elkaar beoordelen

Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend

Verschillen tussen mannen en vrouwen? In relaties zie je steeds vaker dat mannen en vrouwen juist op elkaar gaan lijken. Vrouwen worden beoordeeld op de schoonheid en regelmatigheid van lichaam en gezicht en mannen idem dito. Bij man ligt de nadruk op een krachtig geblokt gezicht, met sterke kaaklijn en gespierd lichaam.

Partner voor gezond nageslacht

In een experiment werd bekeken waarvoor mannen en vrouwen zouden kiezen. 1000 proefpersonen kregen foto’s te zien waarop de klassieke gezichtsuitdrukking van vrouwen en mannen uitvergroot of juist geminimaliseerd werden. Mannen en vrouwen zijn genetisch zo gecodeerd dat zij kiezen voor een partner die voor gezond nageslacht kan zorgen.

De vrede in het Westen en het slikken van de anticonceptiepil zou er voor zorgen dat vrouwen minder ‘klassiek vrouwelijk’ zijn en ook minder jaloers in het leven staan. De wetenschappers waren verrast door de uitslag. Dit was blijkbaar voor het eerst dat de proefpersonen  zowel mannen als  vrouwen met een neutraler uiterlijk als erg aantrekkelijk beoordeelden. Tegenwoordig maken ook heren met een minder uitgesproken uiterlijk kans in het oog te vallen.

Elkaar beoordelen

Mannen blijken de seks-signalen van vrouwen niet op te kunnen vangen. Er zijn 2 manieren om de plank volledig mis te slaan. Of hij denkt, die vrouw wil mij wel en dan blijkt dit niet zo te zijn, of de dame in kwestie is zeker gedesinteresseerd, maat dat ontgaat de man compleet.

Bij bovenstaande voorbeelden horen 2 verschillende typen mannen. Er is een onderzoek op losgelaten in de vorm van speeddaten. Hier gingen 96 mannen en 103 vrouwen gedurende 3 minuten een speeddate-sessie aan met 5 kandidaten van het andere geslacht. Vooraf hadden ze vragen beantwoord over hoe aantrekkelijk ze zichzelf vonden en of ze uit waren op een onenightstand. Na elke speeddate gaven ze aan hoe aantrekkelijk ze de kandidaat of kandidate vonden en of ze dachten dat hij of zij seksueel geïnteresseerd in hen was.

Mannen die uit waren op een onenightstand dachten vaak dat hun date dat eveneens was, ook al was dit helemaal niet het geval. De minder knappe heren die zichzelf als aantrekkelijk inschatten, dachten dat hun dates veel positiever over hen dachten dan in werkelijkheid was. Opvallend is dat de mannen die werkelijk aantrekkelijk gevonden werden, deze fout niet maakten.

Vrouwen minder eigendunk

Bij vrouwen werkte het weer anders. Zij hadden veel minder dunk van zichzelf en onderschatten het effect wat ze hadden op hun dates meestal. Volgens de wetenschappers hebben mannen die zichzelf overschatten en dus het risico lopen op ‘een blauwtje’ echter wel meer succes dan de mannen die de seks-signalen van vrouwen compleet mislopen.

Meer  mannen met overdreven zelfbeeld

Bij de groep mannen die zich zelf knap achten, zullen de genen met aangeboren zelfoverschatting dus meer doorgeven worden dan bij de mannen die niet in de gaten hebben dat vrouwen hen wel willen. Dat heeft tot gevolg dat er in de toekomst meer mannen zullen komen met een overdreven zelfbeeld boven degenen die niet doorhebben hoe charmant ze wel zijn voor de dames. Hier hebben we het over het type mannen waarover Brigitte Bardot opmerkte: “‘Als vrouwen altijd hadden gewacht op het initiatief van een man, dan was het menselijk ras al lang uitgestorven.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.