open relatie seks

Meer Nederlanders wagen zich aan open relatie

In de afgelopen 5 jaar is het aantal Nederlanders met een open relatie bijna verdubbeld. Dit suggereert de dating website websexdate naar aanleiding van een onderzoek over relaties, vreemdgaan en geluk onder 3500 leden. Hoewel velen beweren dat een open relatie een tikkende tijdbom is, geven de resultaten aan dat dit voor steeds meer koppels prima blijkt te werken.

Verdubbeling open relaties

Het aantal open relaties in Nederland neemt enorm toe, aldus het onderzoeksteam. “In de jaren zestig kwam het geregeld voor dat gehuwde mannen en vrouwen het bed deelde met meerdere partners, maar sinds de komst van het Hiv virus is dit enorm afgenomen en ontstond er een zogeheten taboe. Toch zien we dat door verschillende factoren het open huwelijk anno 2014 meer en meer uit de taboesfeer raakt”. Maar liefst 23% van de ondervraagde online daters gaf aan zich momenteel in een open relatie te begeven. Bij een soortgelijk onderzoek van vijf jaar terug was dit slechts 12%.

Stijging aantal scheidingen invloed op aantal vrije relaties

In 2010 bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat 1 op de 3 huwelijken voortijdig strandt. De kans op een scheiding was dat jaar gestegen naar 36,2%. Ook de afgelopen jaren is dit percentage alleen maar opgelopen. Door deze enorme percentages word men zich er steeds meer van bewust dat scheiden niet altijd de beste oplossing is. Ondervraagden geven aan dat op het moment dat een tien of twintig jarige relatie een sleur begint te worden, de spanning van een open relatie het huwelijk juist weer nieuw leven in kan blazen. Naast deze spanning worden andere voordelen van een open relatie aangekaart zoals het voorkomen van financiële rompslomp of de invloed tijdens de opvoeding van kinderen.

Lust & liefde

Slechts 24% van de online daters gaf tijdens de peiling aan daadwerkelijk opzoek te zijn naar een nieuwe liefde. In het onderzoek van 5 jaar geleden was dit nog 45%. Hoewel er in het onderzoek van 2009 meer vraag was naar een echte relatie lijkt er tegenwoordig meer vraag te zijn naar een eenmalige date of een uitstapje tijdens het huwelijk. Uit de resultaten blijkt dan ook dat voor veel leden lust & liefde twee gescheiden dingen zijn.

Vrouwen steeds meer aan het werk

Daarnaast speelt het mee dat vrouwen en mannen steeds minder tijd met elkaar doorbrengen. Dit komt voornamelijk omdat vrouwen steeds meer aan het werk zijn. In 2001 had 49% van de vrouwen een baan van twaalf uur of meer per week, in 2014 is dat meer dan 67%. Deelnemers aan het onderzoek benoemen tijdgebrek met de partner als een reden voor een open relatie. Op die manier kan er zonder gevolgen ook elders spanning worden gezocht.

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom je een open relatie kan aangaan. Het ene koppel wil spanning terug in het huwelijk en een ander stel houdt liefde en lust compleet gescheiden. Het onderzoek geeft aan dat steeds meer mensen open staan voor een vrije relatie. Of deze trend de aankomende jaren zal doorzetten is natuurlijk de vraag maar het de resultaten geven aan dat het taboe op een vrije relatie langzaam vervaagt.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

trouwen
By Margret ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.
willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
singles gezond daten
By Margret ·
24 september 2021

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.