bewegen geeft positief gevoel
26 January 2020

Meer bewegen en gezonder eten dit jaar? Met deze tips hou je het vol!

Heb jij het idee dat jij je naar de sportschool moet slepen om je helemaal in het zweet te werken wanneer je voornemen is om meer te bewegen dit jaar? Volgens Mariëlle Tromp, bewegingswetenschapper en trainer positief motiveren, is dit helemaal niet nodig. Ze houdt er niet van om zich in het zweet te werken. Maar dat is volgens haar ook helemaal niet noodzakelijk om gezond te blijven. “Zorg er gewoon voor dat je aan je dosis beweging van 150 minuten per week komt, zoals de Gezondheidsraad adviseert. Dat is veel makkelijker vol te houden én in te passen in je leven.”

30 minuten per dag

150 minuten per week komt neer op dertig minuten per werkdag. Dat haal je makkelijker dan je denkt, zegt Tromp. Het hoeft namelijk niet aan één stuk te zijn: je kunt het onderverdelen in drie keer tien minuten. Ideaal om de negatieve effecten van langdurig zitten tegen te gaan. “Ga in de pauze bijvoorbeeld tien minuten lopen en na je werk nog eens. Dan hoef je nog maar tien minuten gedurende de rest van de dag.”

Hogere hartslag goed voor doorbloeding

Wat daarbij belangrijk is, is dat je hartslag omhoog gaat, zegt Janneke Wittekoek, vrouwenhartcardiologe en oprichter van HeartLife Klinieken. “Loop dus in een hoger tempo dan normaal. Daarmee breng je de doorbloeding op gang, omdat je spieren meer zuurstof nodig hebben. Je hart moet dan harder pompen.”

Lopen in een stevig tempo is trouwens zeker niet de enige manier om dat te bereiken. “Het kan ook door traplopen, fietsen of met een stevige vrijpartij.”

Tromp heeft nog meer tips om langdurig zitten makkelijk te doorbreken en meer te bewegen: wil je bijvoorbeeld een avondje op de bank hangen, kies dan voor live tv in plaats van Netflix. Door de reclames sta je vaker op. En als je veel achter de computer zit, neem dan geen thermoskan thee of koffie mee naar je bureau, maar loop regelmatig naar de keuken om een nieuwe kop in te schenken.”

Zo doe je krachttraining zonder sportschool

Wat volgens Wittekoek ook belangrijk is voor de gezondheid: krachttraining. Vooral wanneer we ouder worden. Rond ons vijftigste levensjaar neemt de spiermassa namelijk af. En dat is onvoordelig voor onder andere de suikerhuishouding.

Gelukkig hoeven we ook voor krachttraining niet per se naar de sportschool. Spierversterkende oefeningen kun je heel makkelijk doen met behulp van je eigen lichaamsgewicht, bijvoorbeeld door middel van push-ups en squats.

Wittekoek: “Er zijn verschillende ‘7 Minutes-apps’ waarmee je in zeven minuten een serie grondoefeningen kunt doen. Maar ook werk ín en rond het huis, het huishouden, traplopen en je boodschappenmandje tillen in plaats van achter je aan slepen, zijn goede manieren om je spieren te versterken.”

Nog meer beweegtips

Schoonmaken, tuinieren, opruimen, de boodschappen uit de auto tillen… Het zijn allemaal makkelijk in te passen manieren om meer te bewegen.

Nog meer tips van de cardiologe: “Ga lopen tijdens het telefoneren, neem de fiets naar je werk, of parkeer je auto een paar straten verderop om het laatste stuk te lopen. Stap een halte te vroeg uit als je met de bus gaat. Moet je op de bus of trein wachten, loop dan heen en weer of til je tas een paar keer op. Neem altijd de trap en doe een balansoefening op één been of een wallsit tijdens het tandenpoetsen.”

Makkelijk gezonder eten

Minder en gezond eten? Ook dan is het zaak om het vooral slim aan te pakken, zegt Tromp. Kies voor groenten die je lekker vindt of makkelijk te bereiden zijn. Zie je daar tegenop? Koop ze dan voorgesneden. Maak het zo makkelijk mogelijk, zodat je vanzelf gezonde keuzes maakt. Zet fruit in het zicht, zodat je er makkelijker meer van eet.

Het omgekeerde is volgens haar ook waar: koekjes en snoep in het zicht zorgen ervoor dat je makkelijk in de verleiding komt. “Koop het niet. Of zet het in ieder geval niet in het zicht. Denk daarnaast aan de grootte van je servies. Van kleinere borden eet je minder met hetzelfde verzadigingsgevoel. Frisdrank? Je drinkt minder uit een smal hoog glas.”

Bron: Nu.nl

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Wonen algemeen

gerelateerde artikelen

Met een strak lichaam de zomer in: begin nu!

Wil je van de zomer met een strak en getraind lijf...

Zijn deze nieuwe work-out trends iets voor jou?

Een van de beste manieren om een ​​trainingsregime vol te houden,...

Gezonder eet en leefpatroon volhouden blijkt lastig

Gezonder leven, gewicht verliezen, meer sporten, uitgebalanceerder eten.. het klinkt makkelijker...

Gelukkiger in het nieuwe jaar: zo doe je het!

Dus je wilt er strakker uitzien, slimmer en succesvol zijn volgend...

Waarom een fitte date aantrekkelijker is

Of je nu een man of vrouw bent, als je fit...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

advertentie

 mooi & gezond algemeen