alleenstaande vader

Meisjes lijden meer onder scheiding ouders

Scheiden doet lijden, is het al oude spreekwoord. Dat geldt zeker voor de kinderen. Met name dochters van gescheiden stellen kunnen er in hun (latere) leven ernstige gevolgen van ondervinden.

Achteruitgang

Jongens blijken beter bestand tegen de ontwrichting van het gezin. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of Bristol onder 5631 tieners. Uiteraard is scheiden nooit goed voor het kroost. De prestaties op school gaat achteruit, hun gezondheid en levensverwachting, maar ook hun vertrouwen en mentale weerbaarheid gaat achteruit.

Kans op relatiebreuken

Ook gaan kinderen van echtscheiders vaak zelf op jongere leeftijd samenwonen en hebben ze een grotere kans op relatiebreuken. Maar veel hangt af van hoe een scheiding loopt en wordt afgehandeld. Veel kinderen lijden met name onder een ‘slechte’ scheiding, waar ouders na de scheiding doorgaan met ruzie maken en/of heel negatief over de andere ouder spreken.

Scheiding

Toch blijkt nu uit dit onderzoek dat zonen in het gezin een scheiding beter trekken dan dochters. 25 procent van de jonge meisjes die zonder vader opgroeien, kampt in de tienerjaren met een depressie. Jonge meisjes lopen een risico van 50 procent op psychische problemen in tegenstelling tot oudere meisjes.

Zichtbaar aan buitenkant

Van de onderzochte jongens heeft ‘maar’ 10 procent last van een depressie in de tienerjaren. “Het omgaan met problemen wordt door jongens en meisjes sowieso verschillend gedaan,” zegt De Best. “Jongens laten vooral zichtbaar negatief gedrag zien. Ze worden vaker agressief, baldadig en lastig voor anderen. Ook gaan ze het vaak slechter doen op school. Dergelijke problemen zijn zichtbaar en alleen al daarom beter te herkennen en aan te pakken.”

Depressief en verdrietig

Meisjes daarentegen ‘vreten’ zich meer op. “Ze worden inderdaad depressief en verdrietig, voelen zich schuldig, worden angstig of krijgen problemen met zichzelf. Anderen hoeven daar niet zoveel van te merken. De problemen zijn intern.”

Het grootste risico op psychische problemen hebben hele jonge meisjes die tussen de 0 en 5 jaar oud hun vader hebben moeten missen.

Ouders zien het niet altijd door eigen verwerkingsproces

Bij jongens tussen de 5 en en de 10 oud kampt 17 procent op latere leeftijd met een depressie. Dat is 10 procent meer dan bij jongens van wie de ouders bij elkaar bleven. “Voordat je door hebt wat er speelt, ben je soms al een flinke tijd verder. Dan kan het één tot het ander leiden. Ouders die erg met zichzelf bezig zijn vanwege het verwerken van hun scheiding staan daar, ongewild, niet altijd voor open.”

Vechtscheiding

Volgens scheidingsexperts is het belangrijk van je scheiding geen vechtscheiding te maken. “Die zijn vernietigend, voor zowel jongens als meisjes! Dergelijke problemen zijn aanzienlijk minder als ouders erin slagen na de scheiding op een respectvolle manier met elkaar om te gaan: als de kinderen niet hoeven te ‘kiezen’ en zonder zorgen van beide ouders mogen blijven houden. In zo’n geval kan het leed mee vallen.”

Bron: Telegraaf

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.