profielfoto

Maak de mooiste vakantiefoto’s met je mobiel

Sleep jij je camera nog altijd mee op vakantie terwijl je ook je smartphone op zak hebt? Maak het jezelf gemakkelijk en laat de camera thuis. Een smartphone is doorgaans uitgerust met een prima camera en met deze tips maak je er mooie vakantiefoto’s mee!

Flitslicht

Hoewel de meeste smartphones uitgerust zijn met zeer goede lenzen, worden de foto’s in de schemering en in het donker snel korrelig. De geïntegreerde flitser kun je het beste helemaal uitschakelen om het je nogal lelijke foto’s oplevert met een harde belichting. Om betere foto’s bij weinig licht te maken zonder de flitser te gebruiken, kun je, indien mogelijk, de ISO in de cameraopties van je telefoon verhogen of de HDR-modus (High Dynamic Range) van de camera gebruiken.

Tip: Door te tippen met je vinger op het scherm, kun je niet alleen spelen met de focus maar ook met de lichtinstellingen. Tip je met je vinger bijvoorbeeld op het donkere gedeelte van het tafereel, dan wordt de hele foto lichter. Kies je voor het lichtste deel, dan zullen de schaduwen de duisternis ingaan.

In perspectief

Juist omdat je je camera altijd bij je hebt, is het leuk om ermee te spelen. De meeste smartphone-fotografen houden hun telefoon ongeveer op ooghoogte. Spannender en interessanter worden de foto’s als je het perspectief verandert en eens door de knieën gaat of op een muurtje gaat staan bij het fotograferen. Zorg er wel voor dat de horizon recht is als je een landschapsfoto maakt. Een scheve horizon zorgt voor een scheve foto. Vele smartphones bieden een raster aan waarmee je de horizon eenvoudig recht kunt krijgen.

Tip: Probeer bij landschapsfoto’s de horizon niet in het midden, maar ongeveer op een derde onder of boven te plaatsen. Een mooie wolkpartij en zonlicht zorgen veelal voor een interessante foto. Je kunt extra diepte in je foto creëren door iets op de voorgrond te plaatsen.

Wel of niet inzoomen?

De meeste telefoons, met uitzondering van de Samsung Galaxy S4 Zoom, zijn uitgerust met een digitale in plaats van een optische zoom. Dat betekent dat de camera op de foto zelf zoomt, met het daar bijhorende kwaliteitsverlies tot gevolg. Het is in principe hetzelfde als op je computer een foto inzoomen. Zie de zoomfunctie vooral als een psychologische functie die je het idee moet te geven dat je kunt inzoomen.

Tip: Sta je te ver van je onderwerp, loop er dan gewoon wat dichter naartoe. Als dat onmogelijk is, bedenk dan nog eens wat je wilt vertellen. Vaak is een stapje achteruit zetten en een nieuw verhaal zoeken in het tafereel ook een variante.

Hou ‘m stil!

Een veel voorkomend probleem bij het maken van foto’s zijn bewegende handen. Vaak heb je dit niet onder controle, waardoor onscherpe foto’s het gevolg kunnen zijn. Met een smartphone-camera is het nog een tikkeltje moeilijker om te voorkomen dat je te veel beweegt omdat de camera met één hand op armlengte gehouden wordt en met één hand bediend wordt. Hoewel de autofocus van je camera bedoeld is om scherpte te handhaven en enkele modellen intussen beeldstabilisatie hebben, kun je er ook voor kiezen om een statiefje voor je telefoon te kopen.

Tip: Bij weinig licht kun je de smartphone ook op een muurtje, tafel of autodak laten rusten. Daarnaast zijn intussen vele smartphones uitgerust met een ontspanknopje aan de zijkant, waardoor je jouw telefoon met beide handen kunt vasthouden zoals een traditionele camera.

De kunst van het deleten

Oefening baart kunst, en dat geldt ook voor fotograferen met je telefoon. Op reis maak je het best meer dan één foto van iets wat je mooi vindt, want eenmaal thuis kun je het niet overdoen. Waak er echter ook over dat je de reis niet alleen maar beleeft door de lens van je camera. Het grote voordeel van digitale fotografie is namelijk dat je je nooit hoeft af te vragen of je nog genoeg film hebt. En er is altijd wel een dood momentje tijdens jouw reis – een taxirit naar het hotel of op de luchthaven bijvoorbeeld – waar er tijd genoeg is om slechte foto’s te verwijderen.

Tip: Voor elke fotograaf, professional of niet, is het bijzonder moeilijk om gemaakte foto’s te verwijderen. Het is een kunst de beste foto’s eruit te pikken en enkel de allerbeste te bewaren.

Filter-fun

Een groot pluspunt van het maken van foto’s met je telefoon is dat je ze meteen kunt bewerken met apps en kunt uploaden. Zo laat je meteen al je vrienden thuis meegenieten van jouw reisje.

Tip: Wil je na de reis een gelijk ogende fotopresentatie of -album, dan is het een goed idee pas na de reis de foto’s van een filter te voorzien, zodat er een harmonisch geheel ontstaat. Kies je tijdens de reis bij elke foto een andere filter, dan kan het zijn dat het geheel te bont wordt. Bij vele apps wordt de originele foto overigens niet opgeslagen en zijn de filters – eens gekozen – definitief.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.