Blauw Dorst

Maak je eigen blauwe zone

Er zijn 5 regio’s op de wereld waar mensen gezonder en gelukkiger zijn en langer leven dan elders. Deze regio’s worden de blauwe zone’s genoemd. Het is de kleur die gebruikt wordt om regio’s met bovengemiddelde hoge levensverwachting in bevolkingsgrafieken weer te geven. Wat is het geheim van deze gebieden? Gezonde voeding en beweging spelen een rol, maar er moet meer zijn om het verschil te kunnen duiden. De rol die sociale samenhang speelt is een heel belangrijke.

Sociale gemeenschap van belang

De vijf blauwe zone’s hebben als overlappend kenmerk dat ze min of meer geïsoleerd zijn van hun omgeving. Een deel van het Italiaanse eiland Sardinie, het Griekse eiland Ikaria, het Japanse eiland Okinawa, een deel van Costa Rica en de regio rond de Californische stad Loma Linda, behoren tot de 5 blauwe zones. Naast gezond eten en bewegen speelt sociale gemeenschap grote rol. Het is letterijk heel gezond om je onderdeel van een gemeenschap te voelen en tot op hogere leeftijd te weten dat je er toe doet voor anderen. Anders om weten we intussen ook dat eenzaamheid voor de gezondheid een even groot probleem is als roken.

Een uur bewegen is niet genoeg

“De blauwe zones geven een compleet beeld te zien van een gezond leven,” zegt Van Doninck, onderzoeker van het geheim van deze fascinerend regio’s. In Europa zien we stoppen met roken, zorgen voor beweging of gezonder eten als afzonderlijke zaken. In de blauwe zones zie je dat al dit soort zaken samenhangen. In Sardinië lopen mensen veel om vrienden en familie te bezoeken, meerdere keren per dag. Wel wat anders dan dat wij een keer per week naar de sportschool gaan of soms een wandeling maken. Een uurtje beweging kan nooit genoeg compensatie zijn voor heel de dag zitten.

Geloof en zingeving

Voor gezondheid en gelukkig ouder worden is in de streek rond Loma Linda een andere opvallende factor, namelijk geloof en zingeving. Volgens van Doninck leven mensen die religieus zijn over het algemeen langer. Problemen en zorgen kunnen beter gerelativeerd worden en losgelaten. Stress is daardoor lager en de levensverwachting hoger. Ook het feit dat ze deel uitmaken van een gezelschap zorgt voor minder stress. Zou het helpen op vakantie te gaan naar deze regio’s? Natuurlijk hangt daar een relaxte sfeer, maar deel uit gaan maken van een gezelschap dat kost tijd.

Blauwe zone in Nederland?

De tekst voor dit artikel komt uit het blad ONS van KBO-Brabant. Daarin vraagt de schrijver zich af wat ze in Brabant kunnen leren van de blauwe zones. Dit kun je natuurlijk breder trekken naar heel Nederland. Het is niet zo makkelijk, stelt van Doninck. Gezond eten en veel bewegen klinkt als iets wat je zelf in de hand hebt, maar onze omgeving werkt aan alle kanten tegen. Onze comfortmaatschappij is er een vol met verleidingen. We kopen vaak producten omdat ze goedkoper zijn, maar niet gezonder.

Maak je eigen blauwe zone

Het mooie van de blauwe zones is dat het er niet over gaat wat je allemaal niet moet doen of niet moet eten, maar juist over wat je wel moet doen. Iedereen kan daar in zijn eigen omgeving een begin mee maken. Bijvoorbeeld de vriendschap met oude vrienden weer nieuw leven in te blazen. Hechte vriendschap heeft in Japan zelfs een eigen woord: moais.

Leven in een blauwe zone

1. Doe op een natuurlijke manier aan bewegen
2. Stel je zelf een doel om in de morgen op te staan
3. Hol jezelf niet voorbij, neem pauze, voorkom stress
4. Matig je met voeding en drank, goed is genoeg
5. Kies bewezen goede voeding
6. Koester geloof in iemand of iets
7. Zorg dat je geliefden om je heen hebt
8. Zoek de goede omgeving op

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.