Blijheid vrijheid

Mannen gaan vreemd, vrouwen zijn monogaam

Mannen liegen en vrouwen zijn losbandig. Dit zijn van oudsher twee uitspraken om de man en de vrouw te typeren. Reeds in de 17e eeuw adviseerde een vader zijn dochter niet zo te worden als de man, en het in ieder geval niet te zien bij een echtgenoot. Anders gezegd, mannen mogen vreemdgaan, vrouwen niet.  

Mannen van nature polygaam

Mannen mogen maar wat aan rommelen en vrouwen doen er verstandig aan, ook al zien ze het, het maar door de vingers te zien. Waarom? Het achterliggende idee was het in ere houden van de familie. In de 19e eeuw  werd  het zelfs nog erger. Toen werd de gedachten gemeengoed dat mannen van nature polygaam zijn en vrouwen monogaam. Tegenwoordig hebben nog steeds massa’s mensen deze overtuiging. Dit vooroordeel de wereld uit krijgen, daar lijkt geen beginnen aan. Er zijn al wel meerdere schrijvers geweest die het idee van aangeboren monogamie van vrouwen aanvallen.

Vrouw als bezit van man

De Britse schrijfster Kate Figes bekijkt In ‘Bedrog’ wat de theorie is achter dit vooroordeel. De Amerikaanse journalist Daniel Bergner buigt zich in ‘Wat vrouwen willen’ over het wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd is naar vrouwelijke seksualiteit.

Figes laat zien hoe vrouwen in het Westen eeuwenlang als bezit van hun mannen werden beschouwd. Nu dat is veranderd, zou je verwachten dat we minder streng over vreemdgaan van vrouwen denken. Dat is zeker niet waar.

Volgens Figes is er intussen een strenge norm voor beide partners ontstaan, die zegt dat iedere vorm van ontrouw altijd fout is, dat ontrouw het onschendbare vertrouwen tussen twee partners kapotmaakt en dus bijna altijd schade aanricht. Absolute monogamie is daardoor tegenwoordig een prestatie op zich geworden. Een bijna spirituele daad van zelfopoffering en bereidheid teleurgesteld te worden, maar ook een publiek vertoon van moreel besef en toewijding. Volgens de schrijfster is is het een nobel maar onrealistisch streven.

Bovendien gaan mensen nooit zomaar’ vreemd, of het nu om mannen of vrouwen gaat. De reden voor ontrouw kan een depressie zijn, of onvrede over je huwelijk of behoefte aan het oppeppen van je brave, voorspelbare bestaan met een beetje spanning en gevaar. Overspel kan gebeuren. Het is menselijk. Zet de onbereikbare norm van een huwelijk zonder vreemdgaan van je af, het is toch niet te sturen.

Als we bedrogen worden, moeten we ons afvragen waarom dat gebeurt  en onze vreemdgaande partner proberen te begrijpen. Maar we moeten vooral af van het idee dat ons liefdesleven een heel huwelijk lang de hemel op aarde moet zijn. Die hemel schuilt niet in alle dagen stomende seks, maar in het delen van gewone dingen en het samen overwinnen van problemen. Figes is er van overtuigd dat dát de passie levend houdt in een langdurige relatie.

Vrouw van nature kuis en monogaam?

Daniel Bergner stelt op basis van wetenschappelijk onderzoek vast dat de meeste mensen nog steeds denken dat vrouwen van nature kuis en monogaam zijn.

Wat hij te zien en te horen kreeg tijdens zijn zoektocht, vond hij opmerkelijk. Als vrouwen na het kijken naar porno werd gevraagd of ze ervan hadden genoten, zeiden ze ‘nee’, of ‘een beetje’. Meetinstrumenten lieten iets anders zien. Vrouwen, aldus de door Bergner geraadpleegde wetenschappers, raken opgewonden van beelden van bijna alle soorten seks, zelfs van parende bonobo’s. Bovendien blijken ze eerder naar polygamie te neigen dan naar monogamie. De meeste vrouwen onderdrukken hun seksuele verlangens, simpelweg omdat de maatschappij dat van hen verlangt. Een man die vreemd gaat is gewoon een man, een vrouw die vreemd gaat wordt als een slet gezien.

Berger komt tot de conclusie dat monogamie een ideaal is dat ‘onvermijdelijk botst met de seksuele werkelijkheid’, maar wat hem betreft vooral de werkelijkheid van vrouwen. Volgens Berger wordt het vrouwelijke libido eronder uit gehaald door monogamie.

Opvallend genoeg zouden vrouwen niet zozeer van hun eigen partner opgewonden raken. Uit empirische studies blijkt dat vrouwen minder opgewonden raken van een foto van hun geliefde dan van een afbeelding van een knappe vreemdeling. Naarmate verbondenheid in een relatie groeit, en de ander een vertrouwd persoon wordt, neemt bij vrouwen het verlangen naar seks razendsnel af. Een derde van de Amerikaanse vrouwen zegt een ernstig gebrek aan lust te voelen. De vraag blijft of dat bij mannen anders is.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.