danstherapie

Met danstherapie beter in je leven staan

Heb je het gevoel vast gelopen te zijn. Dat je niet weet hoe je naar voren of naar achter moet. Dan kun je met iemand gaan praten of pillen van de dokter voorgeschreven krijgen. Maar toen ik deze danstherapie voorbij zag komen, vond ik dat zo’n vriendelijk en prettig alternatief, dat meer mensen van dit bestaan op de hoogte moeten komen.

Bewegen maakt blokkades zichtbaar

Wanneer je geestelijk  of lichamelijk niet helemaal lekker in je vel zit, dan kun je wachten tot dit van zelf overgaat. Maar je kunt ook kiezen voor danstherapie. Maar als je nu bedenkt dat je niet kunt dansen? Je hoeft er dus niet voor te kunnen dansen, het gaat om het bewegen. Door te bewegen worden jouw blokkades zichtbaar. De therapeut gaat door te dansen er voor zorgen dat jij weer beter in het leven staat.

Wat is danstherapie?

In danstherapie is beweging in de breedste zin van het woord het middel waarmee gewerkt wordt. Dat betekent dat je kan dansen, maar ook dat er bewegingsoefeningen gedaan worden, spelletjes worden gespeeld of ontspanningsoefeningen worden aangeboden. De danstherapeut sluit  aan bij jouw interesse en bij jouw vraag, zodat je op een bekende manier in beweging start en al doende naar je doel toe werkt.

Jezelf ervaren door te bewegen

In danstherapie gaat het niet om het verbeteren van je beweging, maar vooral om hoe jij je beweging ervaart, wat je denkt en wat je voelt. Dus eigenlijk gaat het om hoe jij jezelf ervaart. Daarmee bezig zijn, heeft vaak wel tot gevolg dat je je prettiger in je lichaam voelt en dat je je makkelijker beweegt.

Observatiesessies

Er komen zowel kinderen, jongeren als volwassenen bij de danstherapeute. Ze kampen met lichamelijke klachten als hoofd-, nek- en rugpijn. Maar ook met geestelijke klachten, zoals depressies, psychoses, agressies, trauma’s en angsten.

Bij binnenkomst wordt bekeken wat de hulpvraag is. Dan volgen er een paar observatiesessies. Door te kijken naar de bewegingen en het lichaam van de cliënt, wordt duidelijk waar de blokkades zitten en waar iemands sterke kanten zitten. Wanneer de therapeut  weet waarom iemand vastloopt, kijkt ze waar die blokkades zich bevinden in het lichaam. De cliënt krijgt dan een opdracht en de bewegingen worden geobserveerd. Na ongeveer vijf sessies volgt er een evaluatie.

Met stem tril je spanning los

“Als een cliënt veel boosheid opkropt, dan zie je dat hij moeite heeft kracht te gebruiken. Of als iemand spanning vasthoudt, dan merk je dat aan het stemgebruik, de ademhaling en aan de bewegingen in het bovenlichaam. Daar kijk ik naar en van daaruit ga ik opdrachten geven.” “Ik laat ook vaak bewust de stem gebruiken. Daarmee tril je namelijk de spanning los en zie je wat iemand bezighoudt”, aldus Renate Hoenselaar, die samen met  Monique van den Heuvel een eigen praktijk heeft voor creatieve therapie dans en beweging in Arnhem.

Muziek roept emoties op

Bij de sessies wordt  vaak muziek gebruikt. Ritmes zorgen ervoor dat mensen makkelijker bewegen. Muziek roept ook emoties op. “Als iemand heel boos is, helpt krachtige muziek. Ik laat mensen ook vaak zelf de muziek kiezen.” Naast muziek kunnen cliënten ook gebruikmaken van matten, fysiotherapieballen en turnlinten. “Ik vind turnlinten een fantastisch middel. Het bewegen ermee laat exact zien wat iemand wel of niet kan. Je moet namelijk echt de ruimte durven nemen. Heeft iemand te weinig kracht of last van spanning, dan houdt hij het lint niet in de lucht.”

Na ontlading volgt de opluchting

Tijdens de therapie merken cliënten hoe moeilijk bewegen kan zijn. Mensen met een traumatische ervaring als seksueel misbruik, hebben veel moeite met de grond. Zij willen hun lichaam niet voelen. “Cliënten moeten eerst door een dal heen. Alle narigheid komt er dan uit. Na ontlading is er vaak een gevoel van opluchting. Dit geeft veel rust. Cliënten voelen zich na afloop moe, emotioneel of juist lekker. Ze ontdekken tijdens de therapie dat ze meer kunnen dan ze denken. Dit koppelen ze terug op het dagelijks leven. Hierdoor stellen ze bijvoorbeeld meer grenzen op het werk. Mensen zijn vaak verrast over hun eigen kracht.”

Danstherapie is non-verbaal

Hoenselaar meent dat danstherapie verschillende voordelen heeft boven andere therapieën. “Danstherapie is non-verbaal. Je moet het met je lichaam doen. Dit vinden mensen vaak eng en confronterend. Maar het pakt wel direct het probleem aan. Het is de bedoeling om je prettig te voelen in je eigen lichaam en beter in het leven te staan. Deze therapie kost meer tijd dan bijvoorbeeld een gesprek met een psycholoog, maar het effect is wel heel groot.”

Wanner je kijkt bij Danstherapie dan vindt je onder andere de praktijk van Renate en Monique in Arnhem. Het heeft intussen heel Nederland al bereikt.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uitgaan
By Margret ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Margret ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.
gratis activiteiten singles
By Moniek ·
11 oktober 2021

Gratis activiteiten voor singles in vijf stappen

Uitgaan is leuk. Andere singles ontmoeten ook. Maar vrijwel iedere activiteit, feest of ander event voor singles kost geld. Wat als je nou tijdelijk (of permanent) wat krap bij kas zit?
By Moniek ·
12 juni 2021

Wat je kunt doen als jouw date uiteindelijk toch heeft afgezegd

By Tijmen ·
3 juni 2021

Kom goed voor de dag op je eerste date na corona