Vrouwenorganisaties waarschuwen voor een nieuwe trend op sociaalnetwerksites: het posten van intieme foto’s van exen die dan massaal bekeken worden. Dit kan soms verregaande gevolgen hebben.
De vernedering die met het publiceren van intieme beelden gepaard gaat, heeft een grote impact op het leven slachtoffers. Volgens Britse vrouwengroepen duiken er maandelijks duizenden nieuwe gevallen op.
Het Amerikaanse slachtoffer Holly Jacobs heeft een “einde wraak” website opgericht, de Schotse vereniging Scottish Women’s Aid’ lanceerde een eigen campagne. Jacobs (29) wil met haar website dit groeiend probleem onder de aandacht brengen. Ze ontving al duizenden getuigenissen van vrouwen wereldwijd, nadat haar eigen ex haar tot slachtoffer maakte.
De Schotse preventiewerker Ellie Hutchinson: “Het is illegaal om expliciete beelden van mensen te posten zonder dat ze hun toestemming hebben gegeven. Bewijzen vinden is het moeilijkste aspect bij de bestrijding van dit probleem. Maar ook internethosts moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is moeilijk om sociale media te overtuigen deze beelden te verwijderen.”
Gestraft
De ex-partner van de jonge mama Cassie Fearnley brak in in haar huis en logde in op haar laptop om pikante foto’s te stelen. Hij plaatste 20 beelden van een schaars geklede Cassie online. Het slachtoffer ontdekte wat haar ex had gedaan via een vriend. In april kreeg de dader een voorwaardelijke straf van 18 weken nadat hij had bekend. Hij moest ook een boete van 105 euro en 80 euro schadevergoeding betalen en 150 uur gemeenschapsdienst uitvoeren.
Vulgaire mails
Ook Ruth Jeffery werd het slachtoffer nadat ze haar relatie na drie jaar verbrak met Shane Webber. Ze liet hem intieme foto’s nemen, waarvan ze dacht dat die tussen hen zouden blijven. “Ik vond het wel vreemd, dat hij zelfs een keer de badkamer binnenstormde terwijl ik rustig in bad zat. Hij zei dat het een mopje was. Hij kende de paswoorden van mijn mailadres en Facebookprofiel. Zo stuurde hij topless foto’s naar al mijn contacten. Daarnaast mailde hij in mijn naam foto’s naar pikante websites voor volwassenen. Hij vroeg ook aan de kijkers om expliciete naaktfoto’s terug te sturen. Binnen enkele weken werden meer dan 50 van deze beelden, sommige vervalst, op pikante websites verspreid.”
Machteloosheid
Shane wilde Ruth vernederen omdat ze succesvol was, ze studeerde aan de universiteit, terwijl hij gestopt was met zijn studies en zijn toekomst verknoeid had. De 24-jarige Ruth getuigt over haar lijdensweg: “Er is een onderzoek gestart, maar dat was moeilijk en kostelijk. Zonder echte bewijzen staat de politie machteloos.”
Verreikende gevolgen
Het geval met de meest dramatische gevolgen is de zaak van de Britse Emma Jones. Dit meisje pleegde zelfmoord nadat haar naaktfoto’s op Facebook gezet werden. De 24-jarige leerkracht dronk poetsmiddel omdat ze werkte in Abu Dhabi en vreesde dat ze in de gevangenis zou belanden door de foto’s door de strenge shariawet in dit land. Er werd echter nooit bewezen dat haar ex-vriend Jamie Brayley de beelden online had gezet.
Waarom?
Mannen die deze beelden online zetten doen dit omdat ze houden van het gevoel van macht. Ze willen dat de slachtoffers hen smeken om de beelden offline te zetten. Denk daarom twee keer na voor je naaktfoto’s aan iemand geeft, deel deze beelden enkel met een partner die je kan vertrouwen.