agressief honger

Meer wortelen voor betere sperma

Wortelen zijn goed voor je ogen, dat weten we al langer. Nu ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat deze groente ook de vruchtbaarheid van mannen een boost kan geven.

Onderzoekers aan de universiteit van Harvard hebben aan bijna 200 jonge mannen gevraagd een dieet te volgen dat rijk is aan fruit en groenten, vervolgens bekeken ze het effect hiervan op hun sperma. Daaruit blijkt dat gele en oranje voedingsmiddelen het sperma sterker maakt. Dit komt door de natuurlijke stoffen carotenoïden omdat het lichaam deze verwerkt tot antioxidanten die de gezondheid een boost geven. Het gaat onder meer om betacaroteen, wat het lichaam in het antioxidant vitamine A kan omzetten.

Nog deugdzame groenten

Antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren, dit zijn destructieve atoomgroepen die een bijproduct van het metabolisme zijn en schade kunnen aanrichten aan de celmembranen en het DNA. Zoete aardappel en meloenen kunnen de kwantiteit en de kwaliteit van het sperma ook verbeteren, maar wortelen geven de prestaties van de zaadcellen een boost van ongeveer 6,5 tot 8 procent.

Ook rood fruit en groenten, zeker tomaten die het kankerbestrijdende lycopeen bevatten, zorgen voor minder afwijkingen bij het sperma. De consumptie ervan leidt tot 8 tot 10 procent meer normale zaadcellen. Dit kan een groot verschil maken bij koppels die problemen hebben om zwanger te raken. De conclusie van het rapport luidt: “Wie meer carotenoïden via zijn voeding opneemt, is aanzienlijk vruchtbaarder.”

Vetten maken onvruchtbaar

In het Westen kampen heel wat mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Een eerdere studie aan de universiteit van Harvard toonde aan dat mannen die veel verzadigde vetten opnemen, minder zaadcellen produceren, ook is hun sperma van slechtere kwaliteit. Mannen die meer ‘goede vetten’ eten, waaronder omega-3 vetzuren in vis en bepaalde planten, vertonen een betere spermakwaliteit dan wie hier minder van eet.

Wortelen worden al lang geprezen voor hun effect op de gezondheid van de ogen. Ze zijn een belangrijke bron van vitamine A, dit kan namelijk helpen nachtblindheid te voorkomen en is bepalend voor de gezondheid van het retina.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!