Aan het eind van het jaar is het altijd goed om even terug te kijken. Terug kijken om duidelijk te krijgen voor je zelf , waar je blij mee was en wat je anders had gewild. Niet alle gebeurtenissen die je overkomen zijn had je kunnen tegenhouden, maar het wil  natuurlijk niet zeggen dat je zelf geen enkele invloed kan uit oefenen op je leven.

Niet tevreden over 2014

Stel je kijkt terug en je bent er niet blij mee. Er zijn mogelijk zaken die je je voorgenomen had en die er niet van gekomen zijn. Door alleen maar te kijken naar wat je niet gelukt is, blijf je jezelf naar beneden halen en kom je in een negative spiraal terecht. Energie die je juist nodig hebt, blijft dan laag.

Maar op nieuw is 2015 een mogelijkheid om een nieuwe start te maken. De tips die ik gevonden had waren eigenlijk voor een zelfstandige ondernemer, maar als mens ben je toch allemaal zelfstandig, met je huishouden, met je relaties, met je werkzaamheden, als zelfstandige of als werknemer of als vrijwilliger

Vertrouwen en positiviteit

Wat aan de basis moet liggen voor versterken van jezelf is vertrouwen en positiviteit.  Tegenvallers horen er bij, maar herpak jezelf en plaats de tegenvallers in hun perspectief.

De hoofdtip is dat je met je zelf afspraken moet maken. Afspraken om 2014 goed af te sluiten om er voor te zorgen dat 2015 meer succesvol zal verlopen.

10 afspraken met jezelf voor 2015

1. Wees trots op jezelf.

2. Kijk hoe je er voor stond een paar jaar terug en kijk waar je nu staat.

3. Laat de dingen op je inwerken die wél gelukt zijn.

4. Besteed zaken uit die iemand anders beter kan.

5. Schakel hulp in als je je geen raad weet.

6. Stel je flexibel op, dingen komen zoals ze komen.

7. Blijf jezelf, laat je niet afleiden door anderen.

8. Doe wat je het allerliefste doet met de mensen met wie je het liefste werkt.

9. Wees aardig en zorg goed voor jezelf.

10. Wees dankbaar.