open relatie seks

Meer Nederlanders wagen zich aan open relatie

In de afgelopen 5 jaar is het aantal Nederlanders met een open relatie bijna verdubbeld. Dit suggereert de dating website websexdate naar aanleiding van een onderzoek over relaties, vreemdgaan en geluk onder 3500 leden. Hoewel velen beweren dat een open relatie een tikkende tijdbom is, geven de resultaten aan dat dit voor steeds meer koppels prima blijkt te werken.

Verdubbeling open relaties

Het aantal open relaties in Nederland neemt enorm toe, aldus het onderzoeksteam. “In de jaren zestig kwam het geregeld voor dat gehuwde mannen en vrouwen het bed deelde met meerdere partners, maar sinds de komst van het Hiv virus is dit enorm afgenomen en ontstond er een zogeheten taboe. Toch zien we dat door verschillende factoren het open huwelijk anno 2014 meer en meer uit de taboesfeer raakt”. Maar liefst 23% van de ondervraagde online daters gaf aan zich momenteel in een open relatie te begeven. Bij een soortgelijk onderzoek van vijf jaar terug was dit slechts 12%.

Stijging aantal scheidingen invloed op aantal vrije relaties

In 2010 bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat 1 op de 3 huwelijken voortijdig strandt. De kans op een scheiding was dat jaar gestegen naar 36,2%. Ook de afgelopen jaren is dit percentage alleen maar opgelopen. Door deze enorme percentages word men zich er steeds meer van bewust dat scheiden niet altijd de beste oplossing is. Ondervraagden geven aan dat op het moment dat een tien of twintig jarige relatie een sleur begint te worden, de spanning van een open relatie het huwelijk juist weer nieuw leven in kan blazen. Naast deze spanning worden andere voordelen van een open relatie aangekaart zoals het voorkomen van financiële rompslomp of de invloed tijdens de opvoeding van kinderen.

Lust & liefde

Slechts 24% van de online daters gaf tijdens de peiling aan daadwerkelijk opzoek te zijn naar een nieuwe liefde. In het onderzoek van 5 jaar geleden was dit nog 45%. Hoewel er in het onderzoek van 2009 meer vraag was naar een echte relatie lijkt er tegenwoordig meer vraag te zijn naar een eenmalige date of een uitstapje tijdens het huwelijk. Uit de resultaten blijkt dan ook dat voor veel leden lust & liefde twee gescheiden dingen zijn.

Vrouwen steeds meer aan het werk

Daarnaast speelt het mee dat vrouwen en mannen steeds minder tijd met elkaar doorbrengen. Dit komt voornamelijk omdat vrouwen steeds meer aan het werk zijn. In 2001 had 49% van de vrouwen een baan van twaalf uur of meer per week, in 2014 is dat meer dan 67%. Deelnemers aan het onderzoek benoemen tijdgebrek met de partner als een reden voor een open relatie. Op die manier kan er zonder gevolgen ook elders spanning worden gezocht.

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom je een open relatie kan aangaan. Het ene koppel wil spanning terug in het huwelijk en een ander stel houdt liefde en lust compleet gescheiden. Het onderzoek geeft aan dat steeds meer mensen open staan voor een vrije relatie. Of deze trend de aankomende jaren zal doorzetten is natuurlijk de vraag maar het de resultaten geven aan dat het taboe op een vrije relatie langzaam vervaagt.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.