Communicatie is de woorden stroom die van de een naar de ander gaat en vice versa. Het zijn echter niet alleen woorden maar je hebt ook non verbale communicatie. Ook die gaat twee kanten op. Zowel met woorden als zonder woorden kun je iemand misleiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een commercial op tv maar ook in relaties. Zelfs of juist in intieme relaties.

Verdraaien van de waarheid

Waarom zouden we elkaar misleiden? De redenen hiervan zijn het voorkomen van schaamte,  om fouten weg te moffelen, angst om een ander te kwetsen of om de ander te verliezen.  De waarheid wat verdraaien, een leugentje om bestwil, iets niet vertellen, iets niet ter sprake brengen, dat is toch allemaal niet zo erg als de ander er toch niet achterkomt. Daar doe je toch niemand kwaad mee?

Met de billen bloot

Het blijkt in de praktijk dat relaties waarin weinig wordt gelogen een stuk aantrekkelijke zijn dan  relaties waarin partners liegen of geheimen achter houden. Het maakt niet uit of het om grote of kleine leugentjes gaat.  Eigenlijk heeft het altijd de voorkeur om met de billen bloot te gaan.

Er zit een kleine nuance in wel of niet mogen liegen. Mensen die liegen de gewoonste zaak van de wereld vinden, moeten zeker in een relatie niet denken dat ze daarmee wegkomen. Mensen die echter bijna te eerlijk zijn, zouden af en toe er juist goed aan doen iets achter te houden.

Liegen wordt een gewoonte

Wel of niet liegen van huis uit zegt iets over de persoon. Diegene die vaak de waarheid aan zijn laars lapt mist een belangrijk element in zijn leven, namelijk enige band met anderen.  Mensen die liegen weten heel goed dat hun partner niet blij zal zijn te vernemen dat de ander er een liefje op na houdt of dat hij iets kwalijks heeft uitgevreten. Liegen kan een gewoonte worden. Een gewoonte om je achter te verstoppen. En mensen die zich verstoppen voelen zich eenzaam, niet begrepen, ongezien, ongelukkig, en ze weten zelf niet meer wie ze zijn.  Hoe meer je van liegen een gewoonte maakt, hoe moeilijker het wordt dit een halt aan te roepen.

Liegen kost energie

Een echte band in het leven ontstaat door wederzijds vertrouwen. Dat geeft een goed gevoel. Liegen daarentegen kost juist energie. Liegen bouwt een muurtje tussen jou en de ander. Om goed te kunnen liegen moet je een goed geheugen hebben, om niet meteen door de mand te vallen als je niet consequent bent in je leugentjes.

Maar ook in liegen of eerlijk zijn, lijkt het weer nooit helemaal goed of fout. Iemand die altijd eerlijk wil zijn, wordt als stijf, star en onbuigzaam ervaren. Ook weer een reden om eenzaamheid op je af te roepen. Altijd keihard de waarheid willen spreken, is vaak het gevolg van compensatie gedrag. Dit gedrag kun je gaan vertonen als je het gevoel hebt dat er tijden onvoldoende rekening is gehouden met jou. Wanneer je dan hebt bedacht dat jij nu iedereen gaat zeggen waar het opstaat, omdat jij iets de waarheid vindt, dan wordt dat als zeer onplezierig ervaren.

Er zijn meer waarheden

Daarnaast zijn er ook mensen die hun waarheid als enige waarheid zien en die aan anderen willen opdringen. Wanneer je niet wilt begrijpen dat er niet één waarheid is maar dat iedere waarheid is zoals die door ieders bril gezien wordt, dan heb je echt een probleem. In een relatie komt dit natuurlijk heel duidelijk bovendrijven.  Wanneer jij als beste weet wat goed is voor jouw partner, dan heb je de poppen aan het dansen.  Een subjectieve mening mag niet verward worden met de objectieve werkelijkheid.  Veel relaties worden een crime doordat dit soort meningen tegen over feiten komen te staan en dit gaat misverstanden opleveren.

Durf open te zijn

In een relatie kun je leren hoe je iets het best kunt verwoorden zodat het voor de ander te behappen is. Dat is niet erg. Dat heeft met respect te maken. Wanneer je in een relatie echter te veel moet nadenken hoe voorzichtig je de ander moet benaderen met wat voor waarheid dan ook, dan is dat geen gezonde basis. Vooral voorzichtige mensen doen er goed aan meer te delen met hun partner. Juist zaken die ongemakkelijk zijn uitspreken naar elkaar, kan mensen dichterbij elkaar brengen. Altijd de confrontatie mijden is juist niet goed. Een relatie wordt meer naar ieders zin als je open durft te zijn naar elkaar.

Om later in een relatie hier zo weinig mogelijk tegen aan te lopen, moet je voor jezelf bedenken je zoveel mogelijk aan de waarheid te houden. Er is dan geen energie nodig voor toekomstige leugens. Eerlijkheid is een mooi goed.

Gebasseerd op Liefde in tijden van Facebook van Marcelino Lopez en Eric Klaassen