vaker seks gelukkig

Meer soa-testen na carnaval

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Jongeren lopen het meeste risico. Chlamydia is goed te behandelen. Heb je onveilige seks gehad, of maak je je zorgen? Blijf er niet mee rondlopen en laat een soa-onderzoek doen.

Carnaval en nuchter?

Door veilig te vrijen voorkom je dat je soa’s oploopt. Veilig vrijen begint met praten over veilig vrijen, zowel bij losse partners als bij een vaste partner. Gebruik je alcohol? Maak dan vooraf afspraken, als je nog nuchter bent. Het nuchter zijn en veilig vrijen zijn zaken waar het met carnaval allebei in zekere mate aan schort.

Hoewel de SOA-poli van de GGD geen concrete cijfers heeft die een piek na carnaval laten zien, bestaat wel degelijk het idee dat tijdens vakantie én carnaval seksueel overdraagbare aandoeningen vaker worden overgedragen. Huisarts Roothans in Breda en voorzitter van de huisartsenkring West Brabant wordt in BN DeStem geïnterviewd over ziektemeldingen na de carnavalsdagen. Aan hem worden ook vragen gesteld over soa.

Huisarts Roothans herkent inderdaad het beeld dat hij na Vastenavond meer swapjes afneemt die nodig zijn voor soa-testen. Een soa-onderzoek na carnaval in 2012 van de GGD Brabant en Zeeland heeft meer soa’s opgespoord dan tijdens reguliere testen.  Om tip top deze ruige feestdagen door te komen moet je in ieder geval ook veilig vrijen.

Soa’s snel overdraagbaar

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is een infectie die je op kunt lopen tijdens het vrijen. Soa’s worden meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. Soms is een ander ‘beestje’ de oorzaak, zoals een parasiet. Je loopt de infectie op zonder dat je er iets van merkt.  Die infectie kun je dan ook weer makkelijk doorgeven aan een ander.  Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Chlamydia is goed te behandelen. Maar let op dat je er op tijd bij bent.

Symtpomen bij soa’s

Als je een soa hebt, kun je last hebben van de volgende symptomen:

1. Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus (meer dan normaal). De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn of anders ruiken.

2. Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen. Of kleine beetjes moeten plassen.

3. Zweertjes, wratjes, blaasjes op de penis, vagina, anus of mond.

4. Jeuk in het schaamhaar, aan de eikel, schaamlippen of anus.

5. Gezwollen klieren in de liezen.

6. Pijn in één of beide (bij-)ballen.

7. Pijn in de onderbuik.

8. Pijn bij het vrijen, onregelmatig of abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruaties.

Als je één van deze klachten hebt, hoeft het niet per se een soa te zijn. Het kan het ook een andere aandoening zijn.

Waarom een soa-test?

De meeste soa’s zijn goed te behandelen als je ze op tijd ontdekt. Een soa-test is de enige manier om zeker te weten dat je wel of niet soa’s of hiv hebt. Laat je dus testen als daar aanleiding toe is.

De aanleiding kan zijn dat je onveilig gevreeën hebt, het condoom gescheurd is of afgegleden tijdens het vrijen, je gewaarschuwd bent door een (ex)partner die een soa heeft. Andere aanleiding kan zijn dat je klachten hebt, zoals wratjes, blaasjes, pijn bij het plassen of meer of andere afscheiding, dat een vaste relatie hebt en jullie willen zonder condooms vrijen of je bent zwanger en je wilt een eventuele soa niet overdragen op je kind.

Weet je niet zeker of je je moet laten testen? Doe de online soa-test.

Van date naar soa

Soms kun je bewust een date hebben en dan kan het er van komen dat je snel onder de lakens belandt. Met carnaval is de kans iets groter dat je helemaal niet bewust met iemand een date hebt, maar wel onveilig vrijt. Lees daarom ook Van date naar soa, voor meer informatie.

 

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.