verbroken relatie

Meer mannen op datingsites

Een eenzijdige aanname is het beeld dat vrouwen vaak over mannen hebben. Namelijk dat mannen snel verveeld door hun voortdurende monogame bestaan en huiselijkheid en dat ze  harteloos hun vriendin aan de kant zetten of hun vrouw verlaten. Mannen die net single zijn, zouden genieten van hun verworven vrijheid, terwijl hun exen zich tegoed doen aan troosteten.

Vrouwen verbreken vaker relaties

Mannen echter hechten net zoveel waarde aan relaties en huwelijken als vrouwen doen. Wat zelfs waar is, is dat vrouwen veel vaker dan mannen een relatie verbreken. Vrouwen staan vaker aan het begin van een scheiding. En seksuele ontrouw voorafgaande aan een scheiding geeft niet veel verschil te zien bij mannen en vrouwen.

Over het algemeen hebben vrouwen minder last van een scheiding.  Het huwelijk is sterk geassocieerd met een algehele blijheid van beide geslachten, gedeeltelijk omdat het huwelijk samenhangt met financieel welbehagen en betere gezondheid. Het blijkt echter dat huwelijksgeluk niet alleen voor de man belangrijker is, het positieve effect dat een huwelijk heeft op de gezondheid, speelt bij mannen een grotere rol. Met andere woorden, mannen zijn in hun huwelijk mogelijk gelukkiger dan vrouwen, zodat zij na een scheiding meer verlies voelen in termen van gezondheid en blijdschap.

Scheiding komt hard aan

Scheiding wordt geassocieerd met verslechterde psychische en mentale gezondheid zowel voor mannen als vrouwen. Mannen blijken zelfs soms suïcidaal te worden, terwijl vrouwen juist enig welbevinden lijken te ervaren na een scheiding. De vraag is dan waarom een scheiding bij mannen harde aan komt?

Veel van de negatieve effecten van een scheiding op de gezondheid kunnen verklaard worden door veranderende levensstijl, zoals roken en te veel drinken. Vrouwen zijn in staat tijdens het huwelijk het gedrag van hun mannen daarin positief te sturen. Zonder deze positieve invloed vervallen mannen vrij snel in oude patronen en ongezonde gewoontes. Wat er ook nog bijkomt is dat mannen emotioneel veel afhankelijker zijn van hun partner en weinig alternatieve hulpverleners hebben.  Voor 3 van de 4 mannen geldt dat ze het eerst aan hun vrouw vertellen als ze depressief zijn. Bij vrouwen is dat bij 4 op de 10.

Getrouwde vrouwen onderhouden een meer verscheiden netwerk met emotionele steun, die van groot belang zijn na een scheiding.  Het wil niet zeggen dat mannen geen familie of vrienden hebben, maar ze zijn minder gewend om hulp of steun te vragen. Er wordt door wetenschappers zelfs gedacht dat het onderwerp scheiden voor een man neurologisch iets in gang zet, dat hij het nog moeilijker vindt hier hulp bij te zoeken.

Een nieuwe start maken

Gescheiden vrouwen zullen minder snel hertrouwen dan gescheiden mannen, terwijl het voor mannen moeilijker lijkt een nieuwe partner te vinden. Online datingsites hebben vaak een overschot aan mannen.

Wat hier ook nog bijkomt, is dat het niet duidelijk is of het niet hertrouwen van vrouwen ligt aan de mogelijkheid, dus dat ze minder instaat zijn te hertrouwen, of dat ze niet het verlangen hebben om nogmaals te trouwen.

Veel vrouwen willen gewoon geen tweede huwelijk. Vrouwen die eerder al getrouwd zijn associëren huwelijk met verhoogde zorgtaken en verminderde vrijheden, terwijl mannen juist het materiële  en emotionele zorg missen.  Juist door dit gemis willen mannen sneller weer in het huwelijksbootje stappen. Het zijn inderdaad die mannen met weinig sociale hulp van vrienden die het liefst weer willen hertrouwen.

Scheidingen zijn voor iedereen moeilijk

Je kunt natuurlijk niet zeggen dat scheidingen voor een vrouw niet moeilijk zijn. Dat zijn ze wel.  Zowel gescheiden mannen als vrouwen voelen zich psychisch en emotioneel minder sterk. Het hangt vaak af van de steun rondom deze man of vrouw, hoe de persoon in kwestie er door heen komt.  Zie je dus iemand die net gescheiden is  en denk je dat het hem niet veel doet, dan is dat vast een verkeerde aanname. Wanneer je kunt mag je best steun aanbieden en een helpende hand bieden. Dat geldt natuurlijk ook naar vrouwen toe, maar die zullen die steun veel eerder zelf vragen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam