stapmaatjes gezocht

Luxe lenen maakt ons ongelukkig

Een luxeproduct geeft voldoening als je het bezit, maar maakt ongelukkig als je het na gebruik moet teruggeven. Tot die conclusie kwamen twee onderzoekers van de Universiteit van Gent, die hun bevindingen publiceerden in het vakblad Applied Research in Quality of Life.

Met pennen en chocolade

De onderzoekers testten de link tussen de consumptie van luxeproducten en het effect op de tevredenheid met behulp van pennen en chocolade. 307 proefpersonen kregen een gewone of een luxueuze variant van deze spullen. Een deel van hen mocht de pen of de chocolade houden, de andere proefpersonen moesten ze teruggeven. De onderzoekers kozen voor pennen en chocolade omdat ze zowel mannen als vrouwen aanspreken en omdat de luxevariant betaalbaarder is dan die van bijvoorbeeld een auto.

Geluksgevoel

Alle proefpersonen beoordeelden de gekregen of geleende producten op gebied van luxe, kwaliteit en exclusiviteit. Daarnaast moesten ze een vragenlijst over hun eigen geluksgevoel beantwoorden. Uit de resultaten bleek dat proefpersonen die de luxeproducten mochten houden, tevredener waren over het leven dan de proefpersonen met de goedkopere producten. De tevredenheid van de proefpersonen die de luxeproducten niet mochten houden, was na gebruik significant lager dan die van de proefpersonen met de goedkope versie.

Luxe product in leen is nadelig

Wie van de chocolade mocht proeven en deze daarna moest teruggeven, was ook tevredener dan wie de pen na gebruik moest teruggeven. ‘De bevinding dat mensen tevredener zijn over het leven wanneer ze een luxeproduct bezitten, komt overeen met eerder onderzoek dat consumptie gelijk stelt aan het bezitten van dingen’, zegt Liselot Hudders aan ‘Science Daily’. ‘Wanneer je de luxeproducten alleen maar gebruikt, is dat nadelig voor je tevredenheid’.

Bron: Nieuwsblad

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!