17 September 2015

Loods je hond door de scheiding: 5 tips

Bij een (vecht)scheiding denken we meestal aan het leed van de betrokken kinderen. Maar een scheiding is niet alleen voor hen een bron van stress. Ook huisdieren hebben hier last van. Wat te doen met de hond als je gaat scheiden: 5 tips.

Wie neemt de hond?

We staan er niet altijd bij stil hoe stressvol en ingrijpend sommige veranderingen kunnen zijn voor een huisdier. Als je gaat scheiden is dit ook voor het beest(je) in kwestie lastig. Want wie neemt ‘kwispel’ definitief in huis? Bespreek je een omgangsregeling of juist niet?

Katten laten zich bijvoorbeeld niet zomaar geregeld verplaatsen, die zijn beter af bij één van de twee. Honden reageren beter op een regeling waarbij beide verzorgers aanwezig blijven. Honden vormen, in tegenstelling tot katten, wel weer een band met mensen en als die wordt verbroken dat heeft het beest daar ook echt last van. Aldus dierexpert Mary Burch.

Loods je hond door de scheiding: 5 tips

Er bestaat niet één vlekkeloze manier om je hond feilloos door de scheiding te loodsen, maar er bestaan wel enkele tips om het gemakkelijker te maken.

1)    Bij gedeelde voogdij, is het belangrijk de hond te laten wennen aan de tijd die hij met de baasjes apart doorbrengt. Als je hem achterlaat bij de ex, maak er dan niet een heel gedoe van: een snelle uitwisseling met eventueel een aai bij het afscheid volstaat. Bij het oppikken, begroet je de hond ook kalm. Dit leert de hond dat de scheiding niet iets is om angstig op te reageren of bang voor te zijn. Draait de hondenwissel elke keer uit in ruzie met je ex, tranen en zoek je troost bij de hond, dan loop je meer kans op problemen.

2)    Hou vast aan de normale routines: voedertijd, wandeltijd en aantal snoepjes. Probeer hier ook een akkoord mee te bereiken met de ex, zodat de hond bij de wisseling niet steeds in de war geraakt.

3)    Een scheiding brengt meestal een verhuizing met zich mee. Het is gemakkelijker voor je hond om zich thuis te voelen als hij iets vertrouwds om zich heen heeft: een kussen of deken, een speeltje waar hij gehecht aan is.

4)    Ook een nieuwe partner kan voor stress zorgen bij de hond. Probeer eerst een ontmoeting op neutraal terrein, zoals tijdens een wandeling en dan in de veilige omgeving.

5) Blijft de hond bij één partner, maar treurt die duidelijk om de ex, overweeg dan af en toe een ontmoeting op neutraal terrein. Denk hierbij in het belang van de hond: is hij duidelijker gelukkiger door die ontmoetingen, overweeg dan de voogdijschap toch te delen. Al geldt ook het omgekeerde: wordt de hond duidelijk gestrest van de wissel, dan is het tijd om de juiste beslissing te nemen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Waarom is een kat een leuke huisgenoot?

Veel singles kiezen ervoor om een kat als huisgenoot te nemen....

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Eenzaamheid in coronatijd: praatje over het weer belangrijker dan gedacht

Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie