met pasen nieuwe auto

Maak je auto klaar voor de winter en de kou

De laatste jaren kennen de Nederlandse winters veel sneeuw en kou. Dit levert prachtige plaatjes op en veel winterse pret. Maar voor sommige automobilisten is de winter een ware nachtmerrie. Accu’s die dienst weigeren, extra vroeg opstaan om ruiten te krabben, minder daglicht en het ergste: gladde wegen en slechter zicht.

Een zevental tips voor jou om de wintermaanden veilig door te komen:

1. Winterbanden geven echt meer grip
Sommige mensen beweren dat winterbanden alleen voordeel opleveren voor de verkoper. Iedereen die wel eens op gladde wegen met winterbanden heeft gereden, zal het hier niet mee eens zijn. Winterbanden zijn gemaakt van iets zachter rubber en hebben meer groeven. Dit zorgt voor meer grip en betere afvoer van water. In verschillende landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Handig om te weten voor de wintersportvakantie.

2. Zorg voor goed zicht
Strooizout is nodig om de wegen berijdbaar te houden als het vriest en/of sneeuwt. Opspattend strooizout kan echter de lak beschadigen en maakt de ruiten van de auto vies. Het zicht wordt hierdoor slechter. Zorg er daarom voor dat de ruitenwissers niet uitgedroogd of versleten zijn en dat het reservoir van de ruitenwisservloeistof gevuld is met een antivriesvloeistof. Bovendien is een goede zonnebril aan te raden, aangezien de zon laag staat in de wintermaanden. Denk tevens aan medeweggebruikers, want ook zij hebben last van de laaghangende zon.

3. Maak je auto ijs- en sneeuwvrij
Je ziet ze wel eens rondrijden, automobilisten die alleen door een klein stukje schoongemaakte ruit naar buiten turen terwijl de rest van de ruit nog bedekt is met een laag ijs. Dit is uiteraard erg gevaarlijk en bovendien kun je hier een fikse boete voor krijgen. Zorg daarom voor een goede ijskrabber, een folie die bevriezen van ruiten voorkomt of een spuitbus met ruitontdooier. Let er dan wel op dat deze ruitontdooier niet schadelijk is voor de lak en/of rubbers. Ook sneeuw op het dak of motorkap kan het best verwijderd worden.

4. Bevroren rubbers en sloten
Bij het openen van de auto tot de ontdekking gekomen dat het slot of het portier vastgevroren zit? Forceer niet, want dit kan flink wat schade veroorzaken. Probeer het te ontdooien met een föhn of met slotontdooier. Het is aan te raden om de slotontdooier dan ook nooit in de auto te bewaren. Vastgevroren rubbers zijn overigens makkelijk te voorkomen door deze te behandelen met talkpoeder of rubbervet. Tegen de deur duwen in plaats van opentrekken zorgt ervoor dat het ijs breekt en de deur wel open gaat.

5. Handrem erop of in een versnelling?
Tijdens strenge vorst kan de handrem vastvriezen en als dat eenmaal is gebeurd gaat de auto voorlopig nergens meer naartoe. Zet de auto daarom niet op de handrem maar in een versnelling. Voor de automaatrijders is dit de ‘P-stand’.

6. Zorg voor een goede accu
Als de temperatuur daalt, is een accu extra gevoelig voor spanningsverlies. Het kan dus voor komen dat na een extreem koude nacht de accu niet genoeg vermogen levert om de auto te starten. Heeft de auto wel eens problemen met opstarten? Laat de accu dan nakijken en zorg dat er eentje wordt geplaatst met voldoende energie.

7. Denk aan jezelf
Je hoopt het nooit mee te maken, maar ondanks alle goede voorbereidingen, kan het gebeuren dat je toch onderweg ergens strandt. Dan is het handig om in ieder geval een extra deken in de auto te hebben liggen voor het geval de verwarming niet meer aanslaat. Ook handschoenen zijn geen overbodige luxe. Daarnaast kunnen een aansteker en waxinelichtje uitkomst bieden in een donkere omgeving. Zorg voor de inwendige mens door altijd iets te eten en drinken te hebben in het handschoenenkastje.

Sommige zaken zelf in de hand

Jurgen Vugts, algemeen directeur AutoScout24 Nederland: “Vaak zijn we ons pas bewust van de nadelen van de kou, sneeuw en ijs als we er ook daadwerkelijk mee geconfronteerd worden. We kunnen het ons ’s ochtends vaak niet veroorloven dat de auto niet start, of dat we het portier niet open krijgen. Wat het weer doet, is natuurlijk altijd maar afwachten. Maar sommige zaken, zoals een goede accu, hebben we zelf in de hand.”

Bron: Interspire

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!