loslaten
18 July 2017

Loslaten uit respect voor jezelf

Op je levenspad komen veel mensen voorbij. Een aantal van hen gaan vrienden worden en belangrijk voor je voelen. Soms moet je van deze mensen ook weer afscheid nemen. Omdat de vriendschap niet meer wederzijds is, omdat de ander niet meer op een jou gelijkwaardige manier in het leven staat. Je hoeft de ander daar niet om te veroordelen, maar durf de stap te maken mensen los te laten, uit respect voor je eigen leven. Die mensen die enkel voor vertraging zorgen moet je niet langer toelaten. Laat los uit respect voor jezelf.

Loslaten uit respect voor jezelf

Anja van Pure Powervrouwen schrijft over loslaten uit respect voor jezelf in blogs. Ze heeft ook een e-boek geschreven en dit uitgegeven in een zeer fraaie uitgave. “Ik stelde me in het verleden afhankelijk op van de ander en onze vriendschap. Ik maakte de vriendschap deel van mijn identiteit en was ervan overtuigd dat ik er niet zonder zou kunnen. Ik geloofde dat eerst hemel en aarde zou moeten vergaan voordat ons contact zou verbroken worden. En ik deed er werkelijk ALLES aan om in de gratie van die ander te blijven, smekend om te horen en te voelen dat die ander mij graag had en van mij hield,” zegt Anja in een blog.

Hoe je tot loslaten komt

Ze gaat uitgebreid in op haar beweegredenen om niet langer de mensen om haar heen als zeer belangrijk te zien, maar dat ze vanuit het respect naar haarzelf gaat handelen. Ze beschrijft in een 5 tal stappen hoe jij ook kan leren los te laten.

1. Signalen leren zien

Wanneer je vasthoudt aan iets dat jou nadelen bezorgt, kun je dat merken aan verschillende signalen die zichtbaar worden. Sommige veel voorkomende signalen zijn: Boosheid – Irritatie – Frustratie – Stress – Angst – Depressie – Jaloezie – Je gekwetst voelen – Gelijk willen krijgen – Uitvaren tegen anderen  – Uitstelgedrag – Willen dat dingen anders waren – Je beledigd voelen – Rechtvaardigheid willen.

2. Je ideaalbeeld herkennen

Aan welk ideaalbeeld hou jij vast dat ervoor zorgt dat deze signalen zichtbaar worden? Wat zijn jouw verwachtingen van anderen, van jezelf, van hoe de wereld eruit zou moeten zien? Wil je dat anderen altijd redelijk tegen je zijn? Dat jij alles perfect kunt?  Het zijn deze verwachtingen en ideaalbeelden die jouw boosheid en frustratie veroorzaken.

3. De nadelen inzien

Wanneer je het signaal en de bijhorende verwachting hebt herkend, ga dan eens na of het jezelf of anderen schade berokkent. In het geval van boosheid of andere tekenen van je ongelukkig voelen is de kans groot dat het inderdaad nadelig is voor jou en/of je omgeving.
Wanneer je de nadelen herkent, dan is loslaten een daad van mededogen.

4. Laat liefdevol los

Wens jezelf en de andere mensen rondom jou het allerbeste toe. Heb het beste met iedereen voor. Herken en erken dat je verwachting pijn als gevolg heeft en wees bereid om de pijn te laten stoppen door je verwachting, je ideaalbeeld los te laten. Soms wil je een verwachting niet loslaten, maar probeer dan eens te bedenken hoe het zou zijn zonder die verwachting.

5. Werkelijkheid onder ogen zien

Dit geldt voor alles en iedereen in je leven: het leven moet er niet perse uitzien zoals jouw ideaalbeelden eruit zien. Niet alles moet volgens jouw verwachting gaan. Je leven is al prachtig en bijzonder, gewoon zoals het is. Nu je je verwachting hebt losgelaten kun je je aandacht richten op de werkelijkheid en deze waarnemen zoals ze is.

Wil je meer lezen over Loslaten of andere blogs van Anja, kijk dan hier.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Je gedachten loslaten lukt je met deze 6 tips

Velen van ons zijn gefrustreerd, boos en twijfelen aan de zin...

Een op zes Nederlandse mannen vindt dat partner te veel verdient

Maar liefst vijftien procent van de thuiswerkende Nederlandse mannen vindt dat...

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem...

Erotisch flirten op afstand doe je zo

Nu we voorlopig nog even aangewezen zijn op onze online dating...

Vrienden met je ex niet altijd een goed idee

Het klinkt natuurlijk ideaal: vrienden blijven met je ex. Maar in...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie