Ben jij in de winter ook zo dol op stoofpotjes? Je hele huis ruikt er naar en het water loopt je meteen in de mond! Met dit singlesrecept kan iedereen aan de slag. Ook als je vrijwel nooit kookt. Het is namelijk gewoon een kwestie van snijden, alles bij elkaar mikken en een paar uur laten stoven. Een kind kan de was doen, dus jij ook.
1 keer koken, 3 keer eten
Het nadeel van een stoofpotje is dat het nogal wat tijd vergt. Niet om te bereiden, maar voordat je kunt gaan eten. Daarom is het een ideaal gerechtje om in het weekend klaar te maken. Onderstaand recept is voldoende voor 3 personen, of 3 x 1 portie natuurlijk. Invriezen en je hebt nog twee keer een heerlijke maaltijd. Kom, we gaan aan de slag!
Dit heb je nodig:
600 gr verse doorregen sucadelappen
250 gr champignons of kastanje champignons
125 gr gerookte spek blokjes
4 flinke uien (halve ringen)
2 teentjes knoflook, fijn
1 blikje tomatenpuree
Vers gemalen zwarte of four seasons peper
Zeezout
Olijfolie voor bakken
400 ml hete runderbouillon
150 ml stevige droge rode wijn
Paar druppels cognac
1 t pimentpoeder
4 kruidnagels
2 laurierblaadjes
5 jeneverbessen gekneusd
2 t paprikapoeder
1 t korianderpoeder
Snufje cayennepeper
Bereiden:
Het vlees eerst op kamertemperatuur laten komen dan in stukjes snijden. Boter in de pan, heet laten worden en blokjes vlees- en spek om en om bruin braden. Kruiden met peper en zout. Afblussen met de rode wijn en met de hete runderbouillon (water uit de waterkoker en een blokje runderbouillon). Kruidnagels, knoflook, laurier en jeneverbessen erbij en uurtje laten stoven. Halve uienringen, tomatenpuree, piment, paprika- korianderpoeder erbij en pittig op smaak brengen met cayennepeper. Champignons vlot wassen, met een mesje steel eruit steken en in drie delen. Toevoegen en in totaal ongeveer 3 uur laten stoven. Je keuken ruikt heerlijk.
Proeven, scheutje cognac erbij en eventueel nog iets hoger op smaak brengen met peper en zout. Zodra het rundvlees uit elkaar valt, gaar is, en de saus is ingekookt is het gerechtje klaar. Eet smakelijk want het is erg lekker! Je eet dit zalige luxe stoofpotje met aardappelpuree (scheutje truffelolie erdoor is een aanrader) en met een salade of natuurlijk rode kool. Smakelijk!