Een eenzijdige aanname is het beeld dat vrouwen vaak over mannen hebben. Namelijk dat mannen snel verveeld door hun voortdurende monogame bestaan en huiselijkheid en dat ze harteloos hun vriendin aan de kant zetten of hun vrouw verlaten. Mannen die net single zijn, zouden genieten van hun verworven vrijheid, terwijl hun exen zich tegoed doen aan troosteten.
Vrouwen verbreken vaker relaties
Mannen echter hechten net zoveel waarde aan relaties en huwelijken als vrouwen doen. Wat zelfs waar is, is dat vrouwen veel vaker dan mannen een relatie verbreken. Vrouwen staan vaker aan het begin van een scheiding. En seksuele ontrouw voorafgaande aan een scheiding geeft niet veel verschil te zien bij mannen en vrouwen.
Over het algemeen hebben vrouwen minder last van een scheiding. Het huwelijk is sterk geassocieerd met een algehele blijheid van beide geslachten, gedeeltelijk omdat het huwelijk samenhangt met financieel welbehagen en betere gezondheid. Het blijkt echter dat huwelijksgeluk niet alleen voor de man belangrijker is, het positieve effect dat een huwelijk heeft op de gezondheid, speelt bij mannen een grotere rol. Met andere woorden, mannen zijn in hun huwelijk mogelijk gelukkiger dan vrouwen, zodat zij na een scheiding meer verlies voelen in termen van gezondheid en blijdschap.
Scheiding komt hard aan
Scheiding wordt geassocieerd met verslechterde psychische en mentale gezondheid zowel voor mannen als vrouwen. Mannen blijken zelfs soms suïcidaal te worden, terwijl vrouwen juist enig welbevinden lijken te ervaren na een scheiding. De vraag is dan waarom een scheiding bij mannen harde aan komt?
Veel van de negatieve effecten van een scheiding op de gezondheid kunnen verklaard worden door veranderende levensstijl, zoals roken en te veel drinken. Vrouwen zijn in staat tijdens het huwelijk het gedrag van hun mannen daarin positief te sturen. Zonder deze positieve invloed vervallen mannen vrij snel in oude patronen en ongezonde gewoontes. Wat er ook nog bijkomt is dat mannen emotioneel veel afhankelijker zijn van hun partner en weinig alternatieve hulpverleners hebben. Voor 3 van de 4 mannen geldt dat ze het eerst aan hun vrouw vertellen als ze depressief zijn. Bij vrouwen is dat bij 4 op de 10.
Getrouwde vrouwen onderhouden een meer verscheiden netwerk met emotionele steun, die van groot belang zijn na een scheiding. Het wil niet zeggen dat mannen geen familie of vrienden hebben, maar ze zijn minder gewend om hulp of steun te vragen. Er wordt door wetenschappers zelfs gedacht dat het onderwerp scheiden voor een man neurologisch iets in gang zet, dat hij het nog moeilijker vindt hier hulp bij te zoeken.
Een nieuwe start maken
Gescheiden vrouwen zullen minder snel hertrouwen dan gescheiden mannen, terwijl het voor mannen moeilijker lijkt een nieuwe partner te vinden. Online datingsites hebben vaak een overschot aan mannen.
Wat hier ook nog bijkomt, is dat het niet duidelijk is of het niet hertrouwen van vrouwen ligt aan de mogelijkheid, dus dat ze minder instaat zijn te hertrouwen, of dat ze niet het verlangen hebben om nogmaals te trouwen.
Veel vrouwen willen gewoon geen tweede huwelijk. Vrouwen die eerder al getrouwd zijn associëren huwelijk met verhoogde zorgtaken en verminderde vrijheden, terwijl mannen juist het materiële en emotionele zorg missen. Juist door dit gemis willen mannen sneller weer in het huwelijksbootje stappen. Het zijn inderdaad die mannen met weinig sociale hulp van vrienden die het liefst weer willen hertrouwen.
Scheidingen zijn voor iedereen moeilijk
Je kunt natuurlijk niet zeggen dat scheidingen voor een vrouw niet moeilijk zijn. Dat zijn ze wel. Zowel gescheiden mannen als vrouwen voelen zich psychisch en emotioneel minder sterk. Het hangt vaak af van de steun rondom deze man of vrouw, hoe de persoon in kwestie er door heen komt. Zie je dus iemand die net gescheiden is en denk je dat het hem niet veel doet, dan is dat vast een verkeerde aanname. Wanneer je kunt mag je best steun aanbieden en een helpende hand bieden. Dat geldt natuurlijk ook naar vrouwen toe, maar die zullen die steun veel eerder zelf vragen.