Mentaal fit blijven dat doe je zo!

Wanneer we het over fitheid hebben, denken we meestal meteen aan lichamelijke fitheid. Maar mentale fitheid is net zo belangrijk. Voel je je mentaal niet fit, dan sta je vaak negatiever in het leven, ben je gespannen, lijken problemen grotere obstakels dan ze zijn en functioneer je minder goed in het alledaagse leven. Een fitte geest vraagt net zoals een fit lichaam om oefening en discipline. Dokterdokter.nl geeft je hier tips om mentaal fit te blijven.

1. Dwing jezelf een stapje terug te doen

We zijn voortdurend bezig om onze doelen te bereiken. Dit kan gaan om dingen als met de fiets naar je werk gaan, een belangrijke presentatie geven, naar de ouderavond op de school van je kinderen, een diner bereiden voor visite, etc. Eenmaal een doel bereikt, dan focus je je meteen weer op het bereiken van je volgende doel. Wanneer je nooit eens een stapje terug doet of een pauze inlast, wordt dit een ware uitputtingsslag.

Veel mensen vinden het lastig om zichzelf te dwingen een stapje terug te doen. Let eens op je lichaam; zijn je kaken gespannen, heb je je schouders voortdurend opgetrokken, doe je altijd alles heel gehaast? Dan is het hoogtijd om een stapje terug te doen!

Tip: plan elke maand een aantal ontspanningsmassages in bij een professionele massagetherapeut of maak sportafspraken met vrienden. Als de afspraak staat, is dat een stok achter de deur om jezelf te dwingen om te ontspannen.

2. Maak een realistische weekplanning

Door elke week een realistische planning te maken, weet je waar je aan toe bent. Plan eerst alle belangrijke en dringende zaken in, vervolgens de taken die iets minder prioriteit hebben en ga zo door. Wissel belangrijke zaken af met minder belangrijke zaken. Onbelangrijke zaken sla je gewoon over en bewaar je voor een later moment. Let op: jij bent degene die bepaalt wat jouw prioriteiten zijn!

Zorg ervoor dat je gaten in je planning hebt, zodat je onvoorziene situaties kunt opvangen en je voldoende momenten hebt om op adem te komen. En neem die momenten dan ook! Je brein heeft pauzes nodig om alle informatie die er op een dag op je afkomt te verwerken. Wanneer je geest ontspannen is, kun je beter relativeren en is het gemakkelijker om goede en creatieve oplossingen te vinden voor problemen.

3. Stop met piekeren

Door veel te piekeren put je jezelf mentaal uit. Het zorgt ervoor dat je alleen maar angstiger en meer gespannen wordt en negatiever gaat denken. Piekeren leidt namelijk niet tot oplossingen. Merk je dat je gedachten met je op de loop gaan, zeg dan hardop tegen jezelf dat je hiermee moet stoppen.

Ga op dit soort momenten op zoek naar afleiding. Bel een vriend(in), maak een praatje met de buurvrouw of stort je op de huishoudelijke taken. Sporten is ook een goede manier om met piekeren te stoppen, in het moment te leven en op mentaal vlak nieuwe energie op te doen. Een andere manier om je geest te laten ontspannen zijn meditatieoefeningen doen. Als je dit moeilijk vindt, kun je op zoek gaan naar meditatielessen. Ook behandelingen als klankmassages, ontspanningsmassages, lomi lomi massages en holistic pulsing, waarin je gestimuleerd wordt om dwalende gedachten los te laten, zijn een aanrader.

4. Leer om te eten met aandacht

Hoe vaak neem je niet gauw een snelle hap voor onderweg, eet je al lopend op weg naar een afspraak of achter het stuur? Of let eens op hoe vaak je achter de computer naar een ongezonde snack grijpt. Meestal is het niet eens omdat je echt honger hebt, maar is het meer om je stress weg te eten.

Neem je vanaf nu voor om steeds met aandacht te eten. Maak van je maaltijden een rustmoment op de dag. Verzorg je lichaam met gezonde voeding en laat je geest tegelijkertijd tot rust komen. Proef en ruik wat je eet en neem de tijd om te kauwen. Steeds wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, focus je je weer op het eten. Gezond en met aandacht eten is goed voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Je eet onder andere minder snel te veel en neigt sneller naar gezonde producten.

5. Sociale contacten en discipline

Vast gesleten patronen doorbreken en een nieuwe levensstijl aanleren is niet gemakkelijk. Dit vraagt om discipline. Soms kan het een tijdje duren voordat je resultaten boekt en je je echt mentaal fitter voelt.

De laatste tip die je hierbij kan helpen is voldoende tijd doorbrengen met je gezin en/of met vrienden. Vertel waar je mee bezig bent en wat je bezighoudt. Leer ook wat vaker om hulp te vragen of aan te geven waar je behoefte aan hebt. Je directe omgeving kan een grote steun zijn als je je levensstijl wilt veranderen. Verder zorgt veel praten ervoor dat je gemakkelijker bepaalde dingen vanuit een ander perspectief leert zien, dat je een beter inzicht krijgt in je eigen gedrag en in het gedrag van anderen en dat je leert om aan bepaalde problemen minder zwaar te tillen. Wil jij je sociale kring uitbreiden: tips.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!