profielfoto

Maak de mooiste vakantiefoto’s met je mobiel

Sleep jij je camera nog altijd mee op vakantie terwijl je ook je smartphone op zak hebt? Maak het jezelf gemakkelijk en laat de camera thuis. Een smartphone is doorgaans uitgerust met een prima camera en met deze tips maak je er mooie vakantiefoto’s mee!

Flitslicht

Hoewel de meeste smartphones uitgerust zijn met zeer goede lenzen, worden de foto’s in de schemering en in het donker snel korrelig. De geïntegreerde flitser kun je het beste helemaal uitschakelen om het je nogal lelijke foto’s oplevert met een harde belichting. Om betere foto’s bij weinig licht te maken zonder de flitser te gebruiken, kun je, indien mogelijk, de ISO in de cameraopties van je telefoon verhogen of de HDR-modus (High Dynamic Range) van de camera gebruiken.

Tip: Door te tippen met je vinger op het scherm, kun je niet alleen spelen met de focus maar ook met de lichtinstellingen. Tip je met je vinger bijvoorbeeld op het donkere gedeelte van het tafereel, dan wordt de hele foto lichter. Kies je voor het lichtste deel, dan zullen de schaduwen de duisternis ingaan.

In perspectief

Juist omdat je je camera altijd bij je hebt, is het leuk om ermee te spelen. De meeste smartphone-fotografen houden hun telefoon ongeveer op ooghoogte. Spannender en interessanter worden de foto’s als je het perspectief verandert en eens door de knieën gaat of op een muurtje gaat staan bij het fotograferen. Zorg er wel voor dat de horizon recht is als je een landschapsfoto maakt. Een scheve horizon zorgt voor een scheve foto. Vele smartphones bieden een raster aan waarmee je de horizon eenvoudig recht kunt krijgen.

Tip: Probeer bij landschapsfoto’s de horizon niet in het midden, maar ongeveer op een derde onder of boven te plaatsen. Een mooie wolkpartij en zonlicht zorgen veelal voor een interessante foto. Je kunt extra diepte in je foto creëren door iets op de voorgrond te plaatsen.

Wel of niet inzoomen?

De meeste telefoons, met uitzondering van de Samsung Galaxy S4 Zoom, zijn uitgerust met een digitale in plaats van een optische zoom. Dat betekent dat de camera op de foto zelf zoomt, met het daar bijhorende kwaliteitsverlies tot gevolg. Het is in principe hetzelfde als op je computer een foto inzoomen. Zie de zoomfunctie vooral als een psychologische functie die je het idee moet te geven dat je kunt inzoomen.

Tip: Sta je te ver van je onderwerp, loop er dan gewoon wat dichter naartoe. Als dat onmogelijk is, bedenk dan nog eens wat je wilt vertellen. Vaak is een stapje achteruit zetten en een nieuw verhaal zoeken in het tafereel ook een variante.

Hou ‘m stil!

Een veel voorkomend probleem bij het maken van foto’s zijn bewegende handen. Vaak heb je dit niet onder controle, waardoor onscherpe foto’s het gevolg kunnen zijn. Met een smartphone-camera is het nog een tikkeltje moeilijker om te voorkomen dat je te veel beweegt omdat de camera met één hand op armlengte gehouden wordt en met één hand bediend wordt. Hoewel de autofocus van je camera bedoeld is om scherpte te handhaven en enkele modellen intussen beeldstabilisatie hebben, kun je er ook voor kiezen om een statiefje voor je telefoon te kopen.

Tip: Bij weinig licht kun je de smartphone ook op een muurtje, tafel of autodak laten rusten. Daarnaast zijn intussen vele smartphones uitgerust met een ontspanknopje aan de zijkant, waardoor je jouw telefoon met beide handen kunt vasthouden zoals een traditionele camera.

De kunst van het deleten

Oefening baart kunst, en dat geldt ook voor fotograferen met je telefoon. Op reis maak je het best meer dan één foto van iets wat je mooi vindt, want eenmaal thuis kun je het niet overdoen. Waak er echter ook over dat je de reis niet alleen maar beleeft door de lens van je camera. Het grote voordeel van digitale fotografie is namelijk dat je je nooit hoeft af te vragen of je nog genoeg film hebt. En er is altijd wel een dood momentje tijdens jouw reis – een taxirit naar het hotel of op de luchthaven bijvoorbeeld – waar er tijd genoeg is om slechte foto’s te verwijderen.

Tip: Voor elke fotograaf, professional of niet, is het bijzonder moeilijk om gemaakte foto’s te verwijderen. Het is een kunst de beste foto’s eruit te pikken en enkel de allerbeste te bewaren.

Filter-fun

Een groot pluspunt van het maken van foto’s met je telefoon is dat je ze meteen kunt bewerken met apps en kunt uploaden. Zo laat je meteen al je vrienden thuis meegenieten van jouw reisje.

Tip: Wil je na de reis een gelijk ogende fotopresentatie of -album, dan is het een goed idee pas na de reis de foto’s van een filter te voorzien, zodat er een harmonisch geheel ontstaat. Kies je tijdens de reis bij elke foto een andere filter, dan kan het zijn dat het geheel te bont wordt. Bij vele apps wordt de originele foto overigens niet opgeslagen en zijn de filters – eens gekozen – definitief.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Blarney stone kiss
By Margret ·
20 oktober 2021

Vieze adem beter dan vieste plekken

Zal ooit enige wetenschapper zich gebogen hebben over de mate van hygiëne van een single ten op zichten van iemand die niet alleen is? En hoe zit dat op vakantie plekken?
vakantie liefst met partner
By Moniek ·
26 juli 2021

Eerste vakantie samen oorzaak van verliefdheidsexplosie

De eerste vakantie samen wordt wel eens gezien als het grootste gevaar voor prille relaties. Maar is dat werkelijk zo of is het slechts een gevoel dat overheerst? De online datingsite Relatieplanet.nl onderzocht het fenomeen ‘datevakantie’ en ondervroeg daarvoor meer dan 4.000 Nederlandse singles.
seks op het strand
By Moniek ·
2 juli 2021

Voorkom deze 5 relatie killers op vakantie

Je bent sinds kort hoteldebotel verliefd en je wilt niets liever dan samen met je kersverse geliefde op vakantie. Een weekendje weg of naar een romantisch bounty eiland, de bestemming maakt je niet eens zoveel uit, als jullie maar ongestoord samen kunnen zijn. Wil je er een top vakantie van maken? Vermijd dan deze 5 relatiekillers op vakantie.
super zomer festival
By Moniek ·
14 mei 2021

Hier moet je aan denken wanneer je weer op vakantie gaat!

Vakantie naar deze landen blijven afgeraden. Maar naar welk land je ook gaat, je kunt te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. We zetten daarom hier op een rij waar je aan moet denken als je weer op vakantie gaat.
solo op reis
By Moniek ·
19 april 2021

Op vakantie naar Israël kan wanneer je bent gevaccineerd

Israël is van plan om toeristen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus vanaf eind mei toe te laten in het land.
marathon noorwegen
By Moniek ·
31 maart 2021

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat kan Martijn Boshuis uit Boekelo beamen