blije mensen door interacties

Meer interacties maakt mensen blijer

Mensen voelen zich beter wanneer ze regelmatig een praatje maken met bekenden maar ook met Jan en alleman. Mensen hebben door meer praatjes meer het gevoel erbij te horen. Ze voelen meer verbondenheid ook al kennen ze de mensen niet. Meer interacties maakt mensen blijer. Dat is al een reden om je meer onder de mensen te begeven.

Meer interacties maakt mensen blij

Dat mensen blijer zijn wanneer ze meer interacties hebben komt naar voren in een uitgevoerde studie. Dat is niet zo opzienbarend of verrassend. Wat wel als een belangrijk item naar voren kwam is dat gemiddeld genomen onze kring van mensen waar we mee omgaan te klein is om aan genoeg interacties te komen per dag. We leven niet op een manier dat iedereen dagelijks zijn benodigde portie sociale interactie krijgt. Onze manier van met elkaar leven schiet hierin te kort. Onze sociale behoeften worden nog niet genoeg bevredigd, er is zeker sociale winst te behalen. Uit onderzoek kwam nooit naar voren dat er een sociale overbelasting kan ontstaan. Dat we ons juist ongelukkiger voelen door meer interacties. Te veel kan dus niet in deze.

Meer vluchtige contacten

In onze maatschappij leven we in een groep met vertrouwde anderen. We werken hierin samen, delen beschikbare middelen en onderlinge competitie is afwezig of aanwezig in de vorm van sport of vermaak. Er is een ruimte ontstaan om jezelf te kunnen zijn. Je mag zijn wie je bent. Bepaalt deze groep voor jou het zinvolle leven? Zo kan het zijn. Tegenwoordig echter zijn dit soort groepjes beperkter aanwezig en kleiner. We hebben daarnaast wel meer vluchtige contacten en kennissen.

Eenzaam ondanks vluchtige contacten

Je kunt echter veel vluchtige contacten hebben en je eenzaam voelen. Het gemis aan vertrouwde contacten is niet te compenseren met vluchtige contacten. Voor velen is de kring van vertrouwde personen te klein, ook al gaat de voorkeur geven naar omgang met die vertrouwde contacten. Omdat we daarin meer ons zelf kunnen zijn. Dat kwam ook naar voren in een studie. De onderzoekers konden daarin laten zien dat de ondervraagde studenten zich beter hadden gevoeld in contacten met vertrouwde anderen dan in vluchtige contacten. Wij  blijken nog steeds die sociale diersoort zijn die zich graag omgeven voelt door vertrouwde anderen.

Deze tekst is gebasseerd op artikelen van Henk Vos. Meer van zijn hand lezen? Kijk ook op Eenzaamheid informatie Centrum.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam