Pas maar op dat je door het warme weer geen ruzie krijgt met je buurvrouw of je vriendje! Uit onderzoek blijkt namelijk dat temperatuurstijgingen de kans op conflicten verhoogt.
 
 

Privé 
Met je buurvrouw zal het zo’n vaart niet lopen, maar uit een Amerikaanse analyse van gegevens van de afgelopen 10.000 jaar blijkt dat temperatuurswijzigingen ervoor kunnen zorgen dat er meer geweld plaatsvindt onder bevolkingsgroepen en zelfs op privévlak.

Afrikaanse landen
Met een stijging van de temperatuur van slechts 0,4 graden gedurende een jaar in een Afrikaans land is het risico op persoonlijke conflicten met 4 procent gestegen. En het risico op groepsconflicten, opstanden en burgeroorlogen stijgt zelfs met 14 procent als de gemiddelde temperatuur verhoogd.

Geweld
Niet alleen in Afrika lopen de gemoederen hoger op door de temperaturen. In India en Australië ontdekten de onderzoekers een toename van huiselijk geweld, in de Verenigde Staten meer moorden en gewelddadige verwondingen en in Nederland een toename van het aantal gewelddadige politieoptredens.

Kanttekening

De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening: de temperatuur is uiteraard niet de enige oorzaak voor een toename van  geweld. Maar als de volgende generaties hetzelfde op deze temperatuurstijgingen reageren dan verwachten de wetenschappers dat het aantal conflicten in de wereld zal toenemen.