Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
Blauw Dorst
16 februari 2018

Maak je eigen blauwe zone

Er zijn 5 regio’s op de wereld waar mensen gezonder en gelukkiger zijn en langer leven dan elders. Deze regio’s worden de blauwe zone’s genoemd. Het is de kleur die gebruikt wordt om regio’s met bovengemiddelde hoge levensverwachting in bevolkingsgrafieken weer te geven. Wat is het geheim van deze gebieden? Gezonde voeding en beweging spelen een rol, maar er moet meer zijn om het verschil te kunnen duiden. De rol die sociale samenhang speelt is een heel belangrijke.

Sociale gemeenschap van belang

De vijf blauwe zone’s hebben als overlappend kenmerk dat ze min of meer geïsoleerd zijn van hun omgeving. Een deel van het Italiaanse eiland Sardinie, het Griekse eiland Ikaria, het Japanse eiland Okinawa, een deel van Costa Rica en de regio rond de Californische stad Loma Linda, behoren tot de 5 blauwe zones. Naast gezond eten en bewegen speelt sociale gemeenschap grote rol. Het is letterijk heel gezond om je onderdeel van een gemeenschap te voelen en tot op hogere leeftijd te weten dat je er toe doet voor anderen. Anders om weten we intussen ook dat eenzaamheid voor de gezondheid een even groot probleem is als roken.

Een uur bewegen is niet genoeg

“De blauwe zones geven een compleet beeld te zien van een gezond leven,” zegt Van Doninck, onderzoeker van het geheim van deze fascinerend regio’s. In Europa zien we stoppen met roken, zorgen voor beweging of gezonder eten als afzonderlijke zaken. In de blauwe zones zie je dat al dit soort zaken samenhangen. In Sardinië lopen mensen veel om vrienden en familie te bezoeken, meerdere keren per dag. Wel wat anders dan dat wij een keer per week naar de sportschool gaan of soms een wandeling maken. Een uurtje beweging kan nooit genoeg compensatie zijn voor heel de dag zitten.

Geloof en zingeving

Voor gezondheid en gelukkig ouder worden is in de streek rond Loma Linda een andere opvallende factor, namelijk geloof en zingeving. Volgens van Doninck leven mensen die religieus zijn over het algemeen langer. Problemen en zorgen kunnen beter gerelativeerd worden en losgelaten. Stress is daardoor lager en de levensverwachting hoger. Ook het feit dat ze deel uitmaken van een gezelschap zorgt voor minder stress. Zou het helpen op vakantie te gaan naar deze regio’s? Natuurlijk hangt daar een relaxte sfeer, maar deel uit gaan maken van een gezelschap dat kost tijd.

Blauwe zone in Nederland?

De tekst voor dit artikel komt uit het blad ONS van KBO-Brabant. Daarin vraagt de schrijver zich af wat ze in Brabant kunnen leren van de blauwe zones. Dit kun je natuurlijk breder trekken naar heel Nederland. Het is niet zo makkelijk, stelt van Doninck. Gezond eten en veel bewegen klinkt als iets wat je zelf in de hand hebt, maar onze omgeving werkt aan alle kanten tegen. Onze comfortmaatschappij is er een vol met verleidingen. We kopen vaak producten omdat ze goedkoper zijn, maar niet gezonder.

Maak je eigen blauwe zone

Het mooie van de blauwe zones is dat het er niet over gaat wat je allemaal niet moet doen of niet moet eten, maar juist over wat je wel moet doen. Iedereen kan daar in zijn eigen omgeving een begin mee maken. Bijvoorbeeld de vriendschap met oude vrienden weer nieuw leven in te blazen. Hechte vriendschap heeft in Japan zelfs een eigen woord: moais.

Leven in een blauwe zone

1. Doe op een natuurlijke manier aan bewegen
2. Stel je zelf een doel om in de morgen op te staan
3. Hol jezelf niet voorbij, neem pauze, voorkom stress
4. Matig je met voeding en drank, goed is genoeg
5. Kies bewezen goede voeding
6. Koester geloof in iemand of iets
7. Zorg dat je geliefden om je heen hebt
8. Zoek de goede omgeving op

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

SNP Natuurreizen

gerelateerde artikelen

Meer bewegen en gezonder eten dit jaar? Met deze tips hou je het vol!

Heb jij het idee dat jij je naar de sportschool moet...

Relax to the max met deze anti-stresstips uit het buitenland

We kampen tegenwoordig al met bergen werkstress, die ons volgens gezondheidsexperts...

Erop uit: ontdek de tentoonstelling ‘foute boeken’

Iets origineels doen met je date dit weekend of gewoon lekker...

Plek in de kerk voor singles kan beter, nadruk nog teveel op gezinnen

Singles zijn redelijk tevreden over hun plek in de kerkelijke gemeente....

Al wandelend de liefde van je leven vinden

Naast het vinden van je grote liefde ook een bijdrage doen...

singlessite gidsen

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

Avontuur en cultuur reizen gids

Singlereizen zijn een avontuur!...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie