normaal gezin, normaal leven

Maart en augustus piekmaanden voor scheiding

De meeste echtscheidingen vinden plaats in de maanden maart en augustus. Dat moet blijken uit een nieuwe studie van de Universiteit van Washington, waarover het weekblad Time bericht.

Scheidingspatroon

De Amerikaanse studie suggereert dat dit te maken heeft met gezinsrituelen rond de winter- en zomervakanties. Het seizoen gerelateerde scheidingspatroon was niet waar de onderzoekers naar zochten: zij stelden het vast bij hun onderzoek naar de effecten van economische recessies op de stabiliteit van het huwelijk.

Heilige periodes

De onderzoekers vermoeden dat van elkaar vervreemde partners vermijden om de echtscheidingsprocedure op te starten rond Kerstmis en Nieuwjaar en tijdens de zomervakantie in de scholen. Die periodes gelden bij gezinnen als “heilig”. Het gezinsleven, aldus de studie, wordt gedreven door een “sociale klok”. Voor velen is uit de echt scheiden tijdens zulke periodes “sociaal onaanvaardbaar”. Het ironische is dat die vakantieperiodes gepaard gaan met een verhoogd verwachtingspatroon – met heilzaam effect voor het gezinsleven. Dat loopt vaker dan niet uit op een ontgoocheling.

Moed en advocaten

Waarom er een “gat” van twee maanden ligt tussen de eindejaarsfeesten en scheidingsmaand bij uitstek maart? Blijkbaar worden januari en februari gebruikt om de nodige moed én advocaten te verzamelen en het financiële plaatje na te gaan.

Overige resultaten

De studie leerde de onderzoekers ook dat de meeste zelfdodingen plaatsvinden in de lente. Dat zou dan weer te maken hebben met het langer worden van de dagen en de “toename van activiteiten”.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.