naaktfoto's ex wraak

Meer mannen zwieren naaktfoto’s van ex online uit wraak

Vrouwenorganisaties waarschuwen voor een nieuwe trend op sociaalnetwerksites: het posten van intieme foto’s van exen die dan massaal bekeken worden. Dit kan soms verregaande gevolgen hebben.

De vernedering die met het publiceren van intieme beelden gepaard gaat, heeft een grote impact op het leven slachtoffers. Volgens Britse vrouwengroepen duiken er maandelijks duizenden nieuwe gevallen op.

Het Amerikaanse slachtoffer Holly Jacobs heeft een “einde wraak” website  opgericht, de Schotse vereniging Scottish Women’s Aid’ lanceerde een eigen campagne. Jacobs (29) wil met haar website dit groeiend probleem onder de aandacht brengen. Ze ontving al duizenden getuigenissen van vrouwen wereldwijd, nadat haar eigen ex haar tot slachtoffer maakte.

De Schotse preventiewerker Ellie Hutchinson: “Het is illegaal om expliciete beelden van mensen te posten zonder dat ze hun toestemming hebben gegeven. Bewijzen vinden is het moeilijkste aspect bij de bestrijding van dit probleem. Maar ook internethosts moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is moeilijk om sociale media te overtuigen deze beelden te verwijderen.”

Gestraft

De ex-partner van de jonge mama Cassie Fearnley brak in in haar huis en logde in op haar laptop om pikante foto’s te stelen. Hij plaatste 20 beelden van een schaars geklede Cassie online. Het slachtoffer ontdekte wat haar ex had gedaan via een vriend. In april kreeg de dader een voorwaardelijke straf van 18 weken nadat hij had bekend. Hij moest ook een boete van 105 euro en 80 euro schadevergoeding betalen en 150 uur gemeenschapsdienst uitvoeren.

Vulgaire mails

Ook Ruth Jeffery werd het slachtoffer nadat ze haar relatie na drie jaar verbrak met Shane Webber. Ze liet hem intieme foto’s nemen, waarvan ze dacht dat die tussen hen zouden blijven. “Ik vond het wel vreemd, dat hij zelfs een keer de badkamer binnenstormde terwijl ik rustig in bad zat. Hij zei dat het een mopje was. Hij kende de paswoorden van mijn mailadres en Facebookprofiel. Zo stuurde hij topless foto’s naar al mijn contacten. Daarnaast mailde hij in mijn naam foto’s naar pikante websites voor volwassenen. Hij vroeg ook aan de kijkers om expliciete naaktfoto’s terug te sturen. Binnen enkele weken werden meer dan 50 van deze beelden, sommige vervalst, op pikante websites verspreid.”

Machteloosheid

Shane wilde Ruth vernederen omdat ze succesvol was, ze studeerde aan de universiteit, terwijl hij gestopt was met zijn studies en zijn toekomst verknoeid had. De 24-jarige Ruth getuigt over haar lijdensweg: “Er is een onderzoek gestart, maar dat was moeilijk en kostelijk. Zonder echte bewijzen staat de politie machteloos.”

Verreikende gevolgen

Het geval met de meest dramatische gevolgen is de zaak van de Britse Emma Jones. Dit meisje pleegde zelfmoord nadat haar naaktfoto’s op Facebook gezet werden. De 24-jarige leerkracht dronk poetsmiddel omdat ze werkte in Abu Dhabi en vreesde dat ze in de gevangenis zou belanden door de foto’s door de strenge shariawet in dit land. Er werd echter nooit bewezen dat haar ex-vriend Jamie Brayley de beelden online had gezet.

Waarom?

Mannen die deze beelden online zetten doen dit omdat ze houden van het gevoel van macht. Ze willen dat de slachtoffers hen smeken om de beelden offline te zetten. Denk daarom twee keer na voor je naaktfoto’s aan iemand geeft, deel deze beelden enkel met een partner die je kan vertrouwen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.