gebroken hart

Man herstelt nooit helemaal van gebroken hart

Een verbroken relatie is emotioneel gezien pijnlijker voor vrouwen dan voor mannen. Maar vrouwen blijken hier wel helemaal van te herstellen en mannen niet. Hoe zit dat?

Emotioneel herstel relatiebreuk

Dat blijkt uit onderzoek onder 5705 mensen afkomstig uit 96 landen. De deelnemers aan dit onderzoek moesten. nadat hun relatie was verbroken, op een schaal van 0 tot 10 aangeven hoe pijnlijk dat zowel emotioneel als fysiek voor hen was.

Pijn

Uit het onderzoek blijkt dat een verbroken relatie een negatievere invloed heeft op vrouwen. Gemiddeld gaven zij hun emotionele pijn een 6.84 op de schaal van 0 tot 10. Mannen kwamen gemiddeld uit op 6.58. Fysieke pijn na een verbroken relatie gaven de vrouwen een 4.21, terwijl de mannen gemiddeld op 3.75 bleven hangen.

Doorgaan!

Vrouwen mogen dan na een verbroken relatie meer pijn ervaren: ze herstellen wel beter dan mannen, zo blijkt tevens uit het onderzoek. Ze komen er, emotioneel gezien, sterker uit. Mannen daarentegen herstellen nooit helemaal, maar gaan simpelweg door met hun leven.

Vrouw investeert meer dan man

De resultaten zijn volgens de onderzoekers goed te verklaren wanneer we naar de geschiedenis van onze soort kijken. Ze wijzen erop dat een vrouw geëvolueerd is om veel meer in een relatie te investeren dan een man. “Een korte romantische ontmoeting kan leiden tot negen maanden zwangerschap, en werd voor onze vrouwelijke voorouders gevolgd door vele jaren borstvoeding geven, terwijl de man haar letterlijk enkele minuten na de ontmoeting weer kon verlaten zonder te hoeven investeren,” legt onderzoeker Craig Morris uit.

Vrouwen kritischer

Het zou ervoor gezorgd hebben dat vrouwen kritischer zijn wanneer ze een partner kiezen: ze willen er niet alleen voor komen te staan. En wanneer de relatie dan toch verbroken wordt, doet dat de vrouw op korte termijn meer pijn.

Onvervangbaar

Voor mannen ligt dat anders: zij zijn geëvolueerd om de aandacht van vrouwen te trekken en het verlies van een partner zal op korte termijn niet zo’n pijn doen. “De man voelt het verlies sterker en langer wanneer het eenmaal tot hem doordringt dat hij opnieuw de competitie met andere mannen aan moet gaan om te kunnen vervangen wat hij is kwijtgeraakt of erger nog: wanneer hij zich realiseert dat wat hij is kwijtgeraakt onvervangbaar is.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.