gebroken hart

Maar ik hou ook van jou

In Volkskrant Magazine van vorige week stond een interview van Corine Koole in de rubriek Lust & Liefde over een vrouw die tijdens haar leven van twee mannen tegelijk hield. Wanneer jij dit zo leest wat is dan jouw eerste gedachte? Walgelijk, zielig voor haar eerste man of voel jij een soort van opluchting, een soort van herkenning, dat dit kan en dat jij niet de enige bent die dit aan den lijven heeft ondervonden.

Verliefd op een ander

Het interview is met Max. Hij vertelt hoe hij in een gelukkig huwelijk het niet heeft zien aan komen dat zijn vrouw op een ochtend eerlijk aan hem vertelde dat ze verliefd was op een ander. Zij waren net weer terug in Nederland na een lang werkverblijf in Amerika.  Zij waren weer in hun oude huis gaan wonen, Amerika hadden ze heerlijk gevonden. Terug in Nederland voelde als een stap terug. Max had het druk met zijn werk, dus die voelde dat minder. Misschien heeft zij zich beklemd gevoeld, doet Max een gooi naar haar uitspraak. Dat was dertig jaar geleden. Vorig jaar is ze overleden en hij heeft nog steeds zijn vragen.

Ik hou ook van jou

Op de ochtend van haar bekentenis, was Max behoorlijk verbouwereerd. Maar ik hou van jou, zei hij. Wil je bij me weg dan? Zij bleef kalm en zei dat ze helemaal niet weg wilde. Ik hou ook van jou en ik wil je niet kwijt, zei ze.  Daar bleef het bij.

Max vertelt dat er een rare tijd aanbrak waarin hij vooral twijfelde aan zichzelf. Wat ontbrak er aan mij waardoor zij het nodig achtte een ander naast hem te hebben, vroeg hij zich af. Zij vertelde nooit over die ander, maar Max wist dat zijn vrouw contact had met hem als Max werkte. Hij was ook haar hockeytrainer en de trainer van hun kinderen.  Max had hem weleens gezien maar nooit echt gesproken.

Max vertelt dat hun gezin een hecht en vrolijk gezin was. Dat er veel gelachen werd en dat de tijd in Amerika behoorde tot de mooiste tijd uit hun leven. De kinderen wisten van de relatie van mama met de trainer. Soms werd er naar gevraagd, maar dan viel ze stil. Kennelijk was dat haar terrein, een deel van haar leven dat zij voor zich zelf wilde houden.

Jaloezie in een kastje opgeborgen

Max vertelt dat hij na die eerste verwarde periode in staat was zijn jaloezie op te bergen in een kastje en de deur daarvan op slot te doen. Blijkbaar is een man in staat zo’n besluit te nemen. Een vrouw misschien ook wel, wie zal het zeggen. Hij kon dit doen niet omdat hij zo geweldig tolerant was, zeker niet. Het uitlenen van zijn gereedschap dat deed hij al niet omdat hij bang was dat het stuk zou gaan. Nu leende hij iemand zijn vrouw. Waarom heeft hij niet eerst aangedrongen op antwoorden over het waarom en het wanneer en het hoe. En waarom heeft hij het niet uitgemaakt? Hij zag in en moest wel inzien dat de keuze van zijn vrouw niets met hem te maken had maar met haar.

Iedereen heeft zijn eigen achtertuin

Toen haar naderende dood dichterbij kwam zei ze wel eens tegen de kinderen dat dood gaan toch zo erg niet is. Max denkt dat ze zo kalm en beschouwend ook over die verliefdheid gedacht moet hebben. Dit overkwam haar, Iedereen heeft zijn eigen achtertuin, waar alleen die persoon de weg kent. Dit was haar achtertuin. Natuurlijk had Max in de terminale fase van haar leven nog graag wat antwoorden gekregen. Het moment deed zich echter niet voor. Want wat had Max willen horen? Dat weet hij wel, namelijk dat hij toch de leukste en de beste was. Het lukt Max in de laatste weken het kastje met jaloezie dicht te houden. Hij wist dat ze van hem hield.

Wezenlijk onderdeel van haar leven

In het gastenboek van haar crematie zag hij later de naam van haar vriend staan. Max zag terug op een geweldige dienst met familie en goede vrienden, maar hij had hem niet gezien. Max besloot hem een briefje te sturen, dat hij het jammer vond dat hij hem gemist had. Dat Max hem graag de hand had geschud. Dat hij welkom was.  Max heeft uit impuls gehandeld. Wanneer hij er over nadenkt wilde hij  met terugwerkende kracht zijn vrouw nog beter leren kennen. De vriend was immers een wezenlijk onderdeel van haar leven geweest. Een onzichtbaar deel, waar Max toch nieuwsgierig naar bleef.

De vriend kwam. De zoon van Max had zijn moeder vlak voor haar door geïnterviewd met zijn IPhone.  Dat heeft Max hem laten zien. Ze huilden samen. Later vertelde hij Max over hun twee. Over hun gedeelde passie voor tuinen. Hij bleek een zeer goedlachse zachtaardige man. Max begon beetje bij beetje in te zien hoe zij beiden elkaar aanvulden. Max zou nog zo graag willen weten waarom zijn vrouw koos voor twee mannen. Die vraag brandt nog steeds op zijn lippen. Het lukt Max wel beter om alles los te laten en dat geeft rust.

Toen de vriend van zijn vrouw bij de eerste ontmoeting met Max wegging heeft Max hem gevraagd  uit eerbetoon aan zijn vrouw, zijn vriendin, met hem samen haar tuin te onderhouden. Dat wilde hij. Hij komt nu zo eens in de 3 maanden. Ze tuinieren, elk in een ander deel van de tuin, zeggen niet te veel. Tijdens de lunch  en de thee wordt er wel over van alles gekeuveld en aan eind van de middag vertrekt hij weer.

Max raakt langzaam bevriend met de minnaar van zijn overleden vrouw. Hij had het zelf ook niet verwacht maar het voelt goed.

Wanneer je een groot hart hebt

Verliefd worden heb je niet altijd zelf in de hand. Er zijn mensen die zeggen dat je je er tegen kunt verzetten. Daar geloof ik niet in. Waar ik wel in geloof is dat  je in het leven moet leren van je zelf te houden, dan pas kun je van een ander houden en er zijn voor een ander. Je moet daarvoor je eigen gevoelens respecteren. Wanneer je een groot hart hebt, is het bijna onmogelijk om maar van één persoon te mogen houden. Niemand kan jou dwingen alleen van die ene persoon te houden. Je kunt je partner niet verbieden van iemand anders te houden. Ze gaat er in ieder geval niet meer door van jou houden.

Zoals Max zei ging hij enorm aan zichzelf twijfelen, maar kwam hij er snel achter dat het niet aan hem lag, maar aan de denkwijze en de levensinsteek van zijn vrouw. Hij voelde het als een soort falen, dat hij niet goed genoeg was, maar dat was niet zo. Zij hield wel degelijk van Max. Haar hart had meer plek voor meer liefde. Of voor lust? Dat geloof ik niet, zeker niet in eerste instantie. Dat volgt pas later.

De ware vinden, vind ik ook zo’n groot woord. Stel dat jij op de dag dat je jouw partner was tegengekomen een andere route had gekozen, toevallig een straatje eerder naar rechts was gegaan, dan had je “jouw ware” mogelijk helemaal niet gezien. Jouw levensweg had dan een andere ware gebracht. Zelf ben je compleet en een ander voegt iets toe. Meerdere anderen kunnen meer toevoegen, zodat jij je nog meer mens voelt en je nog meer kunt halen uit je leven. Is het egoïstisch?  Zo is het zeker niet bedoeld. Wanneer jij je beter voelt dan kan iedereen in jouw omgeving daar alleen maar profijt van hebben. Ook al betekent het dat sommige ego’s zich in beginsel een beetje gedeukt voelen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.