hoofdpijn

Maar vanavond heb ik hoofdpijn

Maar vanavond heb ik hoofdpijn, dat zong Hanny al in 1990. Een lied voor haar geschreven door Vader Abraham. Het gaat over een vrouw die nogal teleurgesteld is in haar relatie en alleen nog door haar man wordt bemint als het hem uitkomt. Daar gaat ze niet langer in mee. “Maar vanavond heb ik hoofdpijn,” krijgt hij te horen van haar. Er zijn echter nog meer redenen om hoofdpijn te krijgen.

Maar vanavond heb ik hoofdpijn

Maar vanavond heb ik hoofdpijn, als je vraagt “Kom bij mij.” Het refrein herhaalt zich, net als hoofdpijn zich in het echt ook vaak herhaalt. Daarbij kan het op de vreemdste momenten opduiken. En het is niet altijd duidelijk hoe je er aan komt. Je zult versteld staan van welke triggers je hoofdpijn kunt krijgen.

1. Je baas

Je baas oftewel werkstress kunnen zorgen voor spanningshoofdpijn of zelfs een fikse migraine. Vermoeden is dat het met overgevoelige zenuwbanen in de hersenen te maken heeft. Een verhoogde spierspanning die ontstaat is op zich al een trigger.

2. Het weer

Veranderingen in luchtdruk of juist veel zon leveren vaak hoofdpijn op. Het kan wel helpen op zonnige dagen een zonnebril te dragen, voldoende te drinken en op het heetst van de dag de zon te vermijden.

3.  Sterke geuren

Sterke geuren zijn voor veel mensen een hoofdpijntrigger. Dat heeft waarschijnlijk met het zenuwstelsel te maken. De bekendste boosdoeners zijn verf, parfum en sommige bloemen, zoals lelies, het hoeft niet perse vies te ruiken trouwens.

4. Haaraccessoires

Elastieken voor paardenstaart, haarbanden, vlechten en te strakke hoeden of petjes veroorzaken haarpijn. In dit geval is je haar losgooien een goede oplossing.

5.  Lichaamsbeweging

Intensieve lichaamsbeweging kan soms hoofdpijn veroorzaken. Inspanningshoofdpijn lijkt sterk op migraine en kan bij elke activiteit ontstaan. Het wordt het meest gezien bij hardlopers en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

6. Slechte houding

Een slechte (werk)houding veroorzaakt spanningshoofdpijn. Als je regelmatig hoofdpijn hebt is het dus verstandig je houding eens onder de loep te nemen. Denk ook aan je sta-houding, je bankhanghouding en je sporthouding.

7.  Oude kaas

Het stofje tyramine in oude kaas kan hoofdpijn opwekken. Dit ‘kaassyndroom’ wordt gekenmerkt door plotse stijging van de bloeddruk en stekende hoofdpijn. Hoe langer de kaas rijpt, hoe hoger het tyramine-gehalte. Ook blauwschimmelkaas, Parmezaanse kaas en cheddar kunnen een aanval uitlokken.

8. Rode wijn

Tyramine zit helaas niet alleen in kaas. Je vindt het ook in onder andere rode wijn, chocolade, zuurkool en sojabereidingen. Maar rode wijn bevat meer stofjes die een hoofdpijnaanval kunnen uitlokken, namelijk alcohol, foezelalcoholen, aminen en flavanoïde fenolen.

9. Vleeswaren

Voorverpakte vleeswaren bevatten niet alleen vaak tyramine, maar ook conserveringsmiddelen als nitraat, wat bij sommige mensen hoofdpijn opwekt. Hoofdpijn veroorzaakt door conserveringsmiddelen doet zich over het algemeen voor aan beide zijden van het hoofd. De klassieke migraine concentreert zich meestal aan één kant van het hoofd.

10. Maaltijden overslaan

Hongerhoofdpijn wordt niet altijd als zodanig herkend, omdat deze vorm van hoofdpijn zich vaak voordoet vóór je merkt dat je hongerig bent. Het probleem zit hem in de plotselinge dip in je bloedsuikergehalte. Probeer nooit hongerhoofdpijn te verhelpen met iets zoets. Dit geeft de bloedsuikerspiegel slechts een korte boost, waarna deze verder daalt.

11.  Roken

Roken is een bekende hoofdpijnveroorzaker. Ook tweedehandsrook bevat nicotine, dat ervoor zorgt dat de bloedvaten in het hoofd vernauwen. Stoppen met roken en meeroken zoveel mogelijk voorkomen lijkt met name bij clusterhoofdpijn goed te helpen.

12. Cafeïne

Wanneer je cafeïne met mate gebruikt, kan het verlichting bieden bij hoofdpijn. Het zit zelfs in pijnstillers. Maar een teveel ervan kan hoofdpijn opwekken. En wanneer je een echte koffieverslaafde bent, zullen de klachten bij minderen in eerste instantie alleen maar verergeren.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.