gebroken hart
9 August 2015

Man herstelt nooit helemaal van gebroken hart

Een verbroken relatie is emotioneel gezien pijnlijker voor vrouwen dan voor mannen. Maar vrouwen blijken hier wel helemaal van te herstellen en mannen niet. Hoe zit dat?

Emotioneel herstel relatiebreuk

Dat blijkt uit onderzoek onder 5705 mensen afkomstig uit 96 landen. De deelnemers aan dit onderzoek moesten. nadat hun relatie was verbroken, op een schaal van 0 tot 10 aangeven hoe pijnlijk dat zowel emotioneel als fysiek voor hen was.

Pijn

Uit het onderzoek blijkt dat een verbroken relatie een negatievere invloed heeft op vrouwen. Gemiddeld gaven zij hun emotionele pijn een 6.84 op de schaal van 0 tot 10. Mannen kwamen gemiddeld uit op 6.58. Fysieke pijn na een verbroken relatie gaven de vrouwen een 4.21, terwijl de mannen gemiddeld op 3.75 bleven hangen.

Doorgaan!

Vrouwen mogen dan na een verbroken relatie meer pijn ervaren: ze herstellen wel beter dan mannen, zo blijkt tevens uit het onderzoek. Ze komen er, emotioneel gezien, sterker uit. Mannen daarentegen herstellen nooit helemaal, maar gaan simpelweg door met hun leven.

Vrouw investeert meer dan man

De resultaten zijn volgens de onderzoekers goed te verklaren wanneer we naar de geschiedenis van onze soort kijken. Ze wijzen erop dat een vrouw geëvolueerd is om veel meer in een relatie te investeren dan een man. “Een korte romantische ontmoeting kan leiden tot negen maanden zwangerschap, en werd voor onze vrouwelijke voorouders gevolgd door vele jaren borstvoeding geven, terwijl de man haar letterlijk enkele minuten na de ontmoeting weer kon verlaten zonder te hoeven investeren,” legt onderzoeker Craig Morris uit.

Vrouwen kritischer

Het zou ervoor gezorgd hebben dat vrouwen kritischer zijn wanneer ze een partner kiezen: ze willen er niet alleen voor komen te staan. En wanneer de relatie dan toch verbroken wordt, doet dat de vrouw op korte termijn meer pijn.

Onvervangbaar

Voor mannen ligt dat anders: zij zijn geëvolueerd om de aandacht van vrouwen te trekken en het verlies van een partner zal op korte termijn niet zo’n pijn doen. “De man voelt het verlies sterker en langer wanneer het eenmaal tot hem doordringt dat hij opnieuw de competitie met andere mannen aan moet gaan om te kunnen vervangen wat hij is kwijtgeraakt of erger nog: wanneer hij zich realiseert dat wat hij is kwijtgeraakt onvervangbaar is.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Deze signalen vertellen je dat een nieuwe relatie in de problemen zit

Als je probeert te achterhalen of je bent waar je moet...

Singles met liefdesverdriet in lockdown

Wat als je juist nu – terwijl de horeca dicht is...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie