slapen

Mannen slapen beter dan vrouwen

Wakker liggen omdat je niet kunt slapen, is een ding. Of is het niet kunnen slapen iets om wakker van te liggen? Voor vrouwen zeer zeker. Het blijkt dat vrouwen moeilijker is slaap komen. Zijn ze eenmaal in slaap dan hebben ze moeite met doorslapen. Het gebruik van slaapmedicatie is bij mannen een stuk lager dan bij vrouwen.

Vrouwen komen moeilijker in slaap

De Hersenstichting heeft een groot slaaponderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek komt naar voren dat 25% van de jonge vrouwen, tussen 18-25 jaar, moeite heeft met in slaap komen. Voor de vergelijkbare leeftijd jonge mannen geldt het moeilijk in slaap komen voor slechts 19%.  Het verschil tussen de groep oudere vrouwen en mannen, de 65 –plussers, is verschil nog groter. 19% van de vrouwen tegen 7% van de mannen.

Mannen slapen beter dan vrouwen

Eenmaal in slaap worden vrouwen en mannen wakker, maar vallen de mannen eerder in slaap. Het lijkt dat pubermeisjes van alle groepen het moeilijkst weer in slaap komen.  Het medicatie gebruik is het hoogst bij vrouwen in leeftijdsgroep tussen 41-65 jaar, gebruikt om weer in slaap te komen. Van de mannen gebruikt slechts 4% medicatie hiervoor. Gesteld kan dus worden dat mannen beter slapen dan vrouwen.

Goed slapen deel van gezonde levensstijl

Goed slapen is essentieel wanneer je het hebt over gezonde levenstijl. Het is daar een belangrijk onderdeel van. Chronisch slecht slapen vergroot de kans op angststoornissen, depressie en dementie. Ook obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes schijnen hier verband mee te hebben. Daarnaast verraadt je slaappatroon je gevoeligheid voor posttraumatische stressstoornis.  Veel remslaap? De kans op posttraumatische stressstoornis lijkt kleiner.

Goede remslaap doet goed

De remslaap is de periode waarin je droomt. Bij gezonde mensen neemt dit zo’n 20% van de slaaptijd in. Bij een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van Rutgers Universiteit onder studenten bleek dat studenten met veel remslaap minder activiteit toonden in de angstcentra van de hersenen. Het lijkt erop dat de remslaap de gevoeligheid voor angst tempert. Dus in de kwalitatief goede remslaap tank je goed bij.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!