kinderwens
28 July 2015

Mannen met kinderwens

Afgelopen week werden resultaten gepubliceerd van een onderzoek door Opzij. Het onderzoek ging over ivf-behandeling bij vrouwen en met name de weigering door ziekenhuizen aan single vrouwen. Dit raakt alleenstaande vrouwen die hun leven goed geregeld kunnen hebben qua werk, salaris en woning. Wat ze alleen niet hebben is een partner, die de vrouw zwanger kan maken. Maar er zijn ook mannen die een kind willen, maar geen vrouwelijke partner hebben.

Maar een kind hebben ze niet

Net als de single vrouwen hebben alleenstaande mannen ook veel. Ze hebben een prima baan, leuke collega’s, fijne vrienden en een eigen huis. Maar een kind hebben ze niet. In BN DeStem kwam ik een artikel tegen over mannen die dit betreft. Zij vertellen hoe zij hun leven toch de moeite waard proberen te maken, zeg maar OK. Een van die mannen is Tom. Tom heeft heel zijn leven al een kinderwens. Al als kind was hij er door gefascineerd ooit zelf achter een kinderwagen te lopen. In de loop van zijn leven heeft hij al namen voor een meisje en een jongen bedacht.

Kinderwens reden om relatie te stoppen

Soms loopt het leven anders dan je kan bedenken. Eigenlijk kun je nooit bedenken wat er op je pad gaat komen. Er kwamen wat vrouwen voorbij. Relaties ontstonden, relaties hielden op. Toen kwam er een vrouw, die echt meer betekenden. Zij bleek echter absoluut geen kinderen te willen. Voor Tom was dat wel de reden om die relatie te stoppen. Een relatie zonder kinderen was voor hem geen optie. Ongewenst Kinderloos oftewel OK is een term waar Tom om moet grinniken. Voor hem zijn ongewenst kinderloze mannen geen taboe. Iedereen in zijn omgeving is er van op de hoogte dat hij graag vader zou willen worden. Hij leeft zijn leven, maar geeft zijn wens niet op. Wie weet.

Mooi gevoelens met je kind te delen

Ook Hans vertelt over zijn kinderloos bestaan. Mensen uit zijn directe omgeving zijn op de hoogte, maar laten het wel achterwege om er over te beginnen. Hans schaamt zich er niet voor, mensen mogen het gerust weten, maar het is niet waar hij vaak over praat. Door het negatief zelfbeeld dat Hans had over zichzelf is hij pas later zich op vrouwen gaan richten. Hoteldebotel toen hij 26 was, voor het eerst. Hij nam een vlucht in de drank. Nu heeft hij zijn leven weer op orde en voelt zich klaar voor een partner en een kind.”Ik zou het mooi vinden om mijn gevoelens over muziek, kunst en sport te delen met een partner en een kind. Of gewoon samen naar de vogeltjes luisteren.”

Leeftijdsgrens speelt mee in mindere mate

Anders dan OK-vrouwen hebben OK-mannen minder last van een deadline. De leeftijdsgrens waar vrouwen bij hun vruchtbaarheid tegen aan lopen, die ontbreekt bij mannen. De enige grens bij mannen is de leeftijd van hun partner. Zo Ook bij Paul wiens partner een miskraam kreeg en nu voorbij de 45 is. Ze hebben van alles geprobeerd, maar het is niet gelukt. “Het zit er voor ons blijkbaar niet in, we gaan weer verder.” Iemand zei tegen hem dat Paul hem zo’n leuke vader had geleken. Dat vond hij eerder een compliment, dan dat hij er last van had.

Rijker mens met een kind

Tom met zijn 41 jaar heeft nog zeker kans op vaderschap, alhoewel hij voelt dat de tijd mee gaat spelen. Er ging geen dag voorbij dat hij er niet mee bezig was. Dat heeft hij nu wel losgelaten. Hij heeft ook datingsites geprobeerd, maar dat werkte voor hem niet. Wel doet hij regelmatig meer met activiteiten van NMLK. Een club waarin je met gelijkgezinden leuke dingen gaat ondernemen. Hij kijkt zeker nog rond, maar het geloof erin neemt wel langzaam af omdat de vrouwen in zijn leeftijdscategorie schaars worden. Hij blijft het pijnlijk vinden het idee om kinderloos oud te worden. Hij denkt dat je een rijker mens wordt met een kind. Hij is zelf opgegroeid in een normaal gezin, met ouders die er voor hem waren. Hij had er nu graag zelf voor iemand anders willen zijn en zorgen.

Is je leven mislukt zonder kind?

Het verdriet van mannen met een onvervulde kinderwens is even groot als dat van vrouwen, volgens psycho-sociaaltherapeut Jan de Heer. Vrouwen met een kinderwens spreken zich er vaker makkelijker over uit. Ook zoeken ze eerder hulp als ze vastlopen. Zowel bij de mannen als de vrouwen is er schuldgevoel. Bij mannen bijvoorbeeld omdat ze zich hebben later steriliseren en daar nu spijt van hebben, vrouwen omdat ze zich zelf de schuld geven van het niet kunnen vinden van de juiste man. Of je leven mislukt is zonder kind? Er komt een voorzichtig “Ik denk het niet” van één van de mannen.

Minimaal een wow

Tom zegt tot slot nog dat de kinderwens niet voor alles komt. Hij hoopt nog een vrouw te vinden die de moeder van zijn kind kan zijn, maar voor minder dan een “wow” doe ik het niet.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Einde relatie bezongen door Amy Winehouse

We hebben allemaal zo onze eigen manier om om te gaan...

Zo belangrijk is je persoonlijkheid in de liefde

Wil je als vrouw een lieve man en een groot gezin?...

Rouwen en werken: niet om te verwerken maar om overeind te blijven

Wanneer ga je weer aan het werk nadat je een dierbare...

Een op de drie ouders wil ex niet op de uitvaart

Een op de drie gescheiden ouders met minderjarige kinderen wil niet...

Hulp bij liefdesverdriet

Wanneer je hart gebroken is, je haast stikt van het liefdesverdriet,...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie