loslaten

Loslaten uit respect voor jezelf

Op je levenspad komen veel mensen voorbij. Een aantal van hen gaan vrienden worden en belangrijk voor je voelen. Soms moet je van deze mensen ook weer afscheid nemen. Omdat de vriendschap niet meer wederzijds is, omdat de ander niet meer op een jou gelijkwaardige manier in het leven staat. Je hoeft de ander daar niet om te veroordelen, maar durf de stap te maken mensen los te laten, uit respect voor je eigen leven. Die mensen die enkel voor vertraging zorgen moet je niet langer toelaten. Laat los uit respect voor jezelf.

Loslaten uit respect voor jezelf

Anja van Pure Powervrouwen schrijft over loslaten uit respect voor jezelf in blogs. Ze heeft ook een e-boek geschreven en dit uitgegeven in een zeer fraaie uitgave. “Ik stelde me in het verleden afhankelijk op van de ander en onze vriendschap. Ik maakte de vriendschap deel van mijn identiteit en was ervan overtuigd dat ik er niet zonder zou kunnen. Ik geloofde dat eerst hemel en aarde zou moeten vergaan voordat ons contact zou verbroken worden. En ik deed er werkelijk ALLES aan om in de gratie van die ander te blijven, smekend om te horen en te voelen dat die ander mij graag had en van mij hield,” zegt Anja in een blog.

Hoe je tot loslaten komt

Ze gaat uitgebreid in op haar beweegredenen om niet langer de mensen om haar heen als zeer belangrijk te zien, maar dat ze vanuit het respect naar haarzelf gaat handelen. Ze beschrijft in een 5 tal stappen hoe jij ook kan leren los te laten.

1. Signalen leren zien

Wanneer je vasthoudt aan iets dat jou nadelen bezorgt, kun je dat merken aan verschillende signalen die zichtbaar worden. Sommige veel voorkomende signalen zijn: Boosheid – Irritatie – Frustratie – Stress – Angst – Depressie – Jaloezie – Je gekwetst voelen – Gelijk willen krijgen – Uitvaren tegen anderen  – Uitstelgedrag – Willen dat dingen anders waren – Je beledigd voelen – Rechtvaardigheid willen.

2. Je ideaalbeeld herkennen

Aan welk ideaalbeeld hou jij vast dat ervoor zorgt dat deze signalen zichtbaar worden? Wat zijn jouw verwachtingen van anderen, van jezelf, van hoe de wereld eruit zou moeten zien? Wil je dat anderen altijd redelijk tegen je zijn? Dat jij alles perfect kunt?  Het zijn deze verwachtingen en ideaalbeelden die jouw boosheid en frustratie veroorzaken.

3. De nadelen inzien

Wanneer je het signaal en de bijhorende verwachting hebt herkend, ga dan eens na of het jezelf of anderen schade berokkent. In het geval van boosheid of andere tekenen van je ongelukkig voelen is de kans groot dat het inderdaad nadelig is voor jou en/of je omgeving.
Wanneer je de nadelen herkent, dan is loslaten een daad van mededogen.

4. Laat liefdevol los

Wens jezelf en de andere mensen rondom jou het allerbeste toe. Heb het beste met iedereen voor. Herken en erken dat je verwachting pijn als gevolg heeft en wees bereid om de pijn te laten stoppen door je verwachting, je ideaalbeeld los te laten. Soms wil je een verwachting niet loslaten, maar probeer dan eens te bedenken hoe het zou zijn zonder die verwachting.

5. Werkelijkheid onder ogen zien

Dit geldt voor alles en iedereen in je leven: het leven moet er niet perse uitzien zoals jouw ideaalbeelden eruit zien. Niet alles moet volgens jouw verwachting gaan. Je leven is al prachtig en bijzonder, gewoon zoals het is. Nu je je verwachting hebt losgelaten kun je je aandacht richten op de werkelijkheid en deze waarnemen zoals ze is.

Wil je meer lezen over Loslaten of andere blogs van Anja, kijk dan hier.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.