Met het maken van lange wandelingen in de Ardenne, in Frankrijk, in Italië en in Spanje heb ik alles bij elkaar toch veel uren met en in mijn wandelschoenen doorgebracht.  Ik heb het nu over de tijd dat ik nog geen kinderen had en ik ook nog niet getrouwd was. Lekker actief op weg, soms met een volle bepakking omdat we niet zeker waren van een plek om te overnachten. Thuis stippelden we onze route uit, zo’n 30 km per dag. Hoewel het vaak echte krachtsinspanningen voor mij waren, heb ik  daar altijd erg van genoten.

Zoeken naar een oplossing

De tochten waar ik me het meest van herinner zijn die waar we onverwachte tegenvallers ondervonden. Paden die anders liepen dan op de kaart, kaarten die niet meer lijken te kloppen omdat we verkeerde afslag genomen hadden, waakhonden die ineens voor je neus opduiken,  een steile helling die veel minder steil ingeschat was. Allemaal zaken die je op dat moment samen moet oplossen, tegenvallers die je op dat moment soms met tranen in je ogen moet ondergaan. Je moet verder dus je vindt een oplossing, waar je later moe maar voldaan op kunt terug kijken, samen.

Bedenk een oplossing

Wandelen is net als in het gewone leven tegen zaken aanlopen waar je niet omheen lijkt te kunnen.  Je kunt zaken zelf ondervinden maar er ook door anderen op gewezen worden. Er ontstaat dan een reactie waardoor jij je minder zeker kunt voelen. Heb je nooit een reis gepland die door jouw omgeving wordt afgeraden, omdat dat te gevaarlijk zou zijn?Dit geldt zeker voor singles die alleen op reis willen. Neig je naar de beperkende signalen van andermans angst te luisteren, dan blijf je doen wat je altijd al deed. Niets meer en niets minder. Een verdere stap zul je dan nooit gaan maken. Jammer toch.

Door alleen of samen te gaan wandelen in gebieden die nog niet door te veel wandelaars ontdekt zijn, dan moet je wel eens improviseren, dan heb je mogelijk wel eens angst of je wel goed bezig bent. Maar doordat je altijd meteen een oplossing moet bedenken op onbekend terrein dan moet je inventief zijn en zul je vaak je zelf of je partner verbazen van de potentie die er dus zat maar nog niet eerder getoond is. Je zult nieuwe talenten en krachten in jezelf en in de ander gaan ontdekken.

Durf een stap te zetten

Ook thuis of op je werk of in een relatie moet je soms een stap zetten die nieuw is voor jou, waar je durf voor nodig hebt. Pas dan kun je gaan gewaarworden wat voor mogelijkheden er allemaal in jezelf of in jullie relatie zitten. Je zult dan af en toe goed bedoeld advies van anderen in de wind moeten slaan.

Het is dus super belangrijk dat je naar jezelf leert luisteren. Wat wil jij echt. Dit geldt voor in je carrière, voor in je relaties, voor alle facetten van het leven. Zorg ervoor dat je dagen gevuld zijn met bezigheden die jij belangrijk vindt en waar je zoveel mogelijk blij van wordt. Durf dus  met regelmaat een stap te zetten. Mensen tegenspreken is ook niet erg. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en die moeten we zoveel mogelijk respecteren. Niet handelen omdat je angst hebt, dat brengt niemand vooruit. Ook dit geldt in een relatie. Niet alles op de zelfde manier blijven doen uit angst de ander voor het hoofd te stoten. Spreek uit wat je anders zou willen op een beschaafde manier en je zult zien dat jij in die relatie ook weer vooruit kunt. Juist de hobbels die iets moeilijker te nemen zijn, geven later het meest trotse gevoel dat je ze getrotseerd hebt. Net als met die te steile berg waarvan je dacht dat je nooit de top zou bereiken.

Dus maak af en toe een fikse wandeling en probeer vooral je leven te zien als een grote wandeling, waarin juist de meer spannende routes voldoening zullen brengen.