? Wat zie je boven je? Op de grond? Om je heen?
 5. Maak foto’s. Werkt ondersteunend bij het vorige punt. Op vakantie schieten we onze hele telefoon vol, maar tijdens onze huis-tuin-en keukenbezigheden maken we hooguit af en toe een selfie. Terwijl het gekke is: als ik nu in oude fotoboeken blader kijk ik het liefst naar foto’s van de destijds dagelijkse sleur. Dat zijn er helaas niet veel, maar die paar zeldzame foto’s zijn me nu het dierbaarst. Omdat wat toen gewoon was, nu bijzonder is.
 6. Leef buiten. Op vakantie zijn we buiten. Op het strand, op de camping, op de piste, op het terras. Naar binnen ga je alleen om te slapen of als het k-weer is. Dat zouden we thuis ook moeten proberen. Als je het mij vraag zijn mensen niet gemaakt om zoveel binnen te zitten. Soms ontkom je er niet aan, maar wat let je om na je werk naar het park te fietsen en daar een potje te frisbeeën? Of buiten in de tuin te eten, ook als het een dagje bewolkt is? Of nog beter: in de tuin ontbijten. Met koffie en croissantjes. Lees: balkon/park/terras als je geen tuin hebt.
 7. Beweeg. Op vakantie gaat het vanzelf: een paar baantjes in het zwembad, een wandeling naar dat leuke strandje, een hike naar de top van de vulkaan. Thuis slepen we onszelf weer met moeite naar de sportschool. Terwijl bewegen wél gelukkig maakt. Misschien zijn er manieren van bewegen die je leuker vindt dan op een crosstrainer staan? Ik zweer bijvoorbeeld bij dansen en wielrennen. Dat doe ik puur voor de lol – dat ik erbij beweeg is dan mooi meegenomen.
 8. Il dolce far niente. Nietsdoen, hoe vaak doen we dat thuis nou? Te weinig, zeg ik. Dus laat die tv (wederom) uit, klap je laptop dicht en ga met een wijntje op het terras of de bank zitten om gewoon eens dom voor je uit te staren.
 9. Eet watermeloen. Of andere dingen die je op vakantie zo lekker vond. Thuis verval je voor je het weet weer in je vaste kook- en ontbijtroutine. Gooi dat om en maak eens iets heel anders klaar. Koop fruit of groenten die je anders nooit koopt. Experimenteer. Het is zo verfrissend.
 10. Loop op blote voeten. Als het weer het enigszins toelaat, bij voorkeur met gelakte teennagels.
 11. Doe wat je leuk vindt. Waarom spenderen we toch zoveel tijd in ons leven aan dingen die we niet leuk vinden? Niemand die je daar aan het eind van je leven een schouderklopje voor gaat geven. Je leven is van jóú en jij bent de enige die er wat van kan maken. Dus doe meer van wat je leuk vindt en minder van wat je tegenstaat. Ik zeg dit net zo hard tegen mezelf als tegen jullie, trouwens. Mijn voornemen: me aan het begin van de dag afvragen waar ik vandaag zin in heb. En kijken of ik dat op de een of andere manier kan integreren in mijn dagprogramma.
 12. Zit in de zon. Al is het maar tien minuten per dag. Liefst met je ogen dicht.
 13. Speel een spelletje. Ook zoiets wat we alleen op vakantie doen: spelletjes spelen. Terwijl het wel een gratis gevoel van saamhorigheid, tijdloosheid en verbinding oplevert.
 14. Breng veel tijd door met je dierbaren. Hoe precies, dat weet ik ook niet, want de meeste mensen brengen meer tijd door met hun collega’s dan met de mensen van wie ze houden. Ik begrijp de mensen die hun baan opzeggen en met hun gezin een bed and breakfast beginnen in Zuid-Kenia dus heel goed. Als je het dichter bij huis wilt houden: misschien kun je één dag in de week vanuit huis gaan werken? Een baan zoeken die minder ver reizen is? Verhuizen om dichter bij je familie te wonen? Het zijn maar wat ideetjes.
 15. Doe boodschappen in kleine winkeltjes. Niks zo leuk als op vakantie boodschappen halen in de campingwinkel of op een marktje. Laat thuis de supermarkt links liggen en haal je boodschappen bij de Turk of op de markt, waar je het fruit kunt rúiken in plaats van dat het in plastic zit verpakt.
 16. Slenter. In plaats van dat je je gehaast en doelgericht voortbeweegt. Ga eens op een bankje zitten onderweg. Pluk bloemen. Aai een hond. Het kost allemaal echt niet zoveel tijd als je denkt, en je wordt er zoveel ontspannener van.
 17. Maak praatjes met onbekenden. Op vakantie socializen we ons een slag in de rondte, thuis gaan de oogkleppen weer op. Terwijl een praatje maken je een gevoel van verbinding geeft en je meteen in het nu trekt, mocht je met je gedachten per ongeluk weer elders zijn.
 18. Draag zomerjurken. Niet meteen in de praktische modus schieten als je weer thuis bent, gewoon je mooiste zomerjurken blijven aantrekken. Elke dag verdient het om een beetje gevierd te worden.
 19. Leef met minder spullen. Dit is misschien nog wel de belangrijkste: op vakantie leven we licht. We hebben één koffer met spullen bij ons en dat is genoeg. Weet je hoeveel ruimte dat geeft in je hoofd? Kom je terug in een vol huis, dan kan de hoeveelheid spullen die je daar aantreft, je energie meteen naar beneden trekken. Zo ervaar ik dat althans. Hiervoor geldt maar één oplossing: ontspul je huis. Maar wel in een dolce far niente tempo.
 20. Heb vaker seks. Deze hoef ik niet uit te leggen volgens mij.
 21. Maak plezier. In het verlengde van de vorige: maak plezier. Lach. Neem jezelf niet te serieus. Speel. Doe gek. Dans. Gooi je haar los. Heb schijt aan dingen. Doe iets anders. Kus. Heb lief. Durf. Laat je gaan. En plan alvast je vakantie voor volgend jaar.

Bron: Mynd

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!