werkende moeder

Maak als moeder werk van je werk

Als werkende moeder doe je niet je kind te kort. Nee, zeker niet. Of je een compleet gezin hebt of je staat ervoor als alleenstaande moeder, dat maakt niet uit. Een kind is in ieder geval gebaat bij een opgewekte moeder, die gevoel heeft voor eigenwaarde. Beter een blije moeder dan een moeder, die er altijd is. Zorg ervoor dat je naast het moeder zijn fijn werk hebt.

Nooit gedacht te stoppen met werken

Toen mijn eerste kind geboren werd 20 jaar geleden heb ik er nooit over na gedacht om te stoppen met werken. Vier dagen zou ik blijven werken. Toen niet eens om financieel onafhankelijk te zijn, maar omdat ik het op mijn werk goed naar mijn zin had. Ik werd gewaardeerd om mijn kennis en mijn kunnen mijn sociale inbreng. Ook was ik in de volle overtuiging dat mijn zoon op het kinderdagverblijf goed zat. Met andere kinderen en professionele mensen voor de zorg.

Ontslag genomen

Na de komst van mijn tweede kind, een meisje, zou ik beginnen met 3 dagen werken, dat was het plan. Dit liep anders omdat mijn werkzaamheden dusdanig veranderd waren dat ik met weerzin naar het werk zou moeten. Zo had ik het niet bedacht, maar het was even niet anders. Ik heb mijn ontslag genomen. De tijd die volgde hebben we als gezin gebruikt om te verhuizen terug naar onzer beider roots.

Wel thuis maar niet blij

Toen de verhuizing aan kant was merkte ik pas dat ik er niet blij van werd de hele dag thuis te zijn, ook al vond ik het heerlijk met mijn kinderen. Ik was voorheen zo gewend mijn eigen werk op niveau te hebben, met overleg en collega’s, dat ik dat mistte. Een niet volkomen blije moeder, kan dan wel de hele dag ter beschikking staan van haar kinderen, of de kinderen daar bij gebaat zijn, dat vraag ik me af.

Moeder goede rolmodel voor kinderen?

Ik hoorde laatst een moeder zeggen dat zij verscheurd werd van verdriet wanneer ze haar kinderen naar de opvang moest brengen. Zij heeft toen de conclusie getrokken dat moeders gewoon thuis horen te zijn voor haar kinderen. Ook was zij ervan overtuigd dat allen een eigen moeder een kind kan opvoeden. Met beide gedachten ben ik het niet eens. Natuurlijk zijn er dagen dat je liever bij je kind zou willen blijven, maar over het algemeen, is het echt niet ongezond een beetje afstand te nemen en ook een deel van de opvoeding aan anderen over te laten. Het wil mijns inziens niet zeggen, dat omdat jij de hele dag thuis bent, dat jouw kind beter wordt opgevoed. Dat is geheel afhankelijk van de ouders en de thuissituatie. Ben jij wel het goede rolmodel voor je kind?

Van moeder alleenstaande moeder

Omdat ik weer iets voor mezelf wilde hebben, ben ik gaan omscholen tot fotograaf. Een dag in de week moest ik hiervoor naar Apeldoorn. De kinderen moesten soms overblijven op school of naar de buitenschoolse opvang. Helemaal niet erg. Ik kreeg weer een eigen leven, ik werd een blijere moeder. Moeilijker werd het toen ik aan het eind van mijn opleiding alleenstaande moeder werd. Dat viel niet mee. Opleiding nog niet af, zeer verdrietig, totaal van slag, 24/7 de zorg voor mijn kinderen. Ik mocht niet alleen bezig zijn met fotografie omdat ik het zo mooi vond, ik moest er nu ook mijn geld mee gaan verdienen. Zware jaren volgden.

Volbrengen omdat het moet

Nu ik terug kijk op die jaren, ben ik blij dat ik door mijn vrije beroep als fotograaf vaak thuis kon zijn bij mijn kinderen. Dat ik een grootste deel van hun jeugd heb mee kunnen beleven, door op basisschool te gaan helpen, door mee te gaan naar hun sport- en andere activiteiten. Wanneer je daar midden in zit, is het druk omdat je er alleen voorstaat, maar je volbrengt het omdat het moet en uit liefde voor je kinderen. Natuurlijk moest ik ook weleens wat regelen, maar wanneer je in een dorp woont gaat gewoon.

Maak als moeder werk van je werk

Trots ben ik erop hoe we dit met zijn drietjes hebben doorstaan. De tijd die ik eigenlijk had moeten besteden om meer foto opdrachten binnen te halen, is er zeker bij in geschoten. Niet alleen door de zorg voor de kinderen maar ook omdat mijn hoofd er vaak niet naar stond. Hoe kun je jezelf nu goed verkopen wanneer verdriet uit je poriën komt. Die tijd is gelukkig voorbij omdat het ook met mijn kinderen goed gaat. Op een gegeven moment merk je dat je kinderen je minder nodig hebben, dat ik meer vrijheid voel om tijd voor mezelf te gaan nemen. Ook al is die tijd werk, dat is juist prettig wanneer je een mooi beroep hebt. Maak als moeder werk van je werk.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.