Scheiden

Man vaker in schulden na scheiding

Mannen komen sneller in de schulden te zitten dan vrouwen na een scheiding, ondanks dat zij dan een betere inkomenspositie hebben.

Inkomenspositie

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de inkomenspositie van mannen en vrouwen tussen 2004 en 2014 onder de loep nam.

Tussen 2012 en 2014 is bijna 10% van de mannen in de schulden terechtgekomen tegen 6% van de vrouwen. Het is vooral de eigen woning die mannen in de rode cijfers duwt. Mannen blijven na de scheiding veel vaker in de koopwoning achter, 83 versus 60%. Door de hypotheekschuld en het uitkopen van de ex-partner komt de achterblijver met een negatief vermogen te zitten.

Als de eigen woning buiten beschouwing wordt gelaten, is het verschil in schulden een stuk kleiner. Dan komen de mannen met schulden net boven de 2% uit waar vrouwen net onder de 2% blijven.

Economische zelfstandigheid

Door hun sterk toegenomen economische zelfstandigheid lopen vrouwen nu minder risico in armoede te geraken dan tien jaar geleden. In 2004 en 2006 kwam een kwart van de gescheiden vrouwen nog onder de lage-inkomensgrens terecht. In 2008 was dat nog 17%. Wel maakte de crisis een einde aan daling, in 2014 lag percentage vrouwen in armoede weer op 22%.

Met 25% daalt de koopkracht van vrouwen sterk na de scheiding. Ook mannen krijgen na de scheiding te maken met koopkrachtverlies, maar met 0,2% gaat het om een lichte daling. Eerder hadden mannen juist meer te besteden na een scheiding. Hun inkomenspositie blijft beter dan die van vrouwen na het beëindigen van het huwelijk.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.