partneralimentatie

Lig je in scheiding: denk aan je pensioen

Wanneer je in scheiding ligt ga je door een emotioneel en complex proces. De boedel moet verdeeld, de omgangsregeling van de kinderen geregeld en de alimentatieverplichtingen vastgesteld worden. ,,Er wordt vooral naar de korte termijn gekeken”, zegt Marcel Warnaar van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). ,,Maar ook het pensioen moet worden verdeeld over de partners.” Zo lezen we op de site van het AD.

Pensioen geen onderwerp bij scheiding

En dat weten maar weinig mensen. Pensioen is geen onderwerp bij een derde van de scheidingen, terwijl beide partners recht hebben op de helft van het pensioen van de partner dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Als de ene partner veel meer pensioen heeft opgebouwd dan de ander gaat één van de partijen er dus flink op achteruit.

Tekort

En dat komt hard aan, blijkt uit onderzoek van Netspar, een kennisinstituut op het gebied van pensioenen. Maar liefst een op de drie mensen levert na een scheiding zoveel pensioen in dat ze later tekort komen. Bij inkomens tussen de 30.000 en 50.000 euro loopt dat op tot de helft van de mensen.

Minimum inkomen

Bij mensen op of rond het minimum speelt het probleem niet, omdat zij niet of nauwelijks pensioen opbouwen. Voor hen is de AOW vaak de enige oudedagsvoorziening en die wordt niet gekort of gedeeld.

Midden inkomens

Voor de middeninkomens gaat het om serieuze bedragen. Mensen raken al snel 10 tot 25 procent van hun pensioen kwijt. ,,Dat is afhankelijk van hoe lang je getrouwd bent geweest”, zegt Warnaar.

Mannen versus vrouwen

Uit de cijfers is niet op te maken of mannen harder worden getroffen dan vrouwen. ,,Maar vrouwen bouwen over het algemeen minder pensioen op dan mannen. Het lijkt waarschijnlijk dat mannen meer pensioen inleveren dan vrouwen”, denkt Warnaar.

Andere afspraken

Een probleem is dat mensen vaak te laat ontdekken dat ze een flink deel van hun pensioen kwijt zijn. ,,Echtscheidingsadvocaten vergeten nogal eens de mensen te wijzen op het pensioen bij een scheiding”, zegt Hans van Veelen, pensioenadviseur bij adviesbureau VSP. ,,Je moet je pensioenfonds binnen twee jaar na de scheiding op de hoogte stellen. Dan maakt het pensioenfonds de helft van het pensioen over naar de ex-partner.”

Afstand doen van pensioen

Hij wijst er op dat partners ook kunnen afspreken om af te zien van aanspraken op elkaars pensioen. Als mensen niets regelen vervalt het recht op de helft van het pensioen niet voor de ex-partner. ,,Alleen krijgt de ene partner dan al het pensioen uitgekeerd en moet die de helft overmaken naar de ex-partner”, zegt Van Veelen. Dat is voor veel exen geen aanlokkelijk vooruitzicht.

Tijdige aandacht

Tijdig aandacht geven aan het pensioenprobleem kan veel ellende voorkomen. Mensen kunnen nog actie ondernemen als ze tijdig weten dat ze geld tekort gaan komen voor de oude dag. ,,Regel het pensioen in het echtscheidingsconvenant. En neem een financieel planner in de arm”, zegt Warnaar.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.