Vandaag een recept met mais, geïnspireerd door de grote trekkers met hakselaars die aan en af rijden om de maïs van het land te halen. Het recept is naar behoefte pittig te maken om het deze kille herfstdag toch nog warm te krijgen.
Singles Recept: Mais gehaktschotel uit de oven
1 portie / 30 minuten bereidingstijd
Ingrediënten:
150 gr aardappelschijfjes (voorgekookt)
2 eetlepel slaolie
1 ui
peper en zout
200 gram rundergehakt
1 blikje tomatenpuree
2 druppels tabasco, of meer
100 gram diepvriesdoperwten
1 blikje maïs
25 gram boter
1 zakje geraspte kaas
Extra:
Tortillachips
Bereidingswijze:
1. Slaolie verhitten, gehakt toevoegen en rul bakken.
2. Aardappelschijfjes eventueel voorgaren in magnetron.
3. Ui snipperen en even meebakken.
4. Tomatenpuree, peper, zout, tabasco, doperwten en maïs toevoegen.
5. Deel van gehakt in kleine ovenvaste schaal doen.
6. Daarop de plakjes aardappel, om en om. Het laatste de aardappel.
7. Boter in kleine klontjes verdelen over de aardappel.
8. Strooikaas erover verdelen.
8. Gerecht in voorverwarmde oven van 200°C in ca. 15 minuten goudbruin bakken.
Heerlijk met knapperige tortillachips.
Eet smakelijk.
Wetenswaardigheid:
Maïs is een graansoort. Maïskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maïskolven zijn meestal goudgeel. Sommige soorten maïs hebben een heel hoog zetmeelgehalte. Andere soorten een hoog suikergehalte, zoals suikermaïs. Dit is de soort die we eten.